Войната в Украйна възпрепятства връщането в България на военен самолет

...
Войната в Украйна възпрепятства връщането в България на военен самолет
Коментари Харесай

България не може да прибере от Украйна военен самолет, изпратен за ремонт преди година 


Войната в Украйна попречва връщането в България на боен аероплан Ан-30, изпратен там преди година за ремонт. Това заяви служебният министър на защитата Димитър Стоянов, представен от БНР.

Машината се намира в Украйна от януари 2021 година, където е трябвало да премине през ремонт на моторите. Самолетът е създаден през 1975 година и поправката е трябвало да удължи употребата му с най-малко 7 години.

“Украинската страна продължава да твърди, че сега изискванията са, жестоко казано, несъответствуващи. Вероятността самолетът да бъде изумен във въздуха е голяма и те не желаят да поемат този риск ”, съобщи Стоянов.

Той е сложил въпроса за връщането на самолета в България по време на визитата си в Украйна преди празниците, само че към момента няма решение по въпроса.

“Нашите вложения там са обезпечени от украинската страна. Въпреки тяхното предпочитание тези гаранции да бъдат опростени бяхме безапелационни в министерството на защитата, че такива гаранции няма по какъв начин да не бъдат подписани, с цел да бъде предпазен финансовият интерес на България ”, добави служебният министър.

Българската страна е платила за ремонта на Ан-30 към 6,1 млн. лева без Данък добавена стойност. Самолетът се употребява за наблюдателни задачи в границите на програмата “Открито небе ”.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР