Много имейл проекти, които претендират за неразбиваема сигурност, всъщност само

...
Много имейл проекти, които претендират за неразбиваема сигурност, всъщност само
Коментари Харесай

Никой не е защитен. „Сигурна” имейл услуга предаде клиент


Много имейл планове, които претендират за неразбиваема сигурност, в действителност единствено основават заблуда за това (снимка: CC0 Public Domain)

Никой не е предпазен и не може да остане неизвестен в интернет пространството. Това се удостоверява от скорошно решение на „ тайната ” имейл услуга Proton да съобщи на полицията персоналните данни на собствен клиент.

Много планове, които претендират за неразбиваема сигурност, в действителност единствено основават заблуда за това, обещавайки надеждна дискретност на всички свои консуматори. Услугата за е-поща Proton, известна като „ поща за параноици ”, поради доста високото си равнище на сигурност, съобщи един от своите консуматори на испанската полиция, заяви The ​​Register.

По-специално, чиновниците на реда се интересували от имейл адреса на съответно лице, записано на сървърите на Proton. Услугата споделя тази информация, което се разчу в общественото пространство и мигновено срина репутацията ѝ. Последва детонация от отвращение измежду потребителите, която обхвана освен Proton, само че и Apple, изиграла забележителна роля в тази ситуация.

Загубено д оверие

Proton от дълго време се счита за една от най-популярните имейл услуги с акцент върху поверителността, само че актуалният случай може да промени имиджа ѝ. Проектът започва през 2013 година от чиновници на Европейската организация за нуклеарни проучвания (CERN). В момента Proton е благосъстоятелност на Proton Technologies с централен офис и сървъри в Швейцария.

Услугата Proton по никакъв метод не е обвързвана с Apple – общото сред тях е единствено присъединяване в историята с испанската полиция. Според портала VilaWeb, правоприлагащите органи са издирвали лице, обвинено в поддръжка на каталунската сепаратистка организация „ Демократично цунами ”.

След като получава информация от Proton, полицията изпраща искане до Apple да даде информация за притежателя на устройствата, регистрирани в Apple ID с посочения пощенски адрес. Apple дава на чиновниците на реда всички нужни данни – име, авариен пощенски адрес, телефонен номер и даже действителен адрес на живеене.

Мотивът „ битка с тероризма ”

VilaWeb твърди, че цялата информация се е отнасяла за лице с псевдоним Xuxo Rondinaire, което е каталунски служител на реда. Разследващите считат, че той е употребявал служебното си състояние, с цел да съобщи вътрешна информация на членовете на организацията „ Демократично цунами ”.

Полицията е разследвала Proton според европейските закони за битка с тероризма. В отговор на рецензиите на потребителите, представители на услугата се оправдават с аргумента, че нямат право да подценяват закона.

Въпреки това, както написа порталът ReadWrite, до момента „ Демократично цунами ” не е хванато в нещо в действителност незаконно или нелегално – членовете на организацията единствено провеждат митинги и от време на време блокират пътища. Предвид това, потребителите се съмняват, че ограниченията, подхванати от полицията за разкриване на информация за самоличността на потребителя Xuxo Rondinaire, в действителност са оправдани.

Потребители на обществените медии намерено подлагат на критика както полицията, по този начин и Proton. Те считат, че случаят всъщност обезсмисля услуги като Proton и криптираните връзки.

Веднъж предали , ще го създадат още веднъж

Историята с Proton не е невиждана за тази услуга. От 13 години тя се пробва да накара всички свои консуматори да повярват, че е в действителност безвредна, само че и по-рано опетни репутацията си. Това стана през септември 2021 година, когато разкри IP адресите на няколко от своите френски консуматори едновременно по искане на управляващите, които ги подозираха във връзки със „ зеленото ” придвижване „ Младежи за климата ”.

Веднага откакто полицията получи нужната информация, всички забъркани в настояването бяха задържани. Собствениците на Proton намерено заявяваха, че услугата не събира IP адреси. Но след този случай всички сходни изказвания бяха деликатно изчистени от уеб страницата на плана.

Както в тази ситуация с испанската полиция, разработчиците на Proton разгласиха своите френски клиенти под прикритието на законите за битка с тероризма. В същото време швейцарската компания Proton Technologies не е обвързвана нито с Франция, нито с Испания. Двете страни нямат общи закони, защото Швейцария не е член на Европейски Съюз.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР