През последните няколко години технологията на цифровите близнаци придоби невероятна

...
През последните няколко години технологията на цифровите близнаци придоби невероятна
Коментари Харесай

Технологията, която може радикално да преобърне здравеопазването

През последните няколко години технологията на цифровите близнаци закупи невероятна известност. Въпреки че е много мъчно да се приложи по логичен метод, концепцията е относително елементарна: цифровият близнак е безусловно цифрова версия, модел или показване, което има за цел да възпроизведе състава, нюансите и държанието на действителен физически обект.

Идеята наподобява много футуристична, само че все пак цифровите близнаци намират приложение в многочислени промишлености от десетилетия. Например един от най-известните случаи на потребление на тази идея е от НАСА през 60-те години на предишния век, когато организацията основава и употребява голям брой симулатори, с цел да моделира събитията, предизвикали детонацията на кислородния контейнер на Аполо 13, тъй че екипът да може да се поучи от нея, с цел да предотврати бъдещи злополуки.

Оттогава насам технологията на цифровите близнаци се популяризира в разнообразни браншове, а въздействието ѝ в опазването на здравето едвам в този момент стартира. В скорошен отчет на американската Национална академия на науките се разисква цената на технологията на цифровия близнак и по какъв начин тя може коренно да промени опазването на здравето, като даде опция за достъп до по-подробни и по-дълбоки данни за грижите за пациентите.

Д-р Карън Уилкокс, шеф на Института за изчислително инженерство и науки „ Оден “ към Тексаския университет в Остин и ръководител на комисията, изготвила отчета, изяснява голямото заричане, което технологията на цифровия близнак дава за превъзмогване на основни пропуски в науката, технологиите, медицината и други В отчета се показва, че с цел да се реализира това обаче, държавните организации, фондациите и ръководителите на здравните заведения би трябвало да дефинират цели и да влагат в научните проучвания и развиването на технологията.

Случаите на потребление на технологията могат да имат голямо влияние. Например, цифровата възстановка на израстък може да се употребява за тестване на нови клинични решения, способи на лекуване и разнообразни лечебни интервенции. Д-р Каролин Чънг, лекар по медицина, одобрен радиационен онколог, основен шеф по данните в Центъра за ракови болести „ М.Д. Андерсън “ и съавтор на отчета, въодушевено изяснява, че технологията на цифровите близнаци има огромен капацитет.

Цифровите близнаци на обособени кафези, органи или системи имат капацитета да дават информация за решения и да понижат времето и разноските за разкриване и създаване на нови медикаменти и лечения “, споделя тя.

Освен това, като преглежда технологията в по-широк проект, Чънг изяснява по какъв начин технологията може да употребява и за основаване на цифрови близнаци на организациите и оперативните процеси, с което да се помогне за възстановяване на успеваемостта и ефикасността на онкологичните центрове и да се даде опция на повече пациенти да получат достъп до грижи и/или да се понижат разноските.

Д-р Чънг обаче изяснява също, че към момента има доста работа за извършване в тази сфера и е належащо повече внимание и съдействие в разнообразни области. Според нея би трябвало да – такова, което „ да обгръща както виртуалното показване, по този начин и физическия аналог “ и да навлиза в нюансите на двупосочното взаимоотношение сред индивида и цифровия близнак.

Забележително е, че частният бранш е признал голямата евентуална стойност на тази технология и е вложил милиарди долари за нейното създаване. Всъщност международният пазар на цифрови близнаци се чака да нарасне до 110 милиарда $ до 2028 година с ритъм на напредък от близо 61%, което демонстрира голям интерес към този бранш.

Особено с демократизирането и навлизането на изкуствения разсъдък компании като NVIDIA и Microsoft бързо усилват напъните си за обработване на тази технология. Тези старания за разширение на технологията набират скорост най-много в областта на даването на здравни грижи.

Да вземем за образец компанията Twin Health, която неотдавна си обезпечи финансиране в размер на 50 млн. $ и сътвори услугата „ Цялостен дигитален близнак на тялото “. Мисията на Twin Health е да употребява технологията, с цел да помогне на пациентите да смекчат и извърнат хроничните метаболитни болести.

С помощта на предоставения от компанията хардуер (т.е. сензори), рутинни кръвни проби и независимо въведени данни в мобилно приложение се основава дигитален близнак на пациента. Използвайки изкуствен интелект и патентовани модели на основата на този дигитален близнак, приложението дава информация за храненето на пациента, физическата му интензивност, индикаторите за съня и други Тези прозрения могат да бъдат прегледани от пациента и лекаря за по-задълбочен и по-подробен метод към възстановяване на здравните резултати.

Джахангир Мохамед, създател и основен изпълнителен шеф на Twin Health, изяснява, че въпреки технологията на цифровите близнаци да се употребява в други промишлености от доста години, вдъхновението му е било да сътвори жизнеспособна версия за най-сложната система в света: човешкото тяло. Той споделя, че задачата на организацията е да даде на пациентите метод за същинско възстановяване на тяхното здраве, в това число за най-разпространените метаболитни положения като затлъстяване, диабет, хипертония и други

В общи линии в региона на опазването на здравето следва още доста работа. В публикация в списание Nature, оповестена предходната година, създателите разискват по какъв начин комбинацията от изкуствен интелект, интернет на нещата (IoT) и оптимизация в затворен цикъл (CLO)

дава късмет на цифровите близнаци да предложат благоприятни условия за прогнозиране оттатък обичайните „ прогностични “ технологии, които съществуват сега “.

Огромният размер на вложенията, които се реализират сега, изключително в региона на изкуствения разсъдък и интернет на нещата, демонстрира, че работата с цифровите близнаци едвам в този момент стартира.

Несъмнено светът ще би трябвало да се движи внимателно във връзка с тази технология. От една страна, ще би трябвало да се вкарат строги стандарти за данните, неприкосновеността на персоналния живот и сигурността. Освен това ще бъде от решаващо значение да се поддържат високи стандарти за валидиране по време на всички итерации на тази технология за грижи за пациентите; т.е. въпреки че цифровите близнаци могат да дават скъп взор, на напред във времето при вземането на всевъзможни решения би трябвало да се поддържат строги ограничения за валидиране, инспекции на данните и експертен човешки разбор. Въпреки това, в случай че бъде направена вярно и мащабирана по подобаващ и безвреден метод, тази технология има голям капацитет да промени опазването на здравето.
Институтът GATE ще основава авангардни технологии в София
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР