Всеки от нас има дом мечта, който се надява някой

...
Всеки от нас има дом мечта, който се надява някой
Коментари Харесай

Мъж си купи изоставена ферма и я направи дом мечта

Всеки от нас има дом фантазия, който се надява някой ден да успее да си купи или построи. Обикновено свързваме реализирането на тази фантазия с избран финансов запас. Понякога обаче се оказва, че не са ни нужни хиляди левове, с цел да се сдобием с мечтаното жилище.

Кое е по-добре – да си построите къща или да си купите приключена, само че изоставена и да й извършите ремонт, който да я трансформира в подобаваща за живот? Героят на днешната ни история избрал второто, запретнал ръкави и се заел с реновирането на остаряла порутена селска къща, пишат от jenata.blitz.bg. Всичко почнало, когато мъжът решил да избяга от огромния град. На 100 км. от него той разкрил изоставена плантация. Оказало се, че къщата в нея е на повече от 100 години. Била издигната през далечната 1918 година.

За голяма изненада на новия притежател, макар запуснатия си и печален тип, тя била много непокътната. Струва си да се означи, че притежателят ремонтира изоставената постройка 5 години, започвайки от 2013-а. След като боядисал фасадата и сменил прозорците, къщата почнала да придобива външен тип. Почистването на територията към нея и изкореняването на ненужната дива растителност също си споделили думата. От всички шубраци и дървета, мъжът оставил единствено вековната липа, която растяла покрай постройката.

Зад стените на къщата имало стая и кухня, разграничени от бариера. В стаята имало камина, която, за наслада на новия притежател, работела както би трябвало. Помещенията били в плачевно положение и той се захванал с ремонта. Започнал от печката. Направил гипсова мазилка с дебелина към 2 см., а когато изсъхнала, направил реплика на камъни и тухли, след което ги боядисал. Изгнилите към печката дъски били махнати, а подът затрупан с плочки, с цел да не падат въглените по дървото. Останалата част от пода и таваните били непокътнати и се нуждаели единствено от нова багра.

Площта на къщата била към 40 кв. метра и на пръв взор нямало кой знае какъв брой работа. Пред притежателя обаче стояла една съществена задача – да направи всичко бързо, качествено и на ниска цена. За да спести пари, той правел всичко със личните си ръце. Увеличил отворите на прозорците и сменил остарялата дограма с съвременна, която купил от производител. Измазал стените, като преди този момент се наложило да смъкна 15 пласта остарели тапети. Изциклил пода и го боядисал с елементарна блажна багра. Таваните и стените боядисал с миеща се бяла багра. Почистил дъските на тавана и в краищата поставил декоративни детайли от дърво в противоположен цвят, с които хитро съумял да скрие някои неравности на покритието.

От остарялата градина, която в по-голямата си част трябвало да бъде изкоренена, си оставил няколко ябълкови дървета. Почистил кората им и ги минал с лак. Така се сдобил с отлични декоративни детайли за интериора. Сега ябълковите дървета красиво „ порастват “ тъкмо до леглото му, както и в ъглите на кухнята. Мебелите също измайсторил със личните си ръце. Леглото доближил до печката, а от другата страна разположил дивана, на който да седне с чаша чай в ръце и да гледа към огъня. Интериорът на дневната му се добавя от домашна маса, огледало и нови пердета.

След като съборил остарялата плевня в парцела си и разчистил планините отпадък, пред погледа му се разкрила вековна каменна маза. Стените й приличали на феодален палат, което въодушевило мъжа да запази постройката, само че малко да я модернизира и да я направи по-комфортна, трансформирайки я във винарската маза. Каменната маза не била единственото нещо, което намерил новият притежател. Продължавайки да разчиства терена, обраснал с дива растителност, той се натъкнал на опустошен бунар.

Надеждно построил стените му, декорирал го, а към него засял красиви цъфтящи растения. Тъй като бил доста изобретателна персона, новият собственик си направил и спортна площадка, нови пътеки, саксии с цветя и дървени пейки за отмора. След като теглил чертата, се оказало че е похарчил към 5 000 $. Но, гледайки крайния резултат, е ясно, че всички тези старания и пари са си заслужавали!

Вижте още:

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР