Целта ни е проста: като решаваме проблемите, да укрепим приятелството

...
Целта ни е проста: като решаваме проблемите, да укрепим приятелството
Коментари Харесай

Ердоган преди посещението на Мицотакис: Целта ни е да укрепим приятелството си, като решаваме проблемите

Целта ни е елементарна: като решаваме проблемите, да укрепим другарството си и да издигнем равнището на двустранните си връзки на невиждано в историята ниво. Това споделя турският президент Реджеп Ердоган  Реджеп Ердоган Реджеп Тайип Ердоган - турски политик и министър председател. Роден на 26  февруари 1954 година в Истанбул. Завършва в изявление, предоставено документално на гръцкия всекидневник „ Катимерини “ в навечерието на утрешното посещаване на гръцкия министър председател Кириакос Мицотакис  Кириакос Мицотакис Кириакос Мицотакис – гръцки икономист и политик. Мицотикис е роден  в Атина на 4 март 1968 година в Анкара.

Ердоган признава, че сред двете страни има доста тематики, по които няма единодушие, само че декларира, че „ броят на въпросите, по които можем да се споразумеем, не е дребен “. Турският президент отбелязва, че „ отлагането не взема решение проблемите “ и че двете страни би трябвало да показват воля и храброст да преодолеят противоречивите въпроси.

Той декларира, че с Мицотакис са постигнали хармонична атмосфера в последно време (след срещата им в Атина през декември) и тя към този момент е почнала да дава съответни плодове.

По-нататък Ердоган дава отговор на въпроси и по някои от противоречивите въпроси сред двете страни. Запитан за възраженията на Турция към морските паркове, които Гърция възнамерява да сътвори, в това число и в Егейско море, турският президент споделя, че „ всички знаят какъв брой сме чувствителни към (въпросите на) околната среда ", само че и предизвестява, че „ няма да е вярно да гледаме на това като комфортно прикритие и да скрием зад него други, противоречиви обстановки “.

Запитан за меморандума сред Турция и Либия за разграничение на морските пространства, който съгласно Гърция визира суверенните ѝ права в Източното Средиземноморие, както и за меморандума сред Кипър и Израел, който Турция отхвърля, Ердоган първо прецизира, че вторият меморандум е подписан от „ гръцкото ръководство на Южен Кипър “ и подценява ползите на кипърските турци. По отношение на турско-либийския меморандум турският президент споделя, че „ силата е област за съдействие, не за опълчване “ и повтаря предлагането си за свикването на конференция за Източното Средиземноморие, която да построи база за взаимноизгодно решение. Същевременно той показва страдание, че към този момент турските апели в тази посока са останали без отговор и споделя, че „ всички знаят, че е мъчно една енергийна платформа, която не включва Турция, да успее в района, изключително в Източното Средиземноморие “.

Що се отнася до опцията разликите на Гърция и на Турция за континенталния шелф в Егейско море да бъдат позволени в Международния съд в Хага, Ердоган споделя, че Турция не изключва решения, които са вписани в Хартата на Организация на обединените нации, когато е належащо, само че и че Турция счита, че „ проблемите би трябвало да се вземат решение в пакет “. „ Не би трябвало да подценяваме други противоречиви точки, като се фокусираме единствено върху един спор “, декларира турският президент.

Ердоган загатва значителните резултати от съдействието в битката с незаконната миграция. „ От друга страна, както постоянно подчертаваме, по въпроса за незаконната миграция би трябвало да има интернационално съдействие и систематизиране на тежестите и отговорностите поравно. За трайни решения е явно, че би трябвало да работим в многостранен формат “, споделя той.

Ердоган разяснява и опцията за турските жители да пътуват до избрани гръцки острови, като получават виза на влизане в Гърция, и декларира, че „ главният ни метод в дипломацията е правилото на „ казан-казан “ (т.е. и двете страни печелят - б.ред.). „ В реалност всичко това не би трябвало да е належащо и Европейският съюз би трябвало да либерализира визовия режим за Турция “, сподели турският президент.

В умозаключение той още веднъж разяснява войната сред Израел и „ Хамас “  и декларира, че Израел е трансформирал Газа в открит затвор не след 7 октомври (когато " Хамас " извърши нахлуване в Израел - б.ред.), а преди години. „ Нетаняху е достигнал до равнище, което би предиздвикало Хитлер да му завижда за методите на геноцид “, сподели турският водач и още веднъж изрази мнението, че в случай че бъде основана палестинска страна в границите от 1967 година със столица Източен Йерусалим, тогава не би имало потребност от опозиция на палестинците, отбелязва Българска телеграфна агенция.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР