Властите в Куба обявиха драстични икономически мерки за преодоляване на

...
Властите в Куба обявиха драстични икономически мерки за преодоляване на
Коментари Харесай

Куба с драстични мерки за подобряване на икономиката

Властите в Куба оповестиха фрапантни стопански ограничения за превъзмогване на рецесията, включващи растеж на цените на горивата и други артикули и услуги.  Това е един от най-амбициозните проекти от десетилетия, който се стреми да понижи държавните разноски посредством повишение на субсидираните от страната цени.

Премиерът Мануел Мареро разгласи проекта, който включва нарастване на цените на горивата, електричеството, газа, питейната вода и други услуги. Освен това планува преустановяване на универсалната дотация за продуктите, популяризирани по купонна система, настояща на острова от 60 години.

В тирада пред Народното събрание президентът Мигел Диас-Канел съобщи, че " няма неолиберален пакет против народа, нито кръстоносен поход против дребните частни компании ".

Същевременно призна: „ Нищо не би ни направило по-щастливи от това да обявим, че заплатите се покачват и че ще имаме задоволително валута и гориво, с цел да сложим завършек на недостига.

Куба е в сериозна рецесия с дефицит на съществени артикули (храни, горива и лекарства), необуздана инфлация, чести прекъсвания на тока и частична доларизация на стопанската система.

Министър-председателят разгласи също, че през идната година държавното управление ще промени формалния обменен курс на песото по отношение на $.

Президентът Диас-Канел уточни, че проблемите в стопанската система се дължат на усилването на икономическото ембарго на Съединените щати, резултатите на рецесията в интернационалните стопански връзки, а също и на " лични неточности ". 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР