Времето през целия ден ще остане дъждовно, като в западните

...
Времето през целия ден ще остане дъждовно, като в западните
Коментари Харесай

Лятното време се завръща с температури до 35 градуса

Времето през целия ден ще остане дъждовно, като в западните региони от страната преваляванията ще доближат сред 7 и 10 литра на квадратен метър. Започва да вали и по Черноморието, където до следобяд преваляванията последователно ще стопират. Възможни са гръмотевични стихии, като на юг от Бургас е допустимо да има и условия за градушки.

Тази прогноза направи синоптикът Петър Янков в предаването " България заран ".

Той уточни, че през почивните дни слънчевото време още веднъж ще се завърне с температури сред 29 и 35 градуса. През идната седмица температурите още веднъж ще стартират да се повишават, стана ясно още от думите му.

Температурите по високите елементи на планините ще бъдат сред 9 и 11 градуса.

" Това са най-високите температури за обитаемоте места по високите елементи за зимния интервал, тъй че връхното яке ще бъде нужен аксесоар. Ще има слънце и няма да има превалявания ", добави Янков пред Bulgaria ON AIR.

Той разяснява климатичните промени и как те въздействат върху времето, на което сме очевидци.

" Водят се непрестанно разногласия за въздействието на човешката активност върху стоплянето. Разбира се, тя заема второстепенно значение. Имат значение някои геофизичните промени ", изясни той и даде образец с това, че се следи покачване на вулканичната активност, което е фактор за чувствително повишаване на температурата на морската вода и топене на ледниците.

Янков акцентира, че климатичните промени въздействат директно върху популацията на планетата.

" 47% от общото население на Земята е концентрирано в дребните мегаполиси, какъвто е и София, с жители над 1 млн. души. Стремглаво се усилва популацията – 10 милиарда души се чака да доближи популацията на планетата до 2050 година. Така че проблемите и климатичните промени въздействат върху нашите най-съществени задания за развиването на нашето общество ", сподели Петър Янков

Според него планетата ще се нуждае от постоянни източници на сила и запазване на околната среда.

" Променя се климатът на Балканите, стоплянето се демонстрира в увеличение на проливните превалявания и внезапни температурни контрасти – по-топло и изсъхнало време се редува с влажни интервали. На Балканите имаме идеални условия за основаване на нови изкуствени водоеми, които да контролират оттока на реките против наводнения, само че и за събирането питейна вода ", сподели още синоптикът.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР