Темата предизвика много поляризирани мнения в столицата Столичната община не

...
Темата предизвика много поляризирани мнения в столицата Столичната община не
Коментари Харесай

Сагата булевард Патриарх Евтимий - кой е отговорен за проблема?

Темата провокира доста поляризирани отзиви в столицата

Столичната община не е внесла за координиране в отдел " Пътна полиция " плана за новата организация на придвижване в центъра на София. Това оповестиха от Столична дирекция на вътрешните работи в публично прессъобщение до медиите. Така на процедура се блокира измененията в придвижването в региона на булевардите " Витоша ", " Патриарх Евтимий " и " Фритьоф Нансен ", които провокираха митинги, полемики и голям брой полярни отзиви.

Едва откакто приключи съгласувателната процедура се узаконява плана за организация на придвижването ", показват от Столична дирекция на вътрешните работи.

Проектът е на повече на 12 години, претърпял е доста промени. Крайният вид е на повече от 4 години. Ние го следим и сме давали мнение за него. Това съобщи Иво Делин, ръководител на Сдружение " Велоеволюция " в предаването " Денят стартира " по Българска национална телевизия.

По думите му планът обезпечава сигурност на велосипедистите. " Когато велоалеята е от двет страни на пътя е доста по-естествено и безвредно. Проектът не е подготвен. Има да се трансформират светофарни режими, да се нанесе маркировка ", сподели още той.

Последните мандати в СОС се проповядваше велосипедни ленти без обезопасявания. Повечето водачи очават да има " велоалея " и те да паркират там. В момента виждаме по какъв начин би трябвало да се направи велоалея, уточни Делин. Той означи, че велоалеите в София са под 80 км.

Според Диана Русинова пък с този план са нарушени наредбите на Закона за придвижване по пътищата.

Тази организация на придвижването е незаконосъобразна. Ако се случи случай, кой ще носи отговорност? Общината ни даде план, който е противозаконен, счита Русинова.  

" Позицията на Столичната дирекция на вътрешните работи е самият план не е координиран по надлежния ред от отдел " Пътна полиция ". Няма импортирана никаква документи от страна на Столична община ". Трябва да се прегледа по план методът на слагане на маркировката ", спомагателните уреди, които се слагат по спирките, построяването на самата велоалея, нейната широчина, величина и трасе. Ще би трябвало едномесечен период на нашите инженери да се срещнат с плана и да дадат мнение ", съобщи Николай Крушарски, шеф " Пътна полиция " към Столична дирекция на вътрешните работи.

По думите му тъмните колчета биха се забелязвали по-трудно от водачите в по-тъмната част на деня.

Четири часа разисквания в СОС

Комисията по превоз към Столичния общински съвет прикани кметът Васил Терзиев да не продължава с реорганизацията на придвижването по булевардите " Патриарх Евтимий ", бул. " Витоша " и ул. " Проф. Ф. Нансен ", оповестяват от " Фокус ". Общинските съветници обсъждаха близо четири часа проблема, който провокира мощна социална реакция в последните дни. По време на съвещанието заместник-кметът по превоз Илиян Павлов съобщи, че има потребност от смяна в придвижването, защото бул. " Патриарх Евтимий " бил употребен съвсем на 100% от колите. Общинските съветници обаче бяха сериозни към групата на ПП-ДБ-СС и администрацията в Столична община, заявявайки, че " този парадокс би трябвало да спре ".

Районният кмет на " Средец " Трайчо Трайков сподели, че планът бил задвижен, като е била скрита информация, както от обществеността, по този начин и от общинските съветници . Той прикани дейностите по реорганизацията да бъдат прекратени, до момента в който не се създадат цялостни разбори на резултатите от смяната и те не бъдат съгласувани с живущите в региона.
В края на съвещанието ръководителят на комисията Иван Таков изиска общинските съветници да получат цялата документи към решението. Транспортната комисия обаче не може да задължи Терзиев да спре плана и заради тази причина Таков съобщи, че откакто нямало консенсус, то би следвало той да не се извършва.

Бившият ръководител на СОС и сегашен общински консултант Георги Георгиев (ГЕРБ- СДС) разяснява в профила си във Фейсбук:

" Новата организация на придвижването на бул. “Витоша ” и “Патриарха ” просто е НЕЗАКОННА. От публично мнение на Пътна полиция София следва, че организацията на “Спасеното кръстовище ” - всяко колче, всяка линия от новата маркировка и всеки нов пътен знак са противозаконни ", написа Георгиев.

" От “Промяната ”, като се изключи че не слушат жителите, нарушиха флагрантно разпоредбите, като не питаха даже Пътна полиция за промени, които вършат на пътя. А според чл.6, ал.2 от общинската разпоредба от 2018 година всички планове за организация на придвижването и измененията в него се съгласуват с Пътна полиция. Човек би помислил, че е редно да ги съгласуваш преди да изхарчиш 1 млн. лв. и да ги извърши, нали? Да, но не ", добавя той.

Според него, " когато е налице нарушаване на закона, при което са изхарчени 1 000 000 лв. обществени средства за тези противозаконни преустройства, това може да съставлява закононарушението занемареност в изключително огромни размери. "
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР