Човек, парализиран от раменете надолу, демонстрира как играе онлайн шах

...
Човек, парализиран от раменете надолу, демонстрира как играе онлайн шах
Коментари Харесай

Парализиран пациент използва чипа на Илон Мъск, за да играе шах с мисълта си

Човек, неподвижен от раменете надолу, показва по какъв начин играе онлайн шах със силата на мисълта си с помощта на вграден в мозъка си чип. Става дума за първия пациент на стартъпа за неврологични проучвания и технологии Neuralink на Илон Мъск.

Компанията разгласява деветминутен видеоклип, в който се вижда по какъв начин мъж движи курсора на мишка по екрана на преносим компютър с помощта само на мисълта си. Кадрите демонстрират по какъв начин той играе шах и изключва музиката на компютъра.

След дълги разработки и опити Neuralink съумя за първи път да вгради своя чип в мозъка на пациент по-рано тази година. Досега пациентът не бе разпознат. Във видеото от тази седмица мъжът се показа с името Ноланд Арбо и показа, че е на 29 години и че е изгубил всичките си придвижвания и чувства в ръцете и краката след случай при гмуркане преди към осем години.

Арбо сподели, че е удовлетворен от импланта, защото преди този момент е разчитал на палка за уста за избрани задания. На видеото не се виждат никакви външни устройства или проводници.

Всичко се прави благодарение на мозъка ми. Ако всички виждате по какъв начин курсорът се движи по екрана, това съм аз. Доста е готино, а? “, сподели той.

До него на видеото се вижда чиновник на Neuralink.

Видеото подрежда Neuralink измежду една от най-малко трите компании, които са разгласили доказателства за работещ мозъчен имплант. Другите две, Blackrock Neurotech и Synchron, имат дългогодишна преднина пред стартъпа на Мъсл. Всяка от трите компании има друг метод, а сферата притегля и други играчи да влязат в конкуренцията.

Neuralink пусна видеоклипа в платформата X на Мъск към два месеца, откакто милиардерът заяви, че компанията е вградила устройство в човек за първи път.

https://t.co/OMIeGGjYtG
— Neuralink (@neuralink) March 20, 2024

Видеото е резултат от десетилетия проучвания на лекари и невролози в региона, известна като мозъчно-компютърни интерфейси или BCI. Лекарите вградиха първото интерфейсно устройство през 2004 година То е известно като масива на Юта поради мястото, където е изобретено, а негова версия в този момент се употребява от Blackrock Neurotech.

Neuralink получи както необятна гласност, по този начин и сериозен надзор, частично поради Мъск, основен изпълнителен шеф на Tesla и SpaceX, който е измежду най-богатите хора в света.

Досега стартъпът не е дал кой знае какъв брой информация за технологията си, а главните известия идват в къси изказвания в профила на Мъск в X. През май Neuralink получи утвърждение от Администрацията по храните и медикаментите за първото си клинично изследване върху хора.

Учени, които са работили по технология за лекуване на избрани увреждания посредством влияние върху нервната система на организма, обявиха пред NBC News, че Neuralink наподобява е постигнала обилни триумфи, само че означиха, че изпитването на компанията е в ранен етап и че не е оповестена доста информация.

През 2021 година един от съоснователите на Neuralink напусна компанията, с цел да основе конкурентна компания – Precision Neuroscience. Тази компания стартира клинично изследване при хора предходната година.

Във видеоклипа на Neuralink Арбо споделя за процеса, през който е минал, с цел да се образова да употребява устройството, вградено в мозъка му от лекарите през януари. С времето, споделя той, придвижването на компютърния курсор се е трансформирало във втора природа за него.

„ Просто ми стана интуитивно да стартира да си представям по какъв начин курсорът се движи. Беше като да употребявам Силата върху курсора и можех да го накарам да се движи, където си желая “, сподели той, употребявайки отпратка към „ Междузвездни войни “.

Всеки ден като че ли научаваме нови неща “, сподели той.

Целта на Neuralink е да свърже човешките мозъци с компютри, с цел да помогне за справяне със комплицирани неврологични положения. Арбо дефинира интервенцията като „ извънредно лека “. Каза още, че е употребявал мозъчния имплант, с цел да играе видеоиграта Civilization VI.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР