Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева прие делегация

...
Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева прие делегация
Коментари Харесай

Представихме българското председателство пред делегация на Европейските църкви

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева одобри делегация на Европейските църкви, ръководена от монсеньор Христо Пройков, ръководител на Междуобредната епископска конференция на Католическата черква в България. Инициативата е на Католическата черква в България и на Комисията на католическите епископи на страните от Европейски Съюз, известна като COMECE, към които се причисли и Световният съвет на Църквите - ССЦ.

Това оповестиха от Католическата черква в България.

Подобни срещи обичайно се организират сред представители на COMECE и ротационните ръководители на Европейски Съюз, задачата е да се търси най-хубавото допустимо съдействие сред целите на ротационното председателство и акцентите, предлагани от Църквите в Европа.

Срещата е част от българското председателство на Съвета на Европейски Съюз.

Контактите сред църковни представители и управителни лица от европейските институции датират от дълги години, в сходство с член 17 (3), от Римският контракт, който утвърждава установяването на един отворен, транспарантен и регулярен разговор сред Европейски Съюз, църквите, религиозните организации и общности.

От седалището на COMECE в Брюксел в София дойде господин Марек Мисак, политически консултант по външно - европейските въпроси при Секретариата на Комисията на европейските епископи, a в срещата от страна на Католическата черква взе участие и Богдан Паташев, общоприет секретар на Междуобредната епископска конференция на Католическата черква у нас. В духа на братското християнско общение COMECE предложения на тази среща и Световния съвет на Църквите началник на тяхната делегация е протойерей Хайки Хутунен от Финландската православна черква, общоприет секретар на организацията, съпроводен от българските представители - членове на ССЦ: свещеник Даниел Топалски от Евангелската методистка епископална черква в България, свещеник Иван Врачев, Обединени евангелски църкви в България, и свещеник Стойчо Апостолов - Обединени християнски баптистки църкви в България.

Делегацията на християнските църкви в Европа връчи на министър Захариева документът "Размисли на Католическата черква върху целите на българското председателство на Европейски Съюз ". Текстът съдържа редица оферти и рекомендации по отношение на целите на българското председателство, събрани в четирите съществени посоки: "Бъдещето на Европа и на младежите ", "Западни Балкани ", "Сигурност и стабилности " и "Дигитална стопанска система ".

Какво е СОМЕСЕ?

СОМЕСЕ, Комисията на епископите на страните от Европейски Съюз, се състои от епископи-делегати, изпратени от епископските конференции на Католическата черква в 28-те страни-членки на Европейски Съюз. СОМЕСЕ реализира мониторинг на политическите процеси в Европейски Съюз във всички области, към които Църквата демонстрира интерес. Седалището на организацията е в Брюксел, тя поддържа непрекъснат контакт с ръководителя на Европейска комисия, ръководителя на Европейския съвет и останалите ръководители на европейските институции.

Какво е Световният съвет на Църквите?

Световният съвет на Църквите (ССЦ) е съдружие от 116 православни, протестантски, англикански и старокатолически църкви от всички страни в Европа. Тя е учредена през 1959 година със седалища в Женева, Брюксел и Страсбург. ССЦ работи по редица тематики с европейска тема, засягащи европейските църкви. Затова тя поддържа непрекъснат разговор с европейските институции.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР