В края на 2023 година бяха въведени абстракции на Rust

...
В края на 2023 година бяха въведени абстракции на Rust
Коментари Харесай

Инженер от Microsoft внедрява Rust в ядрото на Linux

В края на 2023 година бяха въведени абстракции на Rust в кода на виртуалната файлова система (VFS) на ядрото на Linux. Тези кръпки, създадени от инженер от Microsoft на име Ведсон Алмейда Фильо неотдавна получиха втора итерация. В допълнение към другите усъвършенствания на връзките на Rust с VFS новите кръпки включват драйвер за файлова система EXT2, написан на Rust и сега разработван.

При първичното „ искане за коментар “ на абстракциите на VFS в Rust през октомври предходната година бяха показани две реализации на файлови системи, употребяващи абстракциите: Tarfs и PuzzleFS. PuzzleFS е файлова система за контейнери, а Tarfs се основава на файлове Tar. Сега с поправките на RFC v2 е прибавен EXT2 драйвер за Rust, който сега се създава, с цел да се тестват абстракциите на Rust.

Въпреки, че EXT2 се появява през 90-те години на предишния век и не се употребява постоянно в актуалните Linux системи, внедряването му в Rust е по-проста първична стъпка спрямо EXT4. Ведсон Алмейда Фильо е виновен за този главен EXT2 драйвер, написан на Rust, който сега поддържа единствено четене. Microsoft интензивно предизвиква приемането на Rust в ядрото на Linux. Настоящата съществена версия на драйвера EXT2 в Rust се състои от по-малко от 600 реда код и е потребна за тестване на нови интерфейси в Rust.

Актуализираните връзки на Rust с VFS не престават да се концентрират върху файловите системи единствено за четене. Новите кръпки прибавят поддръжка на iomap, отстраняват буферни заглавия и осъществят други функционалности. За повече информация по отношение на последните разработки на Rust за ядрото на Linux се предлага да прочетете пачовете Rust VFS v2 (RFC).

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР