Внушително стълпотворение от подрастващи певци, инструменталисти и танцьори и техните

...
Внушително стълпотворение от подрастващи певци, инструменталисти и танцьори и техните
Коментари Харесай

720 греят в конкурса Широка лъка пее, свири и танцува

Внушително стълпотворение от подрастващи артисти, инструменталисти и танцьори и техните преподаватели от цялата страна се събра в Широка лъка през днешния ден за старта на първия по рода си народен конкурс " Широка лъка пее, свири и танцува ". Форумът бе открит тържествено в огромната зала на Националното учебно заведение за фолклорни изкутства.

" Родопа би трябвало да я видиш със сърцето си. Тя звучи в ручилата на гайдите, омайва с пленителна мощ и с обаятелният мирис на родопския здравец и орфеевото цвете силивряк. Родопа е планината на Орфей, а Николай Хайтов я назовава планината с душа. Никъде по света хората не пеят толкоз вглъбено и безрезервно, колкото родопчани. За тях песента е метод на живот. С нея се радват и тъжат. С нея страдат и мечтаят. Именно тук, в сърцето на Родопите, е скътано прелестното ни учебно заведение. Тук остава непреходното - музиката и песента. Широка лъка е културно и просветно средище, а Национално учебно заведение за фолклорни изкуства (НУФИ) е с съвсем половинвековна история. НУФИ отваря гостоприемно порти за всички вас в два от най-прекрасните празници в навечерието на Великден - Лазаровден и Цветница, свързани с плодородието на земята, с потомството, с младостта, с възраждането на природата за нов живот. Нека тази символика трансформира идващите два дни в празник на духовността и на българското музикално и танцово изкуство. Нека младостта и хубостта на България да влезнат в нашия дом - НУФИ - домът на фолклора ". С тези думи преподавателят в НУФИ-Широка лъка по български език Пенка Василева поздрави всички посетители и участници в състезанието.

Събитието почетоха кметът на община Смолян Николай Мелемов, негово високопреподобие архимандрит Висарион и кметът на Широка лъка Васил Седянков.

Приветствие насочи към множеството и шефът на НУФИ Стоянка Тенова. " Когато започнахме организирането на състезанието с няколко мои хрумвания и няколко мои сътрудници, имахме вярата, вярата и любовта, че през днешния ден тук ще съберем млади дарования от цяла България. Защото Широка лъка не е инцидентно място. Широка лъка е просвета, история и култура. И неслучайно преди 48 години Широка лъка е приела гостоприемно Средно музикално учебно заведение за национални принадлежности и пеене. В този прелестен образователен комплекс, основан с гения на проектант Лилия Граматикова и с работливите ръце на широколъчани, които са взели присъединяване в градежа, през днешния ден нашите възпитаници имат опция да получат своето професионално музикално обучение точно в Национално учебно заведение за фолклорни изкуства - Широка лъка. Щастливи сме, че в този храм на изкуството през днешния ден имаме опция да посрещнем най-младото потомство гении, техните учители, родители и фенове.
Разбира се, същинското реализиране на състезанието нямаше да бъде допустимо без хора, които да ни повярват, да имат вяра в нас и да ни обичат. И това бе кметът на община Смолян Николай Мелемов, който одобри да бъде патрон на нашия конкурс ", сподели в словото си Тенова.

Кметът на община Смолян Николай Мелемов съобщи пред публиката и участниците, че за него е привилегия и чест да бъде на откриването на първия по рода си фолклорен конкурс, който е празник на българщината и патриотизма и на нашия фолклор. " Няма по-подходящо място от Широка лъка за този фестивал. Защото Широка лъка е център на нашия фолклор, тук се пази традицията, тук се уважава българщината, по тази причина община Смолян застава зад тази самодейност, също и Пловдивската митрополия, за което й благодаря. Убеден съм, че този фестивал ще стане обичаен и ще ни събира на подобен празник като днешният всяка година ", сподели Мелемов като пожела на всички приятни страсти и ги прикани да бъдат патриоти.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР