Вицепремиерът Марияна Николова ще председателства НСТС Правителството измени свое решение

...
Вицепремиерът Марияна Николова ще председателства НСТС Правителството измени свое решение
Коментари Харесай

Вижте всички решения на Министерския съвет от днес

Вицепремиерът Марияна Николова ще ръководи НСТС

Правителството промени свое решение № 289/2017г. за установяване на представителите на Министерския съвет в Националния съвет за тристранно съдействие.
Във връзка с настъпилите лични промени в Министерския съвет, заместител министър-председателят по икономическата и демографската политика Марияна Николова е избрана за ръководител на Националния съвет за тристранно съдействие.

Правителството дефинира представител на България в Съвета на шефовете на Европейската банка за възобновяване и развиване

Министерският съвет дефинира Карина Караиванова за представител на Република България в Съвета на шефовете на Европейската банка за възобновяване и развиване. Решението влиза в действие от 1 март 2019 година. Към момента представител на Република България в Съвета на шефовете на Европейската банка за възобновяване и развиване с РМС № 223/2016 година е Калин Митрев.
Карина Караиванова има богат професионален опит в работата с интернационалните финансови институции, в частност с Европейската банка за възобновяване и развиване и ще съставлява дейно ползите на Република България.
Европейската банка за възобновяване и развиване е един от най-големите вложители в България, с която страната ни поддържа дългогодишни връзки на ползотворно съдействие. От началото на активността си у нас, от 1993 година до 31.10.2018 година, Европейска банка за възстановяване и развитие е предоставила вложения в размер на 3.847 милиарда евро за финансиране на 249 плана в разнообразни браншове на стопанската система на страната. Инвестициите в частния бранш съставляват 56 % от настоящия портфейл на банката в България.
Европейска банка за възстановяване и развитие е основана през 1991 година за да способства за икономическия напредък и да подкрепи прехода към пазарно насочени стопански системи на страните от Централна и Източна Европа, приели да съблюдават правилата на плуралистичната народна власт. Акционери в нея са 67 страни и 2 междудържавни институции - Европейският съюз и Европейската капиталова банка. Акционерният капитал на Европейска банка за възстановяване и развитие е 30 милиарда евро. Република България взе участие в капитала на Европейска банка за възстановяване и развитие с 237,11 млн. евро.

Правителството предлага Михаил Белчев да бъде почетен с медал „ Стара Планина “ – първа степен

Правителството предлага на Президента на Република България да издаде Указ за награждаване на акад. Михаил Белчев с медал „ Стара Планина “ – първа степен за извънредно огромните му заслуги в региона на културата и изкуството.
Акад. Михаил Иванов Белчев е български естраден артист, композитор, стихотворец и режисьор. Той е създател на повече от 50 песни, сред които най-популярни са: „ Булевардът “, „ Младостта си отива “ и „ Не остарявай, обич “. Негови са текстовете на шлагери като „ След 10 години “, „ Жалба за младост “, „ И на следващия ден е ден “ и доста други. Има издадени десетки албуми, измежду които: „ Къде сте, другари “, „ Двойник “, „ Преквалификация “, „ Късна обич “, „ Мила моя “, „ Прераждане “.
Белчев е притежател на Първата национална литературна премия „ Георги Джагаров “ (2004 г.), на „ Златна книга “ от Европейския конгрес на специалистите в съдействие с Академия на интернационално приети водачи в науката и културата (2008 г.) и на Почетна премия на Министерство на културата - „ Златен век “ за заслуги към Българската просвета (2011 г.).
През 2004 година Михаил Белчев е почетен със званието „ Почетен жител на София “.

Пътна карта дефинира графика за улеснение на високоскоростни мрежи от пето потомство (5G)

Правителството одобри Национална пътна карта, която дефинира графика за улеснение на високоскоростни мрежи от пето потомство (5G) и други технологии за високоскоростен интернет и новаторски услуги. Документът е обвързван с осъществяване на отговорностите, според Решение (ЕС) 2017/899 на Европейския парламент и на Съвета за потреблението на радиочестотна лента 470-790 MHz в Съюза.
Предвижда се освобождение на радиочестотна лента 470-694 MHz, която е употребена за потребностите на националната сигурност и защита, както и за лъчение на каналите на ефирната телевизия. Утвърден е времеви график за пренасяне на телевизионните канали в друга радиочестотна лента.

Одобрен е докладът за осъществяване на Национална стратегия за понижаване въздействието на радон в здания върху българското население 2013-2017 година

В осъществяване на Националната стратегия за понижаване въздействието на радон в здания върху българското население 2013-2017 година беше извършено първото систематизирано Национално изследване на годишната обемна интензивност на радон на територията на България. Проучването ще послужи като основа за идващите дейности в региона на създаването и провеждането на държавната политика по понижаване на риска от облъчване от радон.
Данните от извършените измервания бяха предоставени и според Договора за Евратом за събиране и даване на информация за равнищата на радиоактивност в околната среда. Публикуването на данните в атласа на Европа е доказателство за сполучливо осъществяване на дилемите на Националната стратегия за понижаване на въздействието на радон в здания върху българското население 2013-2017 година
Една от главните цели на програмата беше и създаване на националното законодателство в региона на радон. Изготвен е план на Наредбата за техническите условия към постройките за отбрана от радон. С приемането на тази техническа разпоредба се чака постигането на следните резултати: Изпълнение на разпореждания от инструкция 2013/59/ЕС, отнасящи се до облъчване от радон в закрити помещения; подкрепяне на проектанти, консултанти, строители и възложители с ясни механически условия и правила за осъществяване на механически ограничения за предварителна защита и отбрана на българското население от облъчване с радон в закрити помещения; подкрепяне осведомеността на жителите за равнищата на евентуална възможност от навлизане на радон, при които е належащо да се подхващат превантивни ограничения в постройките.

Утвърдени са разноските за командировки в страната за третото тримесечие на 2018 година

Правителството утвърди разноските за командировки в страната за третото тримесечие на 2018 година на министрите и заместник-министрите, на регионалните шефове, на ръководителите на държавни комисии, организации и институции.
За командировки на министрите и заместник-министрите в страната са изразходвани общо 11 902,30 лева, за командировки на ръководителите на държавни организации и техните заместници – 1 898,26 лева, за командировки на ръководители и членове на държавни комисии – 781,09 лева, за командировки на ръководителите на държавни институции – 160 лева и за командировки на регионални шефове – 4 753,96 лева

Осигуряват се средства за физическо образование и спорт в учебните заведения по изкуствата и по културата към Министерството на културата

Правителството утвърди спомагателни разноски по бюджета на Министерството на културата за 2018 година за погашение на минимални диференцирани размери на паричните средства за физическо образование и спорт. Сумата в размер на 25 483 лева е за физическо образование и спорт на учениците от държавните учебни заведения по изкуствата и по културата към Министерството.
С друго държавно Постановление се обезпечават 91 980 лева за погашение на стипендии и еднократно финансово подкрепяне на възпитаници, учащи се в учебните заведения по изкуствата и по културата към Министерството на културата, както и за погашение на стипендии на възпитаници от общински учебни заведения по Програмата на ограниченията за протекция на деца с изявени способности от държавни, общински и частни учебни заведения през 2018 година
Разходите и по двете Постановления са в границите на плануваните средства за съответната активност по централния бюджет за актуалната година.

Одобрени са в допълнение 58 860 лв. за стипендии на даровити деца през 2018 година

Правителството утвърди спомагателни прехвърляния в размер на 58 860 лв. по бюджетите на общините и на МОН за погашение на стипендии по Програмата на ограниченията за протекция на деца с изявени способности от държавни, общински и частни учебни заведения през 2018 година.
С три постановления през 2018 година по бюджетите на общините и на МОН са предоставени общо 500 985 лева по Програмата.
С сегашния документ се утвърждават спомагателни средства, които ще бъдат преведени по бюджетите на общините и на МОН за 2018 година по отношение на издадени от министъра на образованието и науката заповеди и претенции на общините.
За постъпили претенции от 12 общини за финансиране на предоставени 55 стипендии по Програмата през 2018 година нужните средства са в размер на 44 415 лева За издадени 19 заповеди от министъра за разпределяне на стипендии на възпитаници в държавни учебни заведения през 2018 година средствата са 11 205 лева За три издадени от министъра заповеди и утвърдени три стипендии на възпитаници в частни учебни заведения на територията на гр. София, нужните средства за 2018 година са 3 240 лева и се дават на Столична община. Това се постанова вследствие на осъществени промени в Наредбата за изискванията и реда за реализиране на протекция на деца с изявени способности, с което е дадена опция и на учениците в частните учебни заведения да получават стипендии, като подават заявление до съответния министър, предложил мярката, по която е класиран ученикът. По този метод нужните средства възлизат общо на 58 860 лева
Постановлението няма да докара до директно или индиректно влияние върху държавния бюджет, защото нужните 58 860 лева са в границите на разчетените за тази активност в централния бюджет средства за 2018 година.

Одобрени са спомагателни разноски по бюджета на Министерство на вътрешните работи за 2018 година

Правителството утвърди спомагателни разноски по бюджета на Министерството на вътрешните работи за 2018 година за финансирането на планове, обвързван с осъществяването на неотложни ограничения за 2018 година за присъединението на Република България към Шенгенското пространство, на обща стойност 2 076 000 лева
Средствата по Постановлението са за действия, които са от първостепенно значение за дейно осъществяване на мероприятията по противопоставяне на засиления миграционен напън по границите на Република България и целят строителни действия и повишение на техническата обезпеченост на граничните контролно-пропускателни пунктове.
Съгласно друго държавно Решение се утвърждават спомагателни разноски по бюджета на Министерство на вътрешните работи в размер на 2 130 500 лева за възстановяване на административното обслужване на жителите в отдел „ Пътна полиция “ при Столична дирекция на вътрешните работи и секторите „ Пътна полиция “ при ОДМВР Пловдив, Варна и Бургас.
Министерският съвет утвърди също по този начин вътрешнокомпенсирани промени по бюджета на Министерството на вътрешните работи за актуалната година, които целят увеличение на разноските по политиките в региона на противодействието на престъпността и опазването на публичния ред и политиките в региона на ръководството и развиването на системата на Министерство на вътрешните работи.

Одобрени са промени по бюджета на Министерство на регионалното развитие

Правителството утвърди промени по бюджета на Министерството на районното развиване и благоустройството за 2018 година Чрез тях ще се компенсира дефицитът в размер на 2 755 000 лева за осъществяването на предпочитани действия и планове за реорганизация и рехабилитация на водоснабдителни и канализационни системи и уреди. Допълнителните средства ще бъдат вложени в поддръжката, модернизацията и построяването на техническа инфраструктура.
Недостигът ще бъде обезщетен посредством понижение на разноските по бюджетните стратегии на Министерство на регионалното развитие „ Геозащита, картография и кадастър “ (1 600 000 лева.) и „ Ефективна администрация и съгласуваност “ (1 155 000 лева.).
Промяната е в границите на одобрените разноски по бюджета на Министерство на регионалното развитие за 2018 година

До 5 млн. лева се отпускат по бюджета на ДФЗ за осъществяване на ограниченията, свързани с националните доплащания и държавните помощи

Правителството утвърди спомагателни разноски за 2018 година по бюджета на Държавен фонд „ Земеделие “. Парите ще се употребяват за възобновяване на средства по осъществяването на ограниченията, свързани с националните доплащания и държавните помощи.
Осигуряването на спомагателен финансов запас ще разреши ориентиране на по-съществен размер на поддръжка към земеделските стопани, в миг, в който те имат нужда от в допълнение финансиране с оглед създалата се неподходяща климатична и епизоотична конюнктура в страната.

Увеличен е оптималният размер на уговорките за разноски през 2018 година по бюджета на Комисия за защита на конкуренцията

Правителството усили с 350 000 лева одобрения с член 35, алинея 2 от Закона за държавния бюджет на Република България за 2018 година индикатор по бюджета на Комисия за защита на конкуренцията (КЗК) за оптимален размер на уговорките за разноски, които могат да бъдат поети през 2018 година.
С постановлението се дава опция както да бъдат сключвани нови контракти, а също и да бъдат поемани задължения с незабавна реализация, свързани с активността на Комисия за защита на конкуренцията.

Правителството утвърди финансирането на обществена общинска инфраструктура по реда на Закона за поощряване на вложенията

Правителството утвърди финансирането на обществена общинска инфраструктура по реда на Закона за поощряване на вложенията (ЗНИ).
От бюджета на Министерството на стопанската система на Община Елин Пелин ще се дават средства в размер до 353 740 лева за построяването на пътна връзка към складово - логистична база на Кооперация „ Панда “ в с. Равно поле, където се извършва капиталовият план на Кооперация „ Панда “ - „ Логистичен център Office 1 Superstore “.
Новоизградената инфраструктура ще бъде обществена общинска благосъстоятелност на община Елин Пелин и ще се употребява от всички физически и юридически лица, обслужващи складовата база „ Логистичен център Office 1 Superstore “, изпълняващи спедиторска, транспортна и товаро-разпределителна активност, притежатели и ползватели на прилежащи или намиращи се наоколо парцели.
Съгласно друго държавно решение от бюджета на Министерството на стопанската система на Община Ямбол ще се дават средства в размер до 661 900 лева за създаване на детайли на общинска инфраструктура. Тя ще се бъде общодостъпна за прилагане и ще обезпечи достъп от Околовръстен път Запад на гр. Ямбол до четири парцела източно от него. В момента там се осъществя капиталовият план на „ Баумит България “ ЕООД „ Нова индустриална апаратура на Баумит България за произвеждане на артикули за строителната индустрия “.
Пътната структура и габарита са съобразени с транспортните средства обслужващи разширението на индустриалната зона, което ще я направи по- привлекателно и за други вложители.

Дирекция „ Национален фонд “ в Министерство на финансите ще верифицира разноски по оперативна стратегия „ Наука и обучение за образован напредък “

Дирекция „ Национален фонд “ в Министерството на финансите ще извърши инспекции за верификация на разноски на Управляващия орган (УО) по Оперативна стратегия „ Наука и обучение за образован напредък “ (ОПНОИР) в качеството му на бенефициент в границите на Приоритетна ос 4 „ Техническа помощ “, реши държавното управление.
След разискване на разнообразни вероятни разновидности за верификация на разноските, в това число възлагане на активността на външен реализатор, определен по реда на Закона за публичните поръчки, се предлага актуалният вид, а точно верификацията да бъде осъществявана от дирекция „ Национален фонд “, Министерство на финансите, като за задачата се подпише оперативното съглашение, с което да бъдат уредени правата и отговорностите на страните по съглашението за обезпечаване спазването на правилото на разделяне на функционалностите посредством обезпечаване на съответно разделяне на отговорностите при осъществяване на управнически инспекции на разноските по тази ос.
Предимството на предлагания вид е обвързван главно със съществуващия построен административен потенциал в дирекция „ Национален фонд “ по повод сертификация на разноските както от Европейски структурни фондове, по този начин и от ЕФРР в рамките завършилия (2007 -2013) и настоящия програмен интервал 2014-2020. По-специално тя разполага с нужния професионален и административен опит по повод инспекцията на допустимостта и законосъобразността на разноските, което ще способства за качественото и навременно осъществяване на верификацията на разноските. В допълнение дирекцията е освен функционално самостоятелна от Управляващия орган, само че и има опит в осъществяване на контролни функционалности и действия във връзка с разноските декларирани от всички ръководещи органи на оперативни стратегии в България.
Предложените промени не засягат задачите на програмата, финансовата рамка и размера на отпуснатото европейско и национално финансиране, а касаят само промени, произлизащи от рекомендации в границите на осъществен тематичен систематичен одит, за възстановяване действието на системата.

Правителството се разпореди с парцели

Правителството даде безплатно за ръководство на Министерството на стопанската система част от парцел - обществена държавна благосъстоятелност за реализиране на активността му. Имотът се намира в ж.к. „ Изток “, ул. „ Лъчезар Станчев “ № 13 и съставлява три пространства от постройката. Досега парцелът е ръководен от Министерството на здравеопазването, само че към този момент е с отпаднала нужда за ведомството.
Съгласно друго държавно решение на община Лъки се трансферират безплатно парцели - частна държавна благосъстоятелност, намиращи се в землището на село Манастир в общината. Те съставляват водностопански уреди и са с обща повърхност 17,8 дка. Имотите ще бъдат предоставени от общината на ВиК ЕООД гр. Пловдив за създаване на обект „ Допълнително водоснабдяване на гр. Лъки “.
Имот-публична държавна благосъстоятелност се афишира за парцел - частна държавна благосъстоятелност и се трансферира безплатно в благосъстоятелност на община Русе. Поземленият парцел с повърхност от 1 031 кв. м и издигнати в него пет здания се намира на ул. „ Александровска “ № 29 в общинския център. Той ще бъде употребен от общината за основаването на единна инфраструктура за обособяването тук-там за осъществяване на просветителни и юношески действия от общината според признатия Общински годишен проект за младежта на община Русе. Ползвателите - образователни заведения, студентски, училищен клубове и възпитаници, ще бъдат допускани без възнаграждение. Имотът до момента е ръководен от Регионалния инспекторат по образованието – Русе към Министерството на образованието и науката, само че е с отпаднала за ведомството нужда.
От обществена в частна държавна благосъстоятелност се трансформира статутът и на парцел, ръководен Министерството на земеделието, храните и горите за потребностите на Териториално отделение „ Държавно горско стопанство – Троян “. Имотът се намира в град Троян и съставлява терен с повърхност 459 кв. м дружно с издигнатата в него постройка със застроена повърхност 105 кв. м. Той не се употребява от горското стопанство и смяната на статута ще даде опция за по-ефективното му потребление и осъществяване на разпоредителни дейности с него.
С друго Решение на държавното управление статутът на парцели в село Царев брод се трансформира от обществена държавна на частна държавна благосъстоятелност. Имотите съставляват пет здания, част от психоневрологична болница в селото. Промяната в техния статут се подхваща за споразумяване на съществуващи дългогодишни комплицирани правни и в действителност връзки сред притежателите им, Държавната психиатрична болница - Царев брод и Католическата монашеска общественост „ Сестри Бенедиктински “, и даване на опция за предприемане на следващи разпоредителни дейности с тях.
Променя се също статутът на парцел в гр. Лом, възложен за ръководство на Държавно дружество „ Пристанищна инфраструктура “. Имотът с повърхност 1153 кв. м, дружно с издигнатата в него четириетажна административна постройка, става частна държавна благосъстоятелност. В момента той е възложен за ръководство на Държавно дружество „ Пристанищна инфраструктура “, само че не се употребява за потребностите на пристанището за публичен превоз с национално значение. С решението на държавното управление се дава опция за по-голяма действеност и еластичност при ръководството на парцела. Ще се основат предпоставки за осъществяване на спомагателни доходи, в това число посредством отдаване чартърен на пространства от административната постройка.
Имот - обществена държавна благосъстоятелност, минава в ръководство на регионалния шеф на област Благоевград според Закона за държавната благосъстоятелност. Досега той е бил в ръководство на Висшия правосъден съвет, само че се лишава от ведомството заради отпаднала нужда за правосъдната власт. Имотът с повърхност 100 кв. м. се намира в град Благоевград и съставлява независим обект в постройка с предопределение за парокотелна централа.

Вицепрезидент в „ Google “ става български почетен консул в Силициевата котловина

Правителството одобри решение за назначение на Богомил Балкански, жител на Република България, за почетен консул в Сан Франциско с консулски окръг, обхващащ територията на Силициевата котловина, щата Калифорния.
Кандидатурата на Богомил Балкански е препоръчана от българската общественост в Силициевата котловина.
Балкански живее в Съединени американски щати от 1991 година Той е вицепрезидент в „ Google “, където играе значима роля за създаването на нови артикули и управлява екипите за маркетинг, продажби и обслужване на клиенти. Балкански е вложител в български започващи софтуерни компании, както и във фондове за рискови вложения в софтуерни компании в Силициевата котловина и в България.

За ратификация е препоръчан протоколът за присъединение на Еквадор към Споразумението за търговия сред Европейски Съюз, Колумбия и Перу

Правителството предлага на Народното събрание да ратифицира Протокола за присъединение към Споразумението за търговия сред Европейския съюз и неговите държави-членки, от една страна, и Колумбия и Перу, въпреки това, с оглед присъединението на Еквадор.
Присъединяването на Еквадор укрепва правната рамка на комерсиалните връзки с Европейски Съюз и улеснява взаимната търговия и вложения. С този акт се реализират поставените цели в хода на договарянията за унищожаване на високите мита, справяне с техническите спънки пред търговията, либерализиране на пазарите на услуги, протекция на значимите географски означения на Европейски Съюз, отваряне на пазарите за публични поръчки, включване на задължения за използване на стандартите в региона на труда и околната среда и предложение на ефикасни и бързи процедури за споразумяване на разногласия.
България е заинтригувана от в допълнение либерализиране на търговията с Еквадор, като с изключение на унищожаване на митата, от особена значимост е намаляването на нетарифните спънки пред търговията. По този метод българските експортьори ще получат по-добър пазарен достъп до южноамериканската страна.

Правителството отпусна 877 303 лева за финансиране на планове на Босна и Херцеговина, Република Македония, Република Молдова и Грузия

Министерският съвет даде единодушие за подписване на съглашения за даване на безплатна финансова помощ за планове в Босна и Херцеговина, Република Македония, Република Молдова и Грузия. Средствата са на стойност 877 303 лв. и се отпускат по линия на формалната помощ за развиване и филантропичната помощ.
Проектите ще бъдат в региона на опазването на здравето, образованието и актуалните технологии. Сред тях са съоръжение на имиграционен център (Босна и Херцеговина), на център за деца с аутизъм (Република Македония) на лечебен комплекс за деца с увреждания (Грузия), както и обезпечаване на компютри за 19 учебни заведения (Молдова).
Финансирането ще бъде обезпечено от утвърдените средства от бюджета на Министерство на външните работи, предопределени за публична помощ за развиване и филантропична помощ.
Официалната помощ за развиване е значимо средство за поощряване на устойчивия напредък на разрастващите се страни, подкрепяне на консолидираното им в международната стопанска система и създаване на по-справедливи и демократични общества. Като страна - член на Европейски Съюз, България интензивно се ангажира в интернационалното съдействие за развиване като в границите на Средносрочната стратегия за интервала 2016-2019 година, страната ни финансира планове в от Западните Балкани, Черноморския район, Афганистан, Монголия, Виетнам и други.

Одобрена е българската позиция за идни съвещания на Съвета на Европейски Съюз

Правителството утвърди и позицията на страната ни за присъединяване в съвещанието на Съвета на Европейския съюз по претовареност, обществена политика, опазване на здравето и потребителски въпроси, формат „ Здравеопазване “, което ще се организира на 7 декември в Брюксел. Заседанието ще започва с приемане на предложение за Препоръка на Съвета за усилване на съдействието в битката против заболявания, предотвратими посредством имунизация. В рамките на разискванията по част „ Разни “ Комисията ще показа информация за постигнатия прогрес на Съвета на здравните министри въз основата на отчета, направен от Председателството, по Предложението за Регламент за оценка на здравните технологии.
На 7 декември в Брюксел следва да заседава и Съветът на Европейски Съюз „ Правосъдие и вътрешни работи “. Във формат „ Правосъдие “, в частта на съвещанието, обвързвана с разискването на законодателни актове е планувано постигането на общ метод по три акта - Директивата по отношение на договорите за продажба на артикули, Регламента по отношение на компетентността, признаването и осъществяването на решения по брачни въпроси и въпроси, свързани с родителската отговорност, и по отношение на интернационалното похищение на деца (Брюксел IIа) и Регламента по отношение на заповедите за даване и опазване на електронни доказателства. Ще бъде разисквана и тематиката за запазването на данни от електронни връзки. Съветът ще заседава и във формат „ Вътрешни работи “, като измежду обсъжданите документи ще бъдат: Регламент за изменение на Регламента за Европейска гранична и брегова охрана; Директива за връщането; Проект на Регламент за предварителна защита разпространяването на терористично наличие онлайн.
Съветът на Европейски Съюз по претовареност и обществена политика ще заседава на 6 декември в Брюксел. Очаква се да бъде реализиран Общ метод по две законодателни досиета - предлагането за Регламент за основаването на Европейски орган по труда (EOT) и по плана за Директива по отношение на канцерогените и мутагените по време на работа (трети пакет). В дневния ред на съвещанието е планувано и приемане на плана на Препоръка по отношение на достъпа на служащите и независимо заетите лица до обществена протекция. Очаква се Съветът да одобри план на Заключения по отношение на равенството сред половете, младежта и цифровизацията.
В рамките на Съвет „ Общи въпроси “, който ще заседава на 11 декември в Брюксел, министрите ще обсъдят настоящото положение на договарянията по идната Многогодишна финансова рамка (МФР) на Съюза. Ще продължи и подготовката на съвещанието на Европейския съвет на 13-14 декември с продан на отзиви по тематиките от дневния ред - МФР, Единен пазар, миграция и други въпроси, включително противодействието на дезинформацията, външни връзки, битка против расизма и ксенофобията и цивилен съвещания по бъдещето на Европа. Ще бъде показана 18-месечната стратегия на Съвета на Европейски Съюз за интервала 1 януари 2019 година - 30 юни 2020 година Програмата е съгласувана от идващото Трио ротационни ръководи на Съвета - Румъния, Финландия и Хърватия. Европейската комисия ще показа Годишния преглед на растежа, с което се слага началото на новия цикъл на Европейския учебен срок за съгласуваност на икономическите и обществените политики за 2019 година
Правителството утвърди и резултатите от съвещанието на Съвета на Европейския съюз по стопански и финансови въпроси (ЕКОФИН), което се организира на 6 ноември в Брюксел, Белгия. Съветът организира полемика по предлагането за директивата за налог върху приходите от някои цифрови услуги. На съвещанието Европейската счете палата показа своя годишен отчет за осъществяването на бюджета на Европейския съюз за финансовата 2017 година Финансовите министри, взели участие в ЕКОФИН, утвърдиха заключенията на Съвета за статистиката на Европейски Съюз. Заключенията за финансирането на битката с изменението на климата също бяха утвърдени, те ще послужат като мандат на Европейски Съюз за 24-тата конференция на страните по Рамковата спогодба на Организация на обединените нации по изменение на климата (СОР24), която ще се организира през декември в Катовице, Полша.

Правителството утвърди девет позволения за изследване на подземни благосъстояния

„ Гекон “ ООД ще търси и изследва железни потребни изкопаеми в повърхност „ Злогош “, ситуирана на територията на общините Кюстендил, Трекляно и Земен, области Кюстендил и Перник. Разрешението за търсене и изследване се дава за три години. За този период титулярят ще вложи най-малко 6,4 млн. лева в търсещо-проучвателните действия.
В повърхност „ Теди “, ситуирана в землището на с. Телиш, област Плевен, „ Кварц 5 “ ЕООД ще
търси и изследва неметални потребни изкопаеми - индустриални минерали за период от три години. За това време сдружението ще вложи най-малко 44 хиляди лева в търсещо-проучвателните действия.
„ Еврострой В.Т. комерс “ ЕООД ще вложи най-малко 28 800 лева за изследване на строителни материали в повърхност „ Сашево-2 “, ситуирана в землището на с. Петко Каравелово, област Велико Търново. Разрешението за изследване се дава за период от шест месеца.
За период от една година „ Държавна сигурност Строй груп “ ЕООД ще изследва строителни материали в повърхност „ Луковицата-3 ", ситуирана в землището на с. Грохотно, област Смолян. Дружеството ще вложи най-малко 25,5 хиляди лева в проучвателните действия.
Също за период от една година „ Орбелус Консорциум “ ООД, гр. София, ще изследва строителни материали в повърхност „ Ботушчето “, ситуирана в землището на гр. Добринище, област Благоевград. Разрешението за изследване се дава за 1 година, като за този период титулярят ще вложи най-малко 25 хиляди лв. в проучвателните действия.
„ Пътища М “ ЕООД ще изследва строителни материали в повърхност „ Лютичето “, ситуирана в землището на с. Моравица, област Враца. Разрешението за изследване се дава за период от една година. През този интервал „ Пътища М “ ще вложи най-малко 31 хиляди лева в проучвателните действия.
Варненското сдружение „ ЗСК-Девня “ АД ще изследва строителни материали в повърхност „ Петров дол “, ситуирана в землището на с. Петров дол, област Варна. Разрешението за изследване се дава за период от една година. През този интервал „ ЗСК-Девня “ АД ще вложи най-малко 20 хиляди лева в проучвателните действия.
В повърхност „ Калината “, ситуирана в землището на с. Рогош, област Пловдив, „ Вени – Трансстрой “ ЕООД ще изследва строителни материали за период от дванадесет месеца. За това време сдружението ще вложи най-малко 26 200 лева в проучвателните действия.
„ Строител-Криводол “ ЕООД ще изследва строителни материали в повърхност „ Въртешница”, ситуирана в землището на с. Лиляче, област Враца. За 1-годишния период на изследването сдружението ще вложи най-малко 43 хиляди лева в проучвателните действия.
С друго държавно решение „ МИЛДЕТ ШИШКОВ – ЗСНМ “ ЕООД, с. Крибул, получи концесия за рандеман на скалнооблицовъчни материали - гнайси, от находище „ Скрибин “, община Сатовча, област Благоевград. Концесионната повърхност е с размер 48.2 декара. За 35-годишния периода на деяние на концесията се чакат приходи от концесионни заплащания в размер на 480 хиляди лева По закон приходите от тях постъпват в държавния бюджет и в бюджета на общината по местоположение на концесионната повърхност - в тази ситуация Община Сатовча. За обезпечаване на индустриалната си активност претендент - концесионерът планува да влага над 151 хиляди лева

Правителството разпорежда на министъра на околната среда и водите да организира договаряния с „ Юлен” АД за изменение и допълнение на концесионния контракт

Министерският съвет разпореди на министъра на околната среда и водите да предприеме дейности за осъществяване на предложенията на Главния прокурор на Република България за изменение и допълнение на концесионния контракт от 21.12.2001 година с „ Юлен “ АД за предоставена концесия с предмет изключително право на прилагане върху част от територия, изключителна държавна благосъстоятелност - част от територията на Национален парк „ Пирин”, община Банско, „ Ски зона с център Банско “.
С решението се разпорежда мандат на министъра на околната среда и водите да организира договаряния с концесионера „ Юлен” АД за изменение и допълнение на концесионния контракт при съблюдаване на настоящото законодателство, като се съобрази с предложенията на Главния прокурор на Република България.
След постигането на взаимно задоволително решение, министърът на околната среда и водите следва да внесе в Министерския съвет план на решение за предоставяне на единодушие за изменение и допълнение на концесионния контракт в сходство със Закона за концесиите.

Одобрени са спомагателни разноски по бюджета на Министерството на здравеопазването

Правителството утвърди спомагателни разноски в размер на 5 000 000 лв. по бюджета на Министерството на здравеопазването за 2018 година, с целево предопределение за държавни лечебни заведения за болнична помощ-търговски сдружения, за закупуване на дълготрайни материални активи по „ Политика в региона на диагностиката и лекуването “, бюджетна стратегия „ Осигуряване на здравна помощ на характерни групи от популацията “.
Проектът е в сходство с настоящото в страната законодателство в региона на здравната помощ и с задачите, набелязани от настоящите стратегически документи в бранша, главните от които са Националната здравна тактика 2020 и Концепция „ Цели за здраве 2020 “.
Очакваните резултати от приемането на постановлението са свързани с възстановяване на действието на системата за оказване на болнична помощ в страната с фокус върху онкологичната болнична помощ. Ще се усъвършенства достъпът и успеваемостта на диагностиката и определянето на лечението за лекуване. Ще се увеличи качеството на живот, на пациентите.

Предоставяме 100 000 евро филантропична помощ за Афганистан

Правителството одобри решение за одобрение на филантропична помощ за Афганистан в размер на 100 000 евро заради рекордната за последните години суша в страната.
Финансирането ще бъде обезпечено от утвърдените средства от бюджета на Министерство на външните работи за 2018 година, предопределени за публична помощ за развиване и филантропична помощ.
Съгласно поетия ангажимент, още с присъединението си към Европейския съюз, България е длъжна да се ангажира с даването на безплатна публична помощ за развиване. Тази помощ би трябвало да бъде 0.33% от брутния народен приход на България за отпусканите средства за публична помощ за развиване.
През 2017 година и през първото тримесечие на 2018 година страната ни даде 200 000 евро филантропична помощ, като средствата бяха разпределени за осъществяване към Международната организация по миграцията, Детския фонд на Организация на обединените нации и Службата на Организация на обединените нации за съгласуване на филантропичните действия.

Отпускат се средства за погашение на стипендии на възпитаници за реализирани спортни триумфи

Правителството утвърди спомагателни разходи/трансфери за 2018 година за погашение на стипендии по Програмата на ограниченията за протекция на деца с изявени способности от държавни, общински и частни учебни заведения през 2018 година
Средствата на обща стойност 57 645 лева са предопределени за погашение на стипендии на възпитаници от държавни спортни и общински учебни заведения за реализирани спортни триумфи през третото тримесечие на годината. Сумата е в границите на разчетените за тази активност в централния бюджет средства за 2018 година

Одобрени са вътрешнокомпенсирани промени по бюджетите на Министерство на околната среда и водите и на МТСП

Правителството утвърди вътрешнокомпенсирани промени на одобрените разноски по области на политики/ бюджетни стратегии по бюджета на Министерството на околната среда и водите за 2018 година
Вътрешнокомпенсираната смяна сред одобрените разноски по области на политики и бюджетна стратегия „ Администрация “ има за цел обезпечаване финансирането на действия свързани с ръководството на отпадъците, възстановяване качеството на атмосферния въздух, биоразноо
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР