Премиерът не предостави допълнителни детайли нито за планираните действия, нито

...
Премиерът не предостави допълнителни детайли нито за планираните действия, нито
Коментари Харесай

Туск: Полша ще укрепи източната си граница

Премиерът не даде спомагателни елементи нито за плануваните дейности, нито за средствата, които ще бъдат отпуснати, само че съобщи, че „ няма ограничавания “ във връзка с националната сигурност.

„ Полско-беларуската граница е неповторимо място заради натиска на незаконната имиграция. Фактически си имаме работа с прогресираща хибридна война “, съобщи министър председателят по време на среща с граничари и бойци на границата.  „ Не се съмнявайте – страна с все по-агресивни планове по отношение на Полша като Беларус съучаства в организирането на такава процедура на полската граница “, добави той.

 

Предишното държавно управление на Полша и Европейският съюз упрекнаха Беларус през 2021 година, че употребява мигрантския приток, с цел да упражни напън на Европейски Съюз поради наложените на Минск наказания. Беларус отхвърли обвиняванията.

Оттогава опитите за секване на границата не престават, като броят им зависи и от измененията във атмосферните уславия. Полската гранична работа съобщи, че сега ежедневно се подхващат към 300 опита за незаконно секване на границата.

 

Напрегнатите връзки сред прилежащите страни се утежниха в допълнение след нашествието на беларуския съдружник Русия в Украйна.

 

Предишното държавно управление на Полша построи дълга 180 километра и висока 5,5 метра ограда по границата с Беларус, за се пази против незаконната миграция. Тя е допълнена от система от датчици и камери за наблюдаване, отбелязва Българска телеграфна агенция.

Туск съобщи, без да даде елементи, че новите укрепления ще се изградят по „ цялата източна граница “, като е  възможно да се включи и тази с Украйна и Русия (Калининградският ексклав на Русия граничи с Полша от североизток – бел.ред.).

 

„ Това не е единствено граница на Полша, само че и на Европейския съюз. Затова нямам подозрения, че цяла Европа ще би трябвало да влага в своята сигурност, инвестирайки в източната граница на Полша “, съобщи Туск.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР