Вместо с ламарини, паркингите може да са покрити с фотоволтаични

...
Вместо с ламарини, паркингите може да са покрити с фотоволтаични
Коментари Харесай

Паркингите – най-знойното място в слънчевата енергия


Вместо с ламарини, паркингите може да са покрити с фотоволтаични панели – и ще носят двойна облага на притежателите си (снимка: CC0 Public Domain)

Все още огромна част от колите в гъсто обитаемоте градове се паркират на платени, охранявани и добре стопанисвани терени – паркинги. Някои от тях обаче имат освен това от коли и празни места. Огромни масиви от слънчеви панели стоят над колите, върху черни стоманени структури, попивайки слънцето и засенчвайки транспортните средства изпод.

Не е нужно човек да е експерт, с цел да забележи двойната изгода от това: площта се употребява за генериране на електричество, а и колите са засенчени от жаркото слънце.

Соларните паркинги или карпортове разрешават произвеждане на електричество на място, което е ситуирано комфортно наоколо до огромни потребители на ток – уреди като да вземем за пример лечебни заведения, търговски центрове или офиси. Поне по този начин е сега в множеството градове по света.
още по темата
Големите навеси от фотоволтаични панели носят и спомагателни преимущества, като защищават колите от дъжд и сняг, въпреки че всекидневно биват подредени в редички под ъгъл и въпреки всичко преваляванията не са напълно блокирани.

В устрема си да подтиква производството на чиста сила, френският Сенат неотдавна утвърди законопроекти, който прави наложително всички съществуващи и нови паркинги с 80 или повече места да бъдат покрити със слънчеви панели. В доста други страни няма сходни правила, само че слънчевите паркинги стартират да стават известни – все по-често се появяват на места.

Много компании се насочват към възобновими енергийни източници, с цел да се опитат да извлекат оптималната изгода от площта, която стопанисват, и надлежно да си понижат разноските в дълготраен проект.

Огромен неизползван капацитет

Ако някой се заеме да пресметна фотоволтаичния капацитет на паркингите в градовете, вероятно всички ще се окажем сюрпризирани. „ Смятаме, че общият капацитет на паркингите и постройките във Англия е към 117 GW “, споделя проф. Марк Барет от UCL след разбор на английския сграден фонд. „ И от тях 11 GW са паркинги “.

За съпоставяне, сега Англия разполага с общо към 15 GW безоблачен потенциал и се нуждае от 40 GW до 2030 година, с цел да реализира нулевовъглеродните си цели.

Професор Барет отбелязва, че цифрата от 11 GW е консервативна и се основава на оценка от 130 кв. км налични паркинги в страната. Освен това отчетът, на който се базират изчисленията, допуска, че всеки обособен паркинг ще бъде затрупан със слънчев заслон единствено на 50%, а не на 100%.

Както и да го въртим и да го сучем, паркингите са един голям неизползван капацитет за слънчеви панели. Вместо да напича асфалта, слънцето може да напича ексивалентна повърхност фотоволтаици – и хората последователно стартират да осъзнават разликата. Това е повода, заради която фотоволтаичните компании из цяла Европа получават все по-вече претенции за предложения и предоставения за създаване на слънчеви навеси.

Още едно преимущество

Слънчевите панели на паркингите имат и още едно преимущество: могат също да зареждат зареждането на електрически транспортни средства, паркирани на въпросните места. Това е изключително добра концепция за офиси, където колите на чиновниците стоят на фирмения паркинг в продължение на доста часове.

Търговските центрове, футболните игрища, центровете за отдих и кината също са подобаващи места, защото колите всекидневно стоят паркирани там за два часа или повече, т.е. разрешават задоволително време за зареждане.

Предизвикателства

Хубавата наклонност си има своите провокации. Стоманените опори, нужни за монтирането на доста слънчеви сенници над терена за коли, усилват цената на плана. Често е по-евтино фотоволтаиците да се сложат на покривите на огромни здания или непосредствено на земята.

Друго предизвикателство е, че притежателите на паркинги със слънчеви навеси би трябвало да инсталират дейно осветяване под навеса. Заради засенчването, утрините и вечерите на паркинга ще са по-тъмни, което основава възприятие за неустановеност у потребителите.

Друг проблем, пред който са изправени доста планове за възобновима сила сега, е неналичието на мрежова съгласуваност. Енергията, генерирана от слънчеви панели, би трябвало да се подава към електроенергийната мрежа. Но това значи нов тип трасета към електропреносната система, а те от своя страна костват пари и имат потребност от веме за създаване. Липсата на подобаваща мрежова съгласуваност е повода доста ВЕИ планове в Европа да са на изчакване за включване.

И въпреки всичко концепцията за слънчев паркинг си коства да бъде премисляна и разпространявана. Това е терен, който по този начин или другояче стои и „ бездейства “. Много по-добре е да го впрегнем в потребна работа – двойна или даже тройна, съчетавайки колкото се може повече способи, по които земята може да се употребява дейно.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР