С тържествена церемония днес в Благоевград е бил изпратен български

...
С тържествена церемония днес в Благоевград е бил изпратен български
Коментари Харесай

В Благоевград изпратиха още над 100 военни за участие в КФОР

С тържествена гала през днешния ден в Благоевград е бил изпратен български боен контингент от над 100 военни за присъединяване в Силите на оперативния запас на стабилизиращите сили на НАТО в Косово (КФОР). С спомагателното разрастване на контингента в Косово ще имаме към този момент към 300 военнослужещи , което е един забележителен принос към интервенцията в Косово, уточни пред публицисти преди началото на церемонията началникът на защитата адмирал Емил Ефтимов. Това предават от Българска телеграфна агенция.

" Искам да подчертая, че заповедта за активиране на контингента пристигна в петък вечерта, вторник изпращаме контингент. Над 100 военнослужещи, окомплектовани, стимулирани, подготвени да изпълнят дилемите, които са присъщи на задачата, с това можем единствено да се гордеем ", уточни началникът на защитата.

На журналистически въпрос има ли риск от увеличение на контингента в Косово Емил Ефтимов отговори, че обстановката е постоянна. Той напомни също, че интервенцията в Косово е почнала с 50 хиляди военнослужещи, а с течение на годините тази численост е намаляла, в сходство на изменение на ситуацията.

Засега има към 5000 военнослужещи в Косово, което мисля, че е задоволително към сегашния миг и подхожда на обстановката, уточни адмирал Ефтимов. По думите му ситуацията е постоянна, реагира се на всевъзможни обстановки, които могат да се развият, заради което командирът на задачата е изискал да бъде задействан този запас.

Контингентът отпътува за интервал до шест месеца. Ако няма смяна в обстановката, по-късно следва ротация.

Военнослужещите, които се включват в интервенцията на стабилизиращите сили на НАТО в Косово, са главно от състава на 3-то бригадно командване - Благоевград. Българският контингент ще извършва задания за подкрепяне на напъните за възобновяване и поддържане на сигурността в Косово.

Припомняме, предишният месец президентът  и изяви поддръжка за стабилността и сигурността на района. Служебният министър председател Димитър Главчев също се срещна с косовския министър председател, като разискаха опцията за надграждане на съдействие сред двете страни.

Допълнително, на 25 март  на НАТО. Косово към момента изчаква утвърждение за присъединение към Съвета на Европа, като последно бяха импортирани, като изискване за приемането на страната.
 Румен Радев и Вьоса Османи разясниха европейската вероятност на Балканите
Румен Радев и Вьоса Османи разясниха европейската вероятност на Балканите

Президентът одобри през днешния ден Османи в резиденция " Бояна "
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР