Гребецът Кристиан Василев говори ексклузивно за зрителите на предаването Арена

...
Гребецът Кристиан Василев говори ексклузивно за зрителите на предаването Арена
Коментари Харесай

Кристиан Василев пред БНТ: Надявам се да постигна най-големия си успех на Олимпийските игри в Париж

Гребецът Кристиан Василев приказва извънредно за феновете на предаването " Арена спорт " по Българска национална телевизия, като главната тематика беше извоюваната от него квота за Олимпийските игри в Париж.

Българинът заслужи правото си да взе участие във френската столица в дисциплината скиф, откакто приключи втори в квалификационната конкуренцията в унгарския град Сегед.

Василев описа малко повече за въпросната конкуренция, както и за упоритостите си да се бори за отличие на Игрите в Париж.

" От Игрите в Париж чакам най-хубавото нещо - да се боря за орден и да го печеля. Аз постоянно съм си задавал цел и съм я следвал. В момента съм фокусиран върху едно съревнование, което ми следва след две седмици и по-късно към този момент стартирам да се сготвям за олимпийските игри ", стартира родният гребец.

" Психически ми беше доста мъчно в Унгария. Физически знаех, че съм доста добре квалифициран и имах вяра във опциите си. Имаше обаче напрежение от обстоятелството, че не съумях да се преборя за квота още предходната година по време на международното състезание. Чувствах се малко по-напрегнат по време на надпреварата, а също така и изискванията бяха по-трудни поради вятъра, само че въпреки всичко напрежението е част от всеки спорт и ние би трябвало да се преборим с него ", продължи той.



Бронзовият ни медалист от европейското състезание през 2022 година описа и с какво Олимпийските игри в Париж ще бъдат по-различни спрямо дебюта му на най-големия състезателен конгрес през 2016 година, когато той взе участие на двойка скул с Георги Божилов.

" Сега несъмнено ще бъде по-различно най-много поради дисциплината. Тогава имах сътрудник, с който се подкрепяхме един различен. Осем години по-късно обаче към този момент имам насъбран опит и това е огромната разлика. В същото време вардя доста хубави мемоари от Рио - от атмосферата там, както и от протичащото се в олимпийското село ", показа Кристиан Василев.

" В гребането обаче спортистите реализират най-хубавите си достижения, откакто навършат 30 години и аз към този момент съм тази възраст. Последните два сезона са може би най-успешните в моята кариера и се надявам през този да реализира най-големия си триумф в Париж ", добави роденият в Пловдив спортист.

Гребецът се върна и към сложния стадий в своята кариера преди Олимпиадата в Токио, когато той беше доста покрай това да се окаже от спорта.

" Преди Токио 2020 имах сложен миг, тъй като се разболях от ковид и не съумях да се класирам за Игрите. Доста мислих тогава, само че в последна сметка поддръжката на фамилията ми направи по този начин, че аз да продължа и не скърбя за това си решение. Разочарованията постоянно участват в спорта, тъй като няма по какъв начин да имаш единствено триумфи. Важно е какъв брой си стимулиран да преследваш задачите си, защото неизбежно ще дойдат и хубавите моменти ", безапелационен е Василев.



Накрая родният играч разяснява какво съгласно него е нужно да се усъвършенства в гребането у нас, като даде отговор и на въпроса какво прави този спорт толкоз сложен.

" Трудно е много. Основните призови класирания са на единични лодки, тъй че нямаме повсеместност, нямаме огромен тим. Трябва да се поработи много по този въпрос, да се приказва повече за гребането и да се създадат някои промени. Важно е да създадем един по-голям тим, тъй като когато има повече хора, ще можем да чакаме повече резултати ", счита носителят на сребърен орден от Световната купа в Познан през 2022 година.

" Най-трудното в гребането е дългата подготовка, която стартира няколко месец преди самите надпревари. Понякога тренираш в неприятни условия, само че все пак гребането е един доста прелестен и хубав спорт. Въпреки че се изискват доста старания, с цел да успееш, когато го направиш удовлетворението е огромно и аз сигурно мога да кажа, че си заслужава ", приключи Кристиан Василев.

Цялото изявление гледайте във видеото!



Намерете Българска национална телевизия в обществените мрежи:,,,

Гледайте НА ЖИВО спорт гратис на:
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР