Всеки днес мечтае за бърз интернет, който за кратко време

...
Всеки днес мечтае за бърз интернет, който за кратко време
Коментари Харесай

Технологичен пробив: Компютърен чип прехвърли целия интернет за 1 секунда

Всеки през днешния ден мечтае за бърз интернет, който за малко време да разрешава транспорт на голямо количество данни. А какво ще кажете за следните параметри: размер, колкото целия световен трафик, да бъде предаден за… 1 секунда? Вярвате или не, това се е случило. Компютърен чип е съумял да реализира рекордна скорост на прекачване от 1.84 петабита данни в секунда с помощта на оптичен кабел, заяви News Scientist.

Трудно е да се опише скорост от 1.84 Pbit/s, само че за съпоставяне: 1 петабит се равнява на милион гигабита. Това значи, че приказваме за над 20 пъти по-бърза връзка от най-високо скоростната мрежа в света – ESnet6, която служи на учени от разнообразни институти, като НАСА да вземем за пример.

News Scientist илюстрира достижението със взаимозависимост, която е по-близка до средностатичстическия потребителски разум. С други думи, тази скорост би разрешила изтеглянето на 230 милиона фотоси за 1 секунда.

Технологичният пробив е дело на екип, управителен от Асбьорн Арвад Йоргенсен от Техническия университет на Дания в Копенхаген.

Може да се каже, че междинният интернет трафик в света е към петабит в секунда. Това, което предаваме, е два пъти повече “, означи Йоргенсен. „ Това е необикновено огромно количество данни, които изпращаме. То просто демонстрира, че можем да стигнем доста по-далеч, в сравнение с сме през днешния ден с интернет връзките. “
Как е станало допустимо?
Йоргенсен и сътрудниците му са употребявали фотонен чип (б.р. – технология, която разрешава оптични съставни елементи да бъдат вградени в компютърни полупроводници), посредством който потокът от данни се разделя на хиляди обособени канали, само че се предава по едно и също време.

„ Първо, екипът раздели потока от данни на 37 секции, всяка от които беше изпратена по настрана ядро на оптичния кабел. След това всеки от тези канали беше разграничен на 223 блока данни, които съществуваха в обособени елементи от електромагнитния набор. Този тъй наречените „ честотен гребен “ от равноотдалечени пикове светлина в целия набор разрешава данните да се предават в разнообразни цветове по едно и също време, без да си пречат, което доста усилва потенциала на всяко ядро “, написа New Scientist.

В предишното са били постигани скорости на трансфер на данни до 10.66 петабита в секунда, само че те са генерирани посредством потреблението на обемисто неефективно и непрактично съоръжение. Докато настоящето достижение се базира на един единствен компютърен чип като източник на светлина.

Технологията може доста да понижи разноските за сила и да усили честотната лента. Експериментът употребява толкоз доста данни, че през днешния ден не съществува компютър, който да даде или получи толкоз доста информация с тази скорост. Следователно, на екипа се е наложило да съобщи „ подправени данни “ през всички канали, посочи Йоргенсен.
 „ Добър ден за човешките права “ и IP-тата
Чипът към момента не е приключен, като има потребност от лазер и устройства за шифроване на данни във всеки от изходните потоци. Йоргенсен твърди, че и двата детайла могат да бъдат интегрирани вътре в него. Това значи, че въпросното съоръжение би имало размерите на елементарна кибритена кутия, което пък го прави доста практично за ежедневна приложимост.

Изобретението може вечно да промени метода, по който се употребяват цифрови данни и се извършват компютърни задания.
Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР