Пенсиите в България за поредна година ще се увеличат според

...
Пенсиите в България за поредна година ще се увеличат според
Коментари Харесай

И служебното правителство побългари „швейцарското правило‘

Пенсиите в България за поредна година ще се усилят съгласно политическата воля, а не съгласно автоматизирания механизъм, прочут като „ швейцарско предписание “. В навечерието на парламентарните и европейските избори механизмът още веднъж ще бъде заобиколен, с цел да се дадат приблизително с по 8 лева повече на пенсионер.

Според автоматизираното правило пенсиите следва да се осъвременят от 1 юли с 10%. Това излиза наяве от калкулации на Националния застрахователен институт (НСИ), който употребява данни от Национален статистически институт за нивото на осигурителния приход в България и инфлацията. Очакванията на някогашния финансов министър Асен Василев, който изготви Бюджет 2024, бяха за 11% растеж и затова такива разноски бяха и заложените в бюджета.

В битката за гласове обаче както „ Продължаваме промяната “, по този начин и ГЕРБ желаеха 11% растеж и заговориха за ощетяване на пенсионерите. Асен Василев изиска привикване на изключително съвещание на Народното събрание, с цел да се задължи Национален осигурителен институт да вдигне пенсиите с 11%. Бившият обществен министър Деница Сачева заяви във Фейсбук, че растежът ще бъде 11%, без да е ясно от кое място има информацията.

Часове по-късно пристигна и публична позиция от служебния обществен министър Ивайло Иванов, който допреди месец бе шеф на Национален осигурителен институт.

На утрешното съвещание на Надзорния съвет на Национален осигурителен институт ще предложа актуализацията на пенсиите от 1 юли да бъде с 11%, както е признато от Народното събрание. Това е мое право и ще се възползвам от него, без да е належащо някой да ме поучава “, се споделя в неговата позиция.
Българска работа
Т. нар. „ швейцарско предписание “ бе въведено през 2006 година, само че не бе прилагано в чистия си тип в първите няколко години след въвеждането си.

Според Кодекса за обществено обезпечаване (КСО) нарастването на пенсиите се пресмята по така наречен „ швейцарско предписание “, само че окончателното решение е на Надзорния съвет на Национален осигурителен институт. Това основава законодателна опция пенсиите да бъдат осъвременени и с друг %.

Всъщност в началото след въвеждането на правилото пенсиите бяха индексирани с по-висок %, а по-късно бяха замразени около финансовата рецесия и годишно осъвременяване липсваше.

За пръв път в чистия си тип „ швейцарското правилото “ залегна в бюджета за 2014 година и беше употребявано при нарастването на пенсиите от 1 юли същата година. Но в идващите години то съвсем не се съблюдава.
Разходи
За нарастване на пенсиите тази година бяха заложени 1.1 милиарда лева Българската пенсионна система от ден на ден се финансира от държавния бюджет. За 2024 година дефицитът на системата е към 50%, или 10 милиарда лева, които на процедура се покриват от налози. Според груби калкулации, в случай че пенсиите бъдат увеличени с 10% от 1 юли, това би довело до икономисване на към 100 млн. лева разноски по отношение на разновидността за 11% растеж.
Минималната пенсия ще е 700 лева до 4 години
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР