Всеки имот в страната ще бъде с електронно досие. Това

...
Всеки имот в страната ще бъде с електронно досие. Това
Коментари Харесай

Агенцията по вписванията ще прави електронен имотен регистър

Всеки парцел в страната ще бъде с електронно досие. Това ще стане с промени в Наредба №2 за воденето и съхраняването на имотния указател, които са пуснати от Министерство на правораздаването за публично разискване.

Промените се вършат, с цел да бъде приведена Наредбата в сходство с признатите през предходната година промени в Закона за кадастъра и имотния указател (ЗКИР). Те плануват цифровизация на всички актове на книжен притежател, съхранявани в службите по вписванията към Агенцията по вписванията, основаване на електронни партидни каузи на всички вписани актове в имотния указател, както и застраховане на активността на Агенцията по вписванията по водене на имотния указател в електронна форма.

Наредбата планува основаване и поддържане от Агенцията по вписванията на обща база данни, съдържаща електронни партиди на недвижимите парцели и електронни партидни каузи на вписаните актове с приложените към тях документи.

С измененията в Закона за кадастъра и имотния указател и в Наредбата се регламентира идентичността сред наличието на партидата на хартия и партидата в електронна форма, надлежно наличието на партидното дело на хартия и в електронна форма. Службите по вписванията ще имат обвързване да вкарват информация в електронните партиди на недвижимите парцели и електронните партидни каузи на вписаните актове с приложените към тях документи.

Партидата на всеки неподвижен парцел се състои от следните пет елементи: част “А ” - за имота; част “Б ” - за притежателя и за признаването и прехвърлянето на правото на собственост; част “В ” - за учредяването и прехвърлянето на други вещни права и за юридически обстоятелства и събитията, подлежащи на вписване; част “Г ” - за ипотеките; и част “Д ” - за възбраните. В част “А ” на партидата вписват данни, като да вземем за пример идентификатор на имота; типа на парцела - аграрен, постройка или независим обект в сграда; адреса; границите на поземления парцел (идентификаторите на прилежащите поземлени парцели, надлежно на независимите обекти в сграда); площта в квадратни метри или в декари; предназначението на имота; етажността на постройката. В част “Б ” на партидата вписват данни за името и ЕГН на притежателя, в случай че е физическо лице; името на притежателя, в случай че е фирма; типът благосъстоятелност - частна или публична; при съсобственост - идеалните елементи (дяловете), както и данните за съсобствениците, а при съпружеска имуществена общественост - данните за съпрузите.

Промените в наредбата ще дадат опция информация за всеки парцел да бъде намирана доста по-лесно и по-бързо. При осъществяване на инспекция съдията по вписванията ще прави служебно информации, в това число и за кадастрални карти и схеми, написа още в наредбата.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР