Вносът на украинско зърно в Полша ще бъде временно спрян,

...
Вносът на украинско зърно в Полша ще бъде временно спрян,
Коментари Харесай

Полша спира временно вноса на украинско зърно, румънските фермери извадиха тракторите

Вносът на украинско зърно в Полша ще бъде краткотрайно спрян, с цел да се смекчи въздействието върху цените, само че преносът остава позволен, съобщи в петък полският министър на земеделието Робърт Телус.

Телус встъпи в служба в четвъртък, откакто.

" Съгласихме се да ограничим и към този момент да спрем износа за Полша. Транзитът ще бъде позволен, само че ще бъде деликатно следен и в двете страни, тъй че украинското зърно да не остава в Полша ", сподели Телус след среща с украинския си сътрудник.

Големи количества украинско зърно, което е по-евтино от това, създавано в Европейски Съюз, останаха в централноевропейските страни поради логистични усложнения, удряйки цените и продажбите за локалните фермери.

Миналия май Европейски Съюз реши да отстрани вносните мита за украински артикули, които не са контролирани от съглашението за свободна търговия, като знак на взаимност към воюваща Украйна, с цел да й разреши да получи доходи от продукцията си, откакто Русия блокира пристанищата й в Черно море.
Според Комисията Полша, България и Румъния са най-засегнати от казуса и предходната седмица утвърди 56 млн. евро безплатна помощ за зърнопроизводителите в трите страни, които би трябвало да бъдат разпределени от националните управляващи. България чака да получи 16.75 млн. евро от тях, Полша -29.5 млн, а Румъния - 10.5 млн.
 До дни идват 16.75 млн. евро обезщетения от Европейски Съюз за зърното, държавното управление може да ги удвои До дни идват 16.75 млн. евро обезщетения от Европейски Съюз за зърното, държавното управление може да ги удвои

Комисията е предложила удължаването на безмитния импорт с още една година, като се чака Европейският парламент и страните членки да се произнесат по въпроса през май.

Министър-председателите на пет страни (България, Полша, Румъния, Словакия и Унгария) предишния месец, с цел да изискат дейности във връзка с вноса на украински селскостопански артикули.

Фермерите извадиха тракторите в Румъния

Над 200 фермери от Букурещ и прилежащите райони се събраха пред представителството на Европейската комисия в румънската столица и стачкуваха против политиките на Европейски Съюз по отношение на украинския импорт на зърнени култури, оповестява Българска телеграфна агенция.

Те скандираха " Няма да мълчим, желаеме да работим " и " Румъния, разсъни се " и развяваха плакати с надпис " Жертви непредпазливо ", " Зачитаме европейските правила, само че Европейският съюз ни пренебрегва ", " Произвеждаме друго, продаваме еднообразно ", " Вие грешите, ние плащаме ", " Сега или в никакъв случай ", " Не наказвайте нашата взаимност ".

Според протестиращите над 60% от импортираното през Румъния в Европейски Съюз украинско зърно е останало в страната, а компенсациите, препоръчани им от Европейската комисия са обидно дребни.


© Reuters

" Ние почитаме европейските правила, само че Европейски Съюз ни подценява ", написа на афиш от митинга на румънските зърнопроизводители в Реметя Маре

Над 7000 фермери стачкуват в цяла Румъния. Някои от тях излязоха с тракторите си от рано сутринта. В Търгу Муреш колона от 200 трактора за малко блокира придвижването на едно от кръговите кръстовища в града.

Стигна се до напрежение сред жандармерията и стачкуващите, откакто един от фермерите навлезе с трактора си в насрещното платно. Колоната от трактори се опита да пробие и полицейския кордон. Ситуацията бързо беше овладяна и не се стигна до ранени или задържани, оповестява Българска телеграфна агенция.

Според БНР румънските митинги се поддържат и от български производители. Те са блокирали в петък граничния пункт край Кардам в символ на митинг против безконтролния импорт на селскостопанска продукция от Украйна. Над 100 транспортни средства на протестиращите са ситуирани преди границата. Около 5 км от над 200 камиона от Украйна са блокирани в посока Румъния.В митинга присъединяване вземат представители на земеделския отрасъл от областите Добрич, Варна, Бургас, Сливен и Ямбол. Земеделци в Румъния също са в подготвеност за затваряне на границата край Негру вода, както и пристанището на град Констанца, оповестява още БНР.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР