Все повече хора се връщат в българските села през последните

...
Все повече хора се връщат в българските села през последните
Коментари Харесай

Българите се връщат в селата

Все повече хора се връщат в българските села през последните 5-6 години. Това сподели в изявление за Фокус ръководителят на Асоциацията на българските села (АБС) Борислав Борисов.

„ Темата за обезлюдяването на българските села беше настояща някъде до 2010 година Тогава имаше една непрекъснато отрицателна наклонност на обезлюдяване на селата, изключително в някои райони. През последните 5-6 години може да се каже, че към този момент имаме и положителна наклонност, която е обвързвана и с възвръщането на много хора към селата. Тук не става въпрос за хора, които са в пенсионна възраст, а такива в дейна трудова възраст “, разяснява Борисов.

По думите му това е обвързвано с увеличението на разнообразни вложения в селата и с това, че хората желаят нов вид метод на живот, друг от този, който градовете дават.

„ Има една засилена вътрешна нужда на от ден на ден хора да избягат от огромните и пренаселени градове и да се завърнат и към корените, и към традициите, и да живеят по-спокойно на село “, добави Борисов.

Той изясни, че най-обезлюден е районът на Северозападна България, както и елементи от Централна Стара планина. „ На места има и в Югоизточна България трайно обезлюдени села, само че на процедура броят им съставлява един относително дребен %. Аз като ръководител на Асоциацията на българските села неведнъж съм подчертал на това, че не би трябвало чак толкоз отрицателно да се гледа във връзка с процеса на обезлюдяване “, добави Борисов и посочи, че това, че тези към 170-190 села през последните 10 години са се обезлюдили е естествен развой и тук-там даже има възстановителен резултат.

Борисов означи, че селата в област Пловдив в последно време се развиват сносно. По думите му това е обвързвано с огромните вложения в неземеделски действия, в разнообразни предприятия и услуги. На второ място той сложи тези села от област София, а след тях в Ямбол, Стара Загора, Сливен, Русе, Благоевград и Пазарджик.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР