Води се културна война, вместо да видим болката, страхът и

...
Води се културна война, вместо да видим болката, страхът и
Коментари Харесай

Станишев: Изкривеният дебат за Истанбулската конвенция затвори устата на жертвите

Води се културна война, вместо да забележим болката, страхът и отчаянието на дамите потърпевши от принуждение „ Целта на моето посещаване в центъра на Фондация „ Пулс “ не е да влизам в обосновка по текстовете на Истанбулската спогодба, а хората да чуят истината.В последните седмици се води културна война, а първата жертва на войната е истината.

Струпват се от двете страни на барикадата разнопосочни и крайни отзиви,но не се чува гласът на хората, които са директно наранени, както и на хората, които работят с жертвите на принуждение.

Гласът на разсъдъка и човещината беше помрачен, а вместо това се лее хейтърство и ненавист. Дебатът излезе отвън надзор – държавното управление даде началото, националистическите придвижвания и популистките гласове подеха една изкривена и подправена полемика, а институциите на най-високо равнище им пригласят. “, показа водачът на ПЕС.

Лидерът на ПЕС и български евродепутат Сергей Станишев посети центъра на фондация „ ПУЛС “ за дами и деца, жертви на принуждение. В срещата участваха Екатерина Велева, ръководител на Фондация „ Пулс “ и клиничен психолог, адв. Марияна Евтимова и Юлия Андонова. Посещението беше проведено в подтекста на разразилия се обществен спор в България по отношение на Конвенцията на Съвета на Европа за предварителна защита и битка с насилието над дами и домашното принуждение.

„ Бих желал да благодаря на госпожа Велева и на целия екип за напъните и за поканата, за опцията да поговоря с дамите в центъра и да чуя какво са претърпели. Самите те са извънредно признателни на целия екип за напъните и грижите, които получават.

Само тук, в този център за последните 5 години над 2 000 дами са потърсили протекция. В страната има единствено 20 сходни центъра, от които 12 са единствено за деца, а 8 са за дами с деца. В София, град с може би над 2 млн. души население, има единствено един подобен център. Това, на фона на стряскащата статистика, че всяка четвърта жена в България е била жертва на принуждение, е извънредно незадоволително.

Министерството на правораздаването би трябвало да обезпечава 500 000 лева финансиране годишно за такива центрове, само че данните сочат, че единствено 200 000 лева стигат по предопределение – това затруднява действието на дребното съществуващи центрове. Очакваната нова стратегия за битка с насилието за тази година, която би трябвало да обезпечи финансиране,все още не е призната “, уточни Станишев.

„ Лансираната теза, че ще приемем ослепително законодателство, което ще замести Конвенцията, е несъстоятелна. “, счита още Станишев. „ Смисълът да приемем спогодба на Съвета на Европа е с акт от сходен сан да намерим общи решения на проблеми, които съществуват в страните, с цел да има един стандарт на всички места.

Чрез ратификацията страната ще поеме дълготраен ангажимент и битката и ограниченията против насилието против дамите няма да зависят от политическата обстановка или от волята на уравляващите. Ще се изградят центрове и ще се работи по предварителната защита на всички равнища. Ще се разшири обсегът на хората, третирани като жертви на принуждение “.

По отношение на оферти от Българска социалистическа партия референдум, Станишев напомни този за АЕЦ Белене, като уточни, че тогава акция за втълпяване на боязън в обществото е отказала доста хора да гласоподават. Той изрази опасения, че резултатът от сходен референдум в този момент също би бил килнат, поради акцията за втълпяване на боязън. С парите за референдума могат да бъдат финансирани 20 спешни центъра за дами и деца жертви на принуждение. Нека си изберем защо ще дадем парите на данъкоплатците. “

Специалистите, участвали на срещата, бяха единомислещи, че съществуващата законова рамка и практики в страната не съумяват да обезпечат нито съответна предварителна защита, нито протекция на жертвите, нито дейно наказване за насилниците. В същото време те са безапелационни, че в дебата са се изговорили редица погрешни и пресилени изказвания, които са наплашили обществото, а Конвенцията съставлява най-модерният и изчерпателен инструмент на интернационално ниво за предварителна защита и битка с насилието над дами.

В отговор на въпроси на публицисти, Станишев съобщи подготвеност да посети и други центрове дружно с водача на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова и други заинтригувани политици, с цел да се убедят на място в нуждата от незабавни ограничения за битка с насилието над дами. От своя страна, ръководителят на фондация „ ПУЛС “ насочи покана персонално към Корнелия Нинова да посети спешния център.

„ Озадачени сме от позицията на президента Румен Радев против ратификацията на конвенцията, съобщи Екатерина Велева, ръководител на фондация Пулс.Помолен да разяснява позицията на президента Румен Радев, който през вчерашния ден в Брюксел също се разгласи срещу ратификацията на Конвенцията, Станишев още веднъж беше безапелационен: „ Не съм склонен с Радев. Аз съм уверен, че Истанбулската спогодба е потребен и повсеместен инструмент за старания от страната. Изразявам страдание за неговата позицията. Тревожен е аргументът му, че „ единствено ще ни съдят за това “. Нима се отхвърляме от към този момент извоювани права?

Конвенциите са да защитят жителите от произвол, в случай че страната не си прави работата. Дискусията се изкриви и се трансформира в културна война дотам, че разсъдъкът стартира да отстъпва.

Само за последния месец 4 дами откриха гибелта си. Безумният спор в обществото надигна вълна от принуждение и демотивира хората, работещи в сходни центрове да продължат да го вършат, постоянно на непринуден принцип. Истината е, че страната е абдикирала от този проблем и единствено ратификацията на конвенцията може да принуди институциите да спрат да си затварят очите. “, разяснява водачът на евросоциалистите.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР