Вторачването в екраните може да забави развитието на езиковите умения

...
Вторачването в екраните може да забави развитието на езиковите умения
Коментари Харесай

Джаджите могат да забавят развитието на речта при децата


Вторачването в екраните може да забави развиването на езиковите умения на децата
(снимка: CC0 Public Domain)

Учени от Университетската болница в Тампере организираха дълго изследване, с цел да открият, че потреблението на електронни джаджи може да повлияе неподходящо върху развиването на езиковите умения при дребните и да ограничи речника им.

Изследването обгръща деца на възраст от 1,5 до 2 години от 1667 фамилии. Те са следени две години – в интервала от 2013 до 2015 година, оповестява финландският източник.

Едно дете на година и половина знае приблизително от 5 до 20 думи. При двегодишно дете този брой се усилва до 40-50. Ако обаче детето прекарва доста, развиването на речта може да стане по-бавно, открива проучването
още по тематиката
Учените обаче считат, че джаджите като такива не са отговорни, а е значимо до каква степен родителите се занимават с детето. Ако вместо да дадат телефон на детето си, му четат книги, развиването на речта ще върви по-бързо.

За да се образува лексиконът на детето по естествен метод, учените предлагат на родителите да му четат книги всеки ден.

„ Това изследване за следващ път потвърди, че развиването на детето зависи от това какъв брой време родителите се занимават с него, какво и по какъв начин го вършат дружно. Използването на  може да окаже въздействие върху развиването на езиковите умения при децата”, споделя Мария Асикайнен, съавтор на проучването.

Например, непрекъснатото намигване на електронните устройства стеснява наличието на диалога и времето, което родителите и децата прекарват дружно.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР