Вместо да изпраща оръжия за Украйна, България само ще ремонтира

...
Вместо да изпраща оръжия за Украйна, България само ще ремонтира
Коментари Харесай

БСП спечели: НС прие военна помощ на хартия |

Вместо да изпраща оръжия за Украйна, България единствено ще ремонтира военна техника. Депутатите взеха решение това с 200 гласа " за ", 16 " срещу " ( " Възраждане " и по един от Политическа партия, Българска социалистическа партия и ДБ) и 1 " въздържал се " (ИТН).

Дебатът, който продължи съвсем 6 часа и провокира остра замяна на обвинявания в залата, се случи на фона на два митинга пред Народното събрание. Заради разногласията се наложи и пленарното съвещание да бъде удължено, само че това единствено даде повече време за кавги, само че не и за основна работа по текстовете.

В последна сметка от три оферти мина единствено това на " Продължаваме промяната " - за ремонт на развалена военна техника. Димитър Гочев от Политическа партия стимулира това решение с думите, че " България не може да даде това, което не се желае от нея ", макар че огромната част от парламентарната му група подкрепяла военната помощ. Кристиан Вигенин съобщи, че за Българска социалистическа партия най-правилно е точно това проекторешение.  

" Българска социалистическа партия завоюва ", с тези думи Даниел Митов от ГЕРБ-СДС заключи случилото се през днешния ден. Той сподели, че по този начин страната е пропуснала опцията да се " оттърве от остарелите руски железа " и да получи нова военна техника в подмяна. Председателят на ПГ на Демократична България Христо Иванов съобщи, че страната не би трябвало да лимитира помощта си единствено до ремонт на военна техника. Същата теза показаха и от Има Такъв Народ.

И по този начин, малко преди 15:30 ч.  проекторешението на ГЕРБ-СДС беше отхвърлено със 100 гласа " за " (ГЕРБ-СДС, Движение за права и свободи, ДБ), 73 " срещу " (БСП, Има Такъв Народ, " Възраждане " и 10 от ПП) и 54 " Въздържал се " (). Проекторешението на " Демократична България " също беше отхвърлено със 79  гласа " за " (ГЕРБ-СДС, Демократична България, 4 от Политическа партия, 8 от ДПС), 50 " срещу " ( " Възраждане " и БСП) и 71 " въздържал се " (ИТН и ПП).

Така военната помощ, която сякаш беше подкрепяна от Политическа партия и Има Такъв Народ, беше отхвърлена. Депутати от двете обединения, които трябваше да гласоподават " по съвест ", съвсем нямаше - единствено четирима от " Продължаваме промяната " се отделиха от общата позиция, а Има Такъв Народ гласоподава под строй. След това остана единствено проекторешението за военно-техническа помощ на Политическа партия. Преди гласуването от ГЕРБ-СДС желаеха отмора, а крайното решение - още веднъж отсрочено.

След края на почивката Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС съобщи, че парламентарната ѝ група ще поддържа проекторешението на Политическа партия. По думите ѝ обаче то е " едно нищо ".

Политическа партия дава единствено военна помощ на хартия

Вместо на изключителното съвещание точката беше прегледана още сутринта - по време на постоянното. Причината - Демократична България внесе своето проекторешение, което промени дневния ред. (Според правилника за активността на Народно събрание всяка парламентарна група може да включва точки в програмата на Народно събрание всяка първа сряда от месеца - б.а.)

Дебатът стартира малко след 10 ч. Атанас Михнев, вносител на предлагането на Политическа партия, направи публицистична смяна на текста, съгласно която вместо " техническа ", България би трябвало да окаже " военно-техническа помощ ". Това бе и настояването на " Демократична България ", за което упорстваха от групировката преди празниците. 

" Така или другояче към този момент изнасяме оръжия, по този начин или другояче Путин ни спря кранчето " - с тези думи Михнев стимулира предлагането си.

Той предложи още в тяхното проекторешение да бъдат прибавени.

" ", прикани Михнев, който се оказа почитател на " Междузвездни войни ".

Предложенията на Атанас Михнев обаче отхвърлени със 103 гласа " за " (ПП, Българска социалистическа партия и Демократична България и 5 от ИТН), 111 " срещу " (ГЕРБ-СДС, ДПС и " Възраждане " и 8 от ИТН) и 12 " въздържал се " (от Политическа партия, Движение за права и свободи, и ИТН). Заради това от Политическа партия желаеха 30-минутна отмора. ГЕРБ-СДС обаче отвърнаха, че това искане нарушава правилника, тъй като са в процедура по гласоподаване. Председателят на Народно събрание Никола Минчев обаче въпреки всичко даде 15-минутна отмора. Тя обаче продължи повече от 20 минути.

По-рано Йордан Цонев от Движение за права и свободи пък съобщи, че е неприятна парламентарна процедура да се гласоподава писмо. Той предложи шестте претенции на Украйна да бъдат включени към текста, без да се показва писмото на посланика. След почивката към публицистичното му предложение бе прибавена и фразата " военно-техническа помощ съгласно опциите на България ". То бе признато със 155 гласа " за ", 15 " срещу " ( " Възраждане " и по 1 от Политическа партия и БСП) и 1 " въздържал се " (ИТН). Групата на ГЕРБ-СДС.

Даниел Митов от ГЕРБ-СДС пък съобщи, че писмото се е оказало комфортен инструмент за разрешаване на вътрешнокоалиционно напрежение. По думите му България би трябвало да изпрати както военна, по този начин и техническа помощ. Той отбрани предлагането на ГЕРБ и още веднъж изиска с даряването на военна техника страната да стартира договаряния със съюзнически страни за превъоръжаване.

Доц. Атанас Славов, вносител на проекторешението на Демократична България, съобщи, че парламентарната му група ще изиска да се даде необятен мандат за военна помощ на Министерски съвет. Той настоя при гласуването през днешния ден да не се показва единствено ремонт на украинска военна техника, тъй като в един предстоящ миг Украйна може да се нуждае и от муниции.

Христо Гаджев от ГЕРБ пък настоя, в случай че се прави публицистична корекция, то терминът би трябвало не " военно-техническа помощ ", а " военна и техническа помощ ".

Костя разгласи война, Движение за права и свободи се скара на държавното управление, ГЕРБ заприказва за " гълъби " и " ястреби "

Дебатът всъщност обаче продължи единствено 20 минути. След това от Движение за права и свободи взеха решение, че е комфортен миг за отправяне на нападки към държавното управление. Лидерът на партията Мустафа Карадайъ съобщи, че кабинетът на Петков не може да взима решения. Той укори държавното управление, което нито е вносител на проекторешение за военна помощ, нито участва в зала при гласуването. Хамид Хамид изиска в зала да участват министър председателят Кирил Петков, министърът на финансите Асен Василев, на външните работи - Теодора Генчовска, както и министърът на защитата Драгомир Заков.

" От Митрофанова ли ги е боязън? Веднага да дойдат тук! ", прикани той.

Карадайъ пък добави, че днешният избор е " избор на съмнение към държавното управление ", което не може да вземе националноотговорно решение и по тази причина то се гласоподава от Народното събрание.

Лидерът на " Възраждане " Костадин Костадинов пък продължи с съветските опорки и съобщи, че българското държавно управление било " екстремистка формация ". Депутатът, по-известен като Костя Копейкин, по традиция заприказва за непознати посолства, въздействия и непознати ползи.

След това той заплаши, обявявайки война на държавното управление.

" Това държавно управление желае война. Нека си гласоподават проекторешенията. Щом желаят война, ние,българските жители, ще им я дадем. "

Андрей Гюров пък дефинира " Възраждане " като чуждопоклонници. 

" Имам един единствен метод да бъдем въвлечени във война, и той е Русия да победи в Украйна ", сподели той.

Председателят на парламентарната група на Политическа партия се разгласи против подправения неутралитет.

" Някои се вършат на ястреби, само че българското държавно управление се държи като гълъбчета " - укори Министерски съвет Христо Гаджев от ГЕРБ.

Той съобщи, че военната помощ не е безплатна и даде образец с редица страни, които са подари остаряла военна техника, само че са положили съвременни такива. Депутатът добави, че други страни пък продават оръжия. Гаджев съобщи, че Българска социалистическа партия употребява Демократична България, Има Такъв Народ и Политическа партия като " потребни идиоти ", с цел да продава оръжия на Украйна през медиатори.

" Попитайте съдружните си сътрудници от Държавна сигурност ", иронично прикани той.

Българска социалистическа партия желае референдум за оръжията

След двучасов спор Българска социалистическа партия проговори. Борислав Гуцанов съобщи, че днешното решение е историческо.

Той повтори съветските опорки, че изпращането на оръжия ще ни направи страна в спора. Тази теза обаче е годна единствено в съветските пропагандни материали, само че не и в действителността, тъй като редица страни изпращат оръжия, в това число и тежка военна техника, само че нито една от тях не е част от спора. Гуцанов стигна и още по-далеч и съобщи, че в случай че България изпрати оръжия, то те ще бъдат употребявани за набези:

" Български оръжия ще стрелят, ще убиват. Български оръжия ще унищожават домове ", сподели той.

Украйна обаче има потребност от оръжия за отбрана, тъй като съветските войски стрелят по цивилни. Руските ракети унищожават блокове, къщи, лечебни заведения, учебни заведения и детски градини.

Гуцанов изиска и референдум за оръжията, а Любомир Каримански дефинира това предложение като популистко. Съпартиецът му Георги Свиленски бе по-краен, съгласно него нямало значение какви са жертвите.

" Няма значение какви са жертвите. Изпращането на оръжия ще усили жертвите ", сподели той.

Тази теза поддържа Цвета Галунова от “Възраждане ”. Тя съобщи, че с оръжията ще се убиват хора

“Ще гасите пожар с бензин ”, сподели тя.

Станислав Балабанов, който беше част от българската делегация в Украйна, съобщи:

“Заради тънки партийни сметки не виждате действителността, а действителността е ужасна. ”

Той упрекна критиците на предложенията, че блокират проекторешенията, с цел да запазят електората си или да подсигурят бюджетите си. Той сподели това поглеждайки поредно към Българска социалистическа партия и “Възраждане ”

Тома Биков пък съобщи, че това не е никакво историческо решение и изясни, че страната ще прави това, което прави до момента - да изпраща оръжия посредством медиатори.

Историческа прилика

Днешното решение се случва на същата дата, на която през 1999 година Народното събрание реши да отвори българското небе. Тогава 38-НС гласува настояването на НАТО България да даде елементи от въздушното си пространство за въздушни акции против Югославия. Очаквано това съвпадане беше яхнато от Костадин Костадинов. Той съобщи, че през днешния ден Народно събрание обявявало война на българското общество. 

Заплахи, митинги и поврат на 180 градуса 

Сагата с въпроса  " за " или " срещу " изпращането на оръжия, стартира преди повече от месец. Всъщност даже внасянето на съответни оферти, другояче напълно официална процедура, се забави. Въпросът с оръжията за Украйна бе издигнат директно след експлоадирането на войната в Украйна. Докато обаче европейските страни една по една изпращаха военна помощ,.

И по този начин до 30 март, повече от месец след началото на войната, когато в декларация от трибуната на Народно събрание Демократична България разгласи, че стартират съвещания с другите парламентарни групи за военната помощ за Украйна. Тази декларация нажежи напрежението в обединението и до момента в който четирите партии се караха, Те внесоха проекторешението си на 30 март. Два дни по-късно с такова излезе и " Демократична България ".

Текстовете обаче. Причината е неколкократната анулация на съвещанията на комисията по външна политика. Това се случваше с решение на председателката Венцислава Любенова (ПП, ВОЛТ), която най-вероятно правеше това заради множеството закани от Българска социалистическа партия, че ще напусне обединението в случай че " патрон или калашник замине за Украйна ".

В края на април и дружно упрекнаха Любенова и настояха двете проекторешения най-накрая да бъдат прегледани. В същия ден - 20 април, тя и председателят на ПГ на Политическа партия Андрей Гюров оповестиха, че проекторешенията няма да влизат в комисия, тъй като имали потребност от прецизиране. Въпреки това обаче Демократична България и ГЕРБ съумяха да вкарат текстовете в дневния ред на отрасловата парламентарна комисия. Изненадващо обаче текстовете станаха три - с за техническа, само че не и военна помощ. В последна сметка то мина, а против останалите две претенции за военна помощ се опълчиха Българска социалистическа партия, " Възраждане ", Има Такъв Народ и Политическа партия. Очакваше се тази трета версия да мине още на идващия ден, но  Политическа партия още веднъж бойкотира оръжията за Украйна с процедурни хватки. Причината - липса на отчет, какъвто не се появи до края на съвещанието. Междувременно обаче депутатите откриха изложбата " СТОП на войната в Украйна ". Така единственото, което направи българският парламент за прекъсването на войната, бе да открива изложения.

След това депутатите излязоха в 10-дневна почивка. Преди началото ѝ обачеа, в случай че Народното събрание не даде мандат на държавното управление да даде оръжия на Украйна. Председателят на ПГ на Политическа партия Андрей Гюров пък съобщи, че депутатите му ще гласоподават " по съвест ". Към този миг " Продължаваме промяната " нямаше позиция по въпроса, а единственото, което правеше, е по всякакъв начин да блокира военната помощ - с процедурни хватки, странни причини и контрапредложение.

В последния работен ден преди Великден Борисов упрекна ръководещите, че не са изслушали Дмитро Кулеба и са блокирали военната помощ за Украйна. 

" ", сподели той.

Няколко часа по-късно Има Такъв Народ най-накрая избистри позицията си за войната, а водачът на партията. Малко по-късно Петков прикани за за военна помощ за Украйна. Той заяви още, че - опит да убеди Българска социалистическа партия да поддържа предлагането за оръжия. Това обаче по този начин и не се случи, тъй като левицата даже не изпрати собствен представител.

В деня на заминаването на делегацията " Продължаваме промяната " промени позицията си на 180 градуса. И в случай че съвсем месец Политическа партия бойкотираше военната помощ, намираше всевъзможни причини против изпращането на оръжия и бавеше проекторешенията с процедурни хватки, то на 27 април най-голямата парламентарна група най-накрая се разгласи в поддръжка на изпращането на оръжия.

Няколко часа по-късно българската делегация отпътува за Украйна. В хода на срещата президентът.

На фона на тази среща президентът Румен Радев ускори сериозния звук към държавното управление и настойчиво повтаряше съветските опорки, че изпращането на оръжия ще ни направи страна в спора, че политици рискуват живота на българите, че държавното управление е безконтролно и невежо. Корнелия Нинова пък смекчи тона си по въпроса с оръжията, и съобщи че тематиката не е на дневен ред. За вицепремиера главната тематика към този момент е инфлацията, газът и цените на стоките. Междувременно от останалите партии в обединението оповестиха, че не чакат Българска социалистическа партия да напусне ръководството. 

Междувременно се оказа , че България е измежду най-големите производители на оръжия за Украйна. Това се удостоверява както от, по този начин и от от ГЕРБ-СДС. В отговора ѝ се показва, че от 20 февруари до 13 април България е продала оръжия на стойност 316 млн. евро. За същия интервал през 2021 година продадените оръжия са на стойност 117 млн. евро. 

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР