Всички сме чували за ползите за здравето от виното за

...
Всички сме чували за ползите за здравето от виното за
Коментари Харесай

Могат ли кучетата да пият вино?

Всички сме чували за изгодите за здравето от виното за хората, само че какво да кажем за нашите кучешки другари? Могат ли кучетата да пият вино и дали им е от изгода по същия метод, както е от изгода за хората? Има ли безвредно количество вино, което кучетата могат да пият?

Въпреки че може би всички познаваме притежател, който се кълне, че кучето му се любува на неговото вино, се оказва, че виното не е безвредна напитка за кучета. Кучешкият черен дроб не е организиран да преработва алкохол и макар че някои кучета може да не демонстрират очевидни признаци на страдалчество, когато гълтам плода на лозата, в случай че се погълне прекалено много, могат да зародят съществени здравословни проблеми.

Прочетете, с цел да научите повече за това за какво виното не е положително за вашето куче.

Защо кучето ми не може да пие вино? То го обожава!

Въпреки че е хубаво да мислим, че нашите космати най-хубави другари могат да се любуват на всички неща, на които се радваме ние, хората, алкохолът е мястото, където би трябвало да теглим чертата, тъкмо като с шоколада.

Първо, виното се прави от грозде, за което е известно, че е извънредно токсично за кучета. Въпреки че няма изследвания, които да демонстрират, че виното е толкоз токсично за кучетата, колкото гроздето, добра концепция е да бъдете внимателни, защото бъбречната непълнота при кучета може да възникне като резултат от токсичността на гроздето.

Нещо повече, в публикация за PetMD доктор Кристин Рътър от Колежа по ветеринарна медицина и биомедицински науки към Тексаския университет A&M споделя, че защото „ кучето тежи доста по-малко и не е привикнало да употребява алкохол... процесите, които разграждат алкохола, не се контролират при куче по същия метод като човек, който употребява алкохол понякога.

За благополучие, множеството домашни любимци просто не се любуват на усета на алкохола, тъй че нормално не употребяват задоволително, с цел да бъдат смъртоносни.

Опасно ли е виното за моето куче?

 Могат ли кучетата да пият вино?

Както при множеството токсични неща, дозата е тази, която дефинира какъв брой рисково е обещано вещество. Публикуваната смъртоносна призната доза алкохол при кучета е 5, 5 до 7, 9 гр 100% етанол. Един милилитър етанол е еднакъв на 0, 789 гр. Това значи, че общоприета чаша вино от 140 мл с 20% обемен етанол съдържа задоволително етанол, с цел да интоксикира и вероятно да токсини куче, според от породата и размера.

Добре е да имате поради, че до момента в който по-големите кучета са по-малко изложени на риск от отравяне с етанол, никакво количество алкохол не се смята за безвредно да се дава на вашето куче. И до момента в който вашето куче може да не демонстрира признаци по това време, продължителното излагане на алкохол може да има резултати, които към момента не са проучени.

Могат ли кучетата да се напият?

С една дума да. Кучетата могат да се опиянят тъкмо като хората, постоянно стават некоординирани и летаргични. Някои хора считат това държание за занимателно, само че е добре да се отдръпнете от личния си опит с алкохола и да помислите по какъв начин се усеща вашето куче. Кучетата не знаят какво е пиене. Знаят единствено, че в този момент не се усещат добре и тялото им не работи както нормално. Внезапната дезориентация може да бъде доста плашеща и те могат да изпаднат в суматоха и да си причинят пострадване, пробвайки се да „ избягат “ от казуса. Това може да докара до скриване или даже нараснала експанзия, което може да затрудни отвеждането им на ветеринар, в случай че признаците им прогресират в рискова територия.

Отравяне с етанол: защо да внимавате

Етаноловата токсикоза не е смешка. Ако кучето ви погълне повече етанол, в сравнение с системата му може да поеме, то може да реагира доста като човек, който е прекалил с дозата. Внимавайте за следните признаци:

- Препъване/Загуба на координация

- Повръщане на кучето

- Летаргия

Какво вършиме, в случай че кучето пие вино?

 Могат ли кучетата да пият вино?

Експертите от PetMD поучават, че в случай че кучето ви демонстрира единствено леки признаци и не е консумирало огромно количество вино, оставянето му да „ спи “ може да е най-хубавият курс на деяние. Вие обаче ще би трябвало да следите за утежняване на тези признаци. Някои спомагателни, съществени признаци са:

- Гърчове

- Изключително постепенно и незадълбочено дишане

- Мускулен тремор

- Понижаване на телесната температура

- Забавен пулс

- Загуба на съзнание/припадък

Ако вашето куче стартира да демонстрира тези признаци или подозирате, че е изпило повечко вино, най-добре е да го прегледа ветеринар допустимо най-скоро. Отравянето с етанол може да се лекува посредством течности и медикаменти, само че има капацитет да бъде съдбовно, в случай че не се потърси лекуване.

Заключение

Превенцията е основна, когато става въпрос за алкохолно отравяне при кучета. Не се предлага да споделяте алкохолни питиета като вино с кучето си и е значимо да информирате гостите за заплахите, с цел да не се изкушат да отпият на кучето ви. Също по този начин би трябвало да се уверите, че не оставяте чаши за вино на място, където кучето ви има достъп до тях, и да пазите напитката си, в случай че има възможност кучето ви да се опита да я опитва. Естествено е да желаете да споделите занимателни моменти с вашия домакински любим, само че би трябвало да помним техните характерни здравни потребности и че, някои неща, на които хората се радват, съставляват заплаха за тях.

Вижте също:

- Отровни храни за кучета;

- Токсични растения за кучето;

- Още рискове за кучето у дома;

- Отрови за кучето вкъщи.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР