Втората част от Договора от Преспа за решаване на македонско-гръцкия

...
Втората част от Договора от Преспа за решаване на македонско-гръцкия
Коментари Харесай

Заев: Договорът от Преспа ще засили сътрудничеството между Скопие и Атина

Втората част от Договора от Преспа за решение на македонско-гръцкия спор за името планува усилване на съдействието сред Македония и Гърция, от което изгоди ще имат предприемачите от двете страни.

Това през днешния ден акцентира министър председателят Зоран Заев на среща с предприемачи от Югоизточния район, България и Гърция.

„ Този район е доста значим, тъй като взе участие съществено в общия Брутният вътрешен продукт, търговията, износа и вноса, които има Македония. Потенциалът, който откриваме след сполучливия референдум, е още по-голям. Гърция е вторият по величина търговски сътрудник на Македония след Германия. На мен ми е доста драго, че още преди влизането в действие на контракта числата към този момент демонстрират съществено наблюдаване от страна на бизнес общността на наклонността на напредък на това другарство и партньорство. Много от фирмите от Македония и Гърция са сътрудници, със разбъркан капитал, другарството отваря съществени вероятности “, сподели Заев.

Той уточни, че търговията сред Македония и Гърция през първите седем месеца на годината възлиза на 489 милиона евро спрямо предходния подобен интервал, през който е била 419 милиона евро.

Като план, който ще обезпечи спомагателна работа за частните компании, Заев загатна съглашението с Гърция за газификацията на Югоизточния район, както и средствата на Европейски Съюз, предоставени за трансгранично съдействие.

Той акцентира, че Македония няма друга вероятност, с изключение на присъединението към Европейски Съюз и НАТО, като акцентира, че отварянето на граничните пунктове за предприемачи от района ще отвори европейския пазар, който ще обезпечи икономическо развиване, по-високи приходи за жителите, по-големи вложения и нови работни места. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР