Нов суперкомпютър заработи в България. Казва се Хемус“ и е

...
Нов суперкомпютър заработи в България. Казва се Хемус“ и е
Коментари Харесай

Заработи „Хемус“ – новият суперкомпютър на България

Нов суперкомпютър проработи в България. Казва се „ Хемус “ и е част от комплекса на Българска академия на науките за цифрова промяна и високопроизводителни калкулации. Официалното му разкриване бе през днешния ден, а очакванията за евентуалния му резултат върху науката и стопанската система – както и при по-ранни сходни нововъведения – са огромни.

По проект новият българският суперкомпютър би трябвало да се употребява за върхови научни проучвания в области като изкуствен интелект, климатология, биоинформатика, фармацевтика, разработка на високотехнологични материали, моделиране на динамични процеси и разбор на данни.

Пускането в употреба на „ Хемус “ идва тъкмо две години след дебюта на Discoverer – високопроизводителната машина, ситуирана в „ София Тех Парк “, един от осемте суперкомпютъра от мрежата на EuroHPC JU, съфинансирани от Европейски Съюз.
Един от 8-те европейски суперкомпютъра е в България
Ще подкрепи работата на стотици български учени да бъдат конкурентоспособни на своите сътрудници от чужбина в потреблението на такава огромна високопроизводителна техника, каквато е суперкомпютърът и съхраняването на данни “, разяснява през днешния ден ръководителят на Българска академия на науките проф. Юлиян Ревалски във връзка „ Хемус “.

„ Хемус “ има близо 100 000 ядра и продуктивност от над 3 петафлопа. За съпоставяне Discoverer може да се похвали с 4.5 петафлопа, като се класира на 134-о място в международния TOP 500 на най-бързите суперкомпютри. Този на Българска академия на науките към момента не е имал опция да влезе в листа, който се обновява два пъти годишно. Есенното класиране следва да излезе през ноември.

Припомняме, че първият суперкомпютър на България е Blue Gene на IBM, който бе конфигуриран през 2008 година и изваден от употреба през 2015 година По същото време в приложимост бе вкаран вторият – „ Авитохол “, стъпващ на технологията на HP и употребен дълги години от Националния институт по метеорология и хидрология.

На процедура България е една от дребното страни в света с повече от един настоящ суперкомпютър. Историята обаче демонстрира, че най-малко досега шумът към тях е доста по-силен първоначално, след което затихва.

Все отново напоследък упоритостите на България да се нарежда по-стабилно на високотехнологичната и развойна сцена са налице. Пускането на новите суперкомпютри се случва и на фона на други обещаващи инициативи – откриването на института за изкуствен интелект и компютърни науки INSAIT и на института за огромни данни GATE, и двата към Софийския университет.

Изграждането на „ Хемус “ е част от по-голям комплекс на стойност над 10 млн. евро, съфинансиран с европейски средства.
Институтът GATE ще основава авангардни технологии в София
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР