Сред демонстрациите на военни самолети, пътнически лайнери и високотехнологично авиационно

...
Сред демонстрациите на военни самолети, пътнически лайнери и високотехнологично авиационно
Коментари Харесай

Ерата на електрическия въздушен транспорт чука на вратата

Сред демонстрациите на военни самолети, пътнически лайнери и високотехнологично авиационно съоръжение по време на авиошоуто в Сингапур, бяха показани и електрически въздушни транспортни средства, считани за бъдещето на градския превоз, написа CNBC.

Електрическите транспортни средства с отвесно политане и кацане, или eVTOL, могат да се употребяват като въздушни таксита за доставка на товари, медицински и незабавни транспорти, както и като частни транспортни средства. Три от най-големите имена в тази сфера са притежаваната от Hyundai Motor Group - Supernal, подкрепената от Boeing Wisk и Eve Air Mobility, която е благосъстоятелност на Embraer, като те се стремят да комерсиализират транспортните си средства до края на актуалното десетилетие. Трите компании показват услугата въздушни таксита за транспорти на къси дистанции, като едно от първите евентуални приложения за eVTOL.

Това ще бъде различен метод за пътешестване, вместо просто да отидете от летището с кола до центъра и да се забиете в запушване за два часа. Освен това те ще бъдат изцяло електрическа опция ", сподели Йохан Бордайс, основен изпълнителен шеф на Eve Air Mobility.

В момента Eve тества първообраз на въздушно такси и има за цел да вкара концепцията си в употреба до 2026 година

" Можем да използваме сходна инфраструктура, каквато сега имат операторите на хеликоптери ", съобщи основният изпълнителен шеф на Supernal Джайвон Шин, като добави, че въпреки интервенциите да стартират в градските региони, те последователно ще се разпространят и по направления, обслужващи сателитни градове.

Отворени сме за всички вероятни случаи на приложимост, тъй като там няма действителен пазар ", добави той.

Прототипът S-A2 eVTOL на Supernal, показан по-рано тази година, който е предопределен за транспорт на четирима пасажери и водач, има за цел да се появи на пазара до 2028 година Boeing сега също работи по собствен модел с благоприятни условия, сходни на тези на Supernal. Германският разработчик на eVTOL Lilium, подсилен от Tencent, пък разгласи по време на авиошоуто в Сингапур, че е стартирал организация за обслужване на клиенти от промишлеността с оферти като ръководство на акумулатори и летателна поддръжка.
Тестове в Съединени американски щати, взор към Азия
Компаниите разясняват, че ще аплайват за регулаторни документи, както и документи за сигурност в Съединени американски щати, с цел да стартират интервенции с eVTOL там.

Катрин Макгоуън, вицепрезидент на въздушните интервенции в Wisk, съобщи, че компанията ѝ има за цел да навлезе в Съединени американски щати до края на това десетилетие, като отбелязва, че тя също по този начин води договаряния и с управляващите в Бризбейн, Австралия, за основаване на мрежа за употреба на eVTOL.

Стремим се да създадем и развием мрежата за подвижност в Бризбейн и близките градове преди Олимпийските игри. Така че това е в действителност вълнуващо ", уточни Макгоуън.

Бризбейн ще бъде хазаин на Олимпийските игри през 2032 година

Макгоуън разкри също по този начин, че Wisk си партнира и с Japan Airlines за насърчаване на активност в Япония, както и в други страни в Азия - район, който се преглежда от промишлеността като пазар с огромен капацитет.

Джайвон Шин от Supernal на собствен ред сподели, че компанията ще търси благоприятни условия за разширение на активността си и в Южна Корея, с поддръжката на автомобилния колос Hyundai Motor Group. През октомври най-голямата южнокорейска самолетна компания Korean Air подписа съглашение със Supernal за създаване и развиване на инфраструктурата, нужна за градски въздушни транспорти и комерсиализиране на eVTOL в страната. Шин означи, че интернационалното летище “Инчеон ”, основното в Южна Корея, също е показало интерес към предложенията на компанията.

Неговите упования са пазарът на eVTOL да наподобява повече на автомобилната промишленост, а не на " промишлеността на комерсиалната авиация, където Boeing и Airbus преобладават на международния пазар ".

Регионът вижда доста подкрепящи регулатори – в Япония, Корея, Индия, Австралия и Нова Зеландия “, сподели Алън Лим, шеф в Alton Aviation Consultancy, като в същото време предизвести, че Азия също е изправена пред провокации, в това число създаването на екосистема за поддръжка на необятно публикуваните интервенции на eVTOL.

Лим означи в умозаключение, че като се има поради необятната гама от планове и случаи на потребление на eVTOL, нито един форм-фактор не може да господства на пазара, за разлика от комерсиалната авиация.

" В този смисъл сме съгласни, че промишлеността ще наподобява повече на автомобилната, в която съществуват редица огромни и дребни производители, като някои от тях евентуално ще намерят ниши и случаи на приложимост за своите транспортни средства ", заключи той.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР