Войната в Украйна дестабилизира не само Европа. Съобщенията за предстоящо

...
Войната в Украйна дестабилизира не само Европа. Съобщенията за предстоящо
Коментари Харесай

Д-р Рони Шакед: Надявам се Русия да не бърза да излезе от Сирия

Войната в Украйна дестабилизира освен Европа. Съобщенията за идно евакуиране на съветските сили от Сирия и пренасочването им към Украйна основават напрежение в Близкия Изток. За процесите и рисковете е диалогът с политолога д-р Рони Шакед от Йерусалимския университет:

Д-р Шакед, откакто Америка напусна Близкия Изток, какво би станало, ако заради украинската война и Русия го напусне?

Ролята на Русия за настоящия паритет на силите в региона е съществена и се надявам да няма евакуиране. През последните години Русия бе спирачка за амбициите на Иран за надмощие в района. Като се има поради, че Сирия е страна, в която де факто няма ръководство и власт, се надявам Русия да не бърза да излезе от нея. Иначе вероятния сценарий е Иран да направи всичко възможно да се укрепи до северната граница на страната ни. Израел удвоява усилията за възпиране внасянето на иранско оръжие на сирийска територия за въоръжаване на " Хизбула ". Сирия изгуби военната си сила при гражданската война и сблъсъците си с ИДИЛ. За възобновяване на армията ѝ ще са нужни години. През последните години, контактите на Израел с арабските страни се ускориха. Израелски самолети вече преминават през въздушното пространство на Саудитска Арабия, нещо немислимо единствено преди пет години. От геополитическа точка положението на Израел е удобно. Вече не се приказва за Израел и Близкия изток, а за Израел в Близкия изток. Подобряват се, на базата на общи интереси, отношенията с такъв важен играч в региона като Турция. Развиват се и връзките със Судан. На южната ни граница е умерено. От доста години за пръв път израелски ръководители бяха на официално посещение в Египет. Подобряват се и военните връзки.

И зраел е залят от нова терористична вълна. Каква е ролята на " Хамас " за нажежаване на обстановката?

В последно време " Хамас " работи доста мъдро, от своя гледна точка. Не желае война на територията на Газа, а терор в земите на Израел и Западния бряг на реката Йордан. Ако има нова военна интервенция, анклавът ще е пострадал. Всеки ден 20 000 работници от Газа идват в Израел. Формално " Хамас " се афишира за бранител на джамията " Ал Акса ", която е превърната в политически знак. Лидер на " Хамас " преди седмица прикани всеки палестинец да вземе нож или секира и да защити джамията, убивайки евреи. Двама младежи го послушаха и в деня на националния празник на Израел нападнаха група празнуващи евреи, направиха същинска кланица в един парк. Този вид терорът мигновено сътвори възприятие на неустановеност. Надяваме се Америка и Европа, да ни подкрепят в старания да предотвратим нови жертви.

Намалява ли въздействието на САЩ в района?

Съединените щати няма стратегически интереси в района. Вече не им е необходим арабският петрол. Но е важно да има демократичен съдружник, какъвто е Израел. Радвам се, че президентът Байдън през лятото ще дойде на посещение не къде да е, а в Йерусалим. Израел и умерените арабски държави са значими за него.

Европейски Съюз обществено критикува как в учебниците в палестинските училища е отразена Втората международна война. Как коментирате това?

Темата е значима за Европа, която през вчерашния ден означи 77-ата годишнина от успеха. Разбирането, че учебниците също са метод за насяване на ненавист, която е плодородна почва за тероризъм, кара Европа да е сериозна към преднамерено представете на историята. Тя осъзнава, че всички сме в една лодка и че тези, които биха направили гнет в Израел, биха го създали и на стария континент. Не инцидентно ние се усещаме част от Европа, носим европейска просвета и сме непримирими към подстрекаване и манипулирането на обстоятелствата.

Интервю на Феня и Искра Декало с доктор Рони Шакед в предаването " Нещо повече "  можете да чуете от звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР