Страните членки на ЕС дадоха окончателното си одобрение за нов

...
Страните членки на ЕС дадоха окончателното си одобрение за нов
Коментари Харесай

ЕС одобри новите правила за намаляване на вредните емисии на камионите

Страните членки на Европейски Съюз дадоха окончателното си утвърждение за нов закон за понижаване на въглеродните излъчвания на камионите, съобщи Ройтерс. По силата на неговите разпореждания от 2040 година съвсем всички тежки камиони, продавани в Европейски Съюз, би трябвало да бъдат " чисти ".

Законът категорично показва, че излъчванията от камионите би трябвало да бъдат понижени общо с 90 на 100, което значи, че производителите ще би трябвало да продават доста изцяло електрически камиони или такива с мотори на водород, с цел да компенсират продажбите на доста по-малкото камиони с мотори с вътрешно горене.

Повечето камиони, които се движат в този момент по европейските пътища, са с дизелови мотори, а те изпускат доста нездравословни субстанции, предизвикващи респираторни болести и даже рак на белите дробове. Тежките камиони като цяло са виновни за към четвърт от транспортните излъчвания в Европа.

Производителите също така ще би трябвало последователно да понижат нездравословните излъчвания с 45 на 100 до 2030 година и с 65 на до 2035 година

През 2030 година 90 на 100 от новите градски рейсове ще би трябвало да бъдат с нулеви излъчвания, а през 2035 година това да важи за безусловно всички.

Европейската асоциация на автомобилостроителите (ACEA) разказва политиката на Европейски Съюз като най-амбициозната в света и добавя, че задачите й ще бъдат изпълнени единствено в случай че до 2030 година страните членки развият мрежа от 50 000 станции за зареждане, подобаващи за електрически камиони.

Политиката на Европейски Съюз във връзка с намаляването на въглеродните излъчвания на камионите към този момент може да стане закон, откакто получи утвърждението и от Европарламента, и от страните членки, макар съпротивата от страна на Германия и десноцентристките евродепутати.

В днешния избор на проектозакона се опълчиха Италия, Полша и Словакия, а Чехия се въздържа. Германската поддръжка беше получена предишния месец, откакто към преамбюла за закона беше прибавен текст, съгласно който Европейската комисия ще създаде в бъдеще правила, по силата на които камионите, употребяващи въглеродно неутрални горива, да вземем за пример е-горива, ще бъдат броени към " чистите ".

 

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР