Властта винаги трябва да внимава във формулировките и позициите. Аз

...
Властта винаги трябва да внимава във формулировките и позициите. Аз
Коментари Харесай

Станишев коментира нападките на Борисов към БСП, речта на Юнкер и отношенията с Русия

Властта постоянно би трябвало да внимава във формулировките и позициите. Аз не преглеждам Русия като сериозна опасност за сигурността ни. Това е мое персонално мнение. Това съобщи Сергей Станишев в ефира на Нова телевизия. " Много българи няма по какъв начин да не помнят приноса на Русия за освбождението на България. Това не значи, че в един или различен миг България и Русия няма да имат разминавания или конфликти за политически ползи. Все отново има по-дълбоки неща. Няма по какъв начин нашето отношение към Русия да е като това на другите страни като поляците да вземем за пример ", сподели политикът.

" Всяка огромна страна има своите ползи на всички места, това важи и за Съединени американски щати, Русия и други огромни евространи. Под една или друга форма всяка страна се пробва да повлияе върху външната политика и отношението на други политически въпроси. Добре знаете, че и Съединени американски щати имат въздействие, ползи и механизми за влияние. Знаете и за европосланици, минали границата в своите изявления по отношение на България ", добави той.

" За мен е значимо да се води разговор с Русия. Факт е, че Европейски Съюз и НАТО имат сериозен проблем с Русия по отношение на Крим, само че прекосяването на границите, когато надали не всичко става истерично и не се води разговор, е нездравословно за ползите на Европейски Съюз, включително и на България. Аз постоянно съм бил за политически разговор ", посочи Станишев.

Запитан за мнението му за речта на Юнкер, съгласно който България и Румъния би трябвало да влязат в Шенген и да одобряват еврото, той заяти: " Това бе доста значима тирада и я харесах и го споделих в пленарна зала. Важно бе да се чуе персоналната му визия и несъмнено в нея не виждам място за Европа на няколко скорости. Това е добра вест за България, тъй като това е огромен риск да се развие сюжетът да сме изтласкани трайно към маргинална външна страна на Европейски Съюз. Тези послания на Юнкер са почтени и смели в доста връзки и дават добра вероятност за България. Въпросът е ние дали ще се възползваме от това ".

" Трябва да сме дейни и да имаме национална позиция. За да сме ефикасни и авторитетни, би трябвало да се стремим към Шенген и Еврозоната. Скандално е, че редица страни нарушават европравилата. Това важи и за Германия по отношение на изказването на вътрешния му министър ", сподели още Станишев.

Политикът разяснява и думите на Борисов, който изиска Българска социалистическа партия първо 3 пъти да се отрекат от закона за амнистията и след това да се занимават с антикорупционни закони. " Първо хубаво е да се четат законите, тъй като този закон бе ориентиран към дребни и междинни каузи, които запушват системата. Ако погледнете Европейски Съюз, тогава един от претекстовете бе, че за оня интервал съвсем във всички страни е имало такива закони. Този закон пречел на битка против корупцията?! Чакайте... половината министри по време на ръководството ми бяха упрекнати и наказани. Г-н Цонев, нали го упрекваха не за изгубени папки, Емилия масларова и доста други. Да се позоваваш на този закон като съществена причина е несериозно. Той не дава прошка за съзнателни закононарушения на високо равнище във връзка с корупция ", съобщи Станишев.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР