Витамините от В-групата са водоразтворими витамини, които играят важна роля

...
Витамините от В-групата са водоразтворими витамини, които играят важна роля
Коментари Харесай

Витамин B8 (Инозитол)

Витамините от В-групата са водоразтворими витамини, които играят значима роля в протичането на функционалностите в човешкия организъм. Общо 8 витамина се причисляват към тази група, като всички те са изключително нужни за метаболитните процеси в тялото и преобразуването на храната в сила. Това ни оказва помощ да сме витални и дейни всеки ден.

В идващите редове ще разгледаме един от най-важните представители на В-групата, а точно - витамин В8. Вижте какви са неговите функционалности, какво се случва при положение на недостиг на витамин В8 и по какъв начин да си набавите.

Витамин B8, прочут още като инозит или инозитол е витамин от групата B. Той е гликозен полимер, нужен за вярното формиране на клетъчните мембрани в организма. Витамин В8 се синтезира в организма, само че в незадоволително количество.

Витамин B8 улеснява метаболизма на мастните киселини, защищава черния дроб от мастна недъгавост. Този витамин пречи на отлагането на холестерол по стените на артериите, а в същото време подкрепя процесите на детоксикация на организма. Витамин В8 спомага за извличането на нездравословните вещества, натрупващи се в организма вследствие на лекарствен банкет.

Витамин B8 сформира мембраните на клетките във тип на фосфоинозитиди и заема 2-8% от вътрешния пласт на мембраната. Не се знае доста за синтеза на това неповторимо съединяване, само че се знае, че 3/4 от потребността на организма се покриват за сметка на личния синтез. Витамин В8 се синтезира от стомашната микрофлора и паралелно с това би трябвало да постъпва в организма посредством храната. Инозитолът не се трансформира под въздействието на киселини и алкали. При нагряване се унищожава отчасти - до 50%.

Историята на Витамин В8 стартира през 1848 г, когато е открит от немският химик Либих, който извлякъл вещество със сладостен усет от месен бульон. След близо век на проучвания е изрично открито, че Витамин В8 е значим за действието на нервните кафези. Инозитол, както и витамин С, е производно на добре познатата ни глюкоза. Това е и повода преди време да го назовават витамин Водоснабдителна система.

Витамин В8 е изключително значим за клетъчното разделяне. В по-големи концентрации той участва в ретината, тъканите на мозъка и черния дроб. Инозитолът поддържа в положително положение и нервната система. Отделя се в огромни количества посредством майчиното мляко, което кара експертите да заключат, че той има директна връзка със положението на имунната система. След направени изследвания се потвърждава, че той има доста удобен резултат при лекуване на затрудненията, породени от диабет.

Приемането на хранителни добавки с този витамин в случаи на наранени от рак кафези, води до прекъсване на растежа на туморните малформации и даже способства за противоположното развиване на болните кафези. Най-добри резултати са реализирани при мъже, които страдат от рак на простата, пениса или тестисите.

Учените са безапелационни, че кофеинът е зложелател на витамин В8 и води до ликвидиране на неговите ресурси в организма. От известно време инозитол се намира на таблетки в аптеките и въпреки че дневната потребност на организма от инозитол е 250-600 мг, въпреки всичко твърда доза няма.

Ползи от витамин В8

 Оризyt съдържа витамин B8

Установено е, че 1 г инозитол е доста положително сънотворно. Сънотворният му резултат няма конкуренция измежду нито един от съществуващите препарати. На всичкото от горната страна тази доза няма странични резултати и има неповторимото свойство да трансформира качеството на съня.

Знае се, че в огромни дози инозитолът има психотропно деяние, сходно на това на актуалните транквилизатори. В8 може сполучливо да пребори меланхолия, невроза, като тушира пристъпите на суматоха и боязън.

Този като че ли магичен витамин взе участие в регулирането на двигателната интензивност на стомаха, като е мощен стимулатор на развиването на потребната микрофлора. Има позитивно въздействие върху работата на черния дроб, укрепва нервната система, както споменахме. В резултат на това може да защищава от насърчаване на артеросклероза.

Витамин B8 понижава равнищата на холестерола в кръвта; бори се със запека, както стана ясно той има стимулиращо деяние върху храносмилателния тракт. Витамин В8 е доста потребен при синдрома на поликистозните яйчници, значим е за работата на няколко значими мозъчни невротрансмитери.

Дефицит на витамин В8

Недостигът на витамин B8 може да аргументи кожни болести, болки в мускулите и даже и психологични разстройства. При липса на задоволителни количества от този витамин мозъчните функционалности и паметта отслабват.

Витамин B8 въздейства върху обмяната на веществата и естественото формиране на кожата и космите. Дефицит и дефицит на витамин В8 може да провокира нервност и нарушавания на настроението.

Прием на добавки с витамин В8

 Витамин B8 (Инозитол) Снимка: 1

Приемът на добавки с инозитол въздейства позитивно при редица положения. В идващите редове ще разгледаме на кои органи и системи въздейства най-добре приемът на витамин В8:

1. Витамин В8 оказва помощ за отличното действие на циркулаторната система в организма. Помага на тялото да усвои повече глюкоза от кръвта и защищава от висок холестерол, високи равнища на кръвната захар и високо кръвно налягане. Инозитолът оказва помощ за прекосяването на скъпи хранителни субстанции през циркулаторната система към и от избрани клетки;

2. Регулира хормоналния баланс при дамите - инозитолът е извънредно значим за дами, които страдат от хормонален дисбаланс (най-вече при нараснало произвеждане на адрогени). Все отново е хубаво да се направи и консултация с доктор, който да предпише съответна терапия;

3. Добавките с инозитол имат скъпи лечебни свойства за женския фертилитет. Все повече изследвания сочат инозитол като значима добавка, която освен контролира хормоналния баланс, само че и усъвършенства възможностите за сполучливо зачеване;

Източници на Витамин В8

Витамин В8 се съдържа в бъбреците, черния дроб, мозъка, маята, млякото, яйцата. Среща се в следните храни: фурми, лимони, портокали, смокини, ягоди, къпини, малини, цариградско грозде, гъби, житните култури, във тип на съединяване като инозит фосфорна киселина с калций и магнезий, наричано фитин. Важни източници на Витамин В8 са и бананите, кафявия ориз, нерафинираният петмез.

Примерна таблица на храни, съдържащи Витамин В8

 Бирената квас е източник на витамин B8

100 г артикул – количество Витамин В8 (мг)
ориз - 450 мг
пшеница – 370 мг
бирени дрожди – 270 мг
праскови – 210 мг
свеж зелен грах – 162 мг
стафиди – 130 мг
кайсии и зеле – 95 мг
лук – 90 мг
пшеничен самун, любеница и ягоди – 65 мг
домати – 45 мг
кокоше яйце – 33 мг

Странични резултати от витамин В8

Важно е да се означи, че прекомерно високият банкет на алкохол и кафе доста понижават усвояването на витамин В8 от клетките. Лекарства с естрогени и някои сулфамидни групи също пречат на вярното попиване на витамина. Тоеа не може да се дефинира като непряк резултат от инозитола, само че въпреки всичко е хубаво да се спомене, защото някои хора, приемащи добавката, не виждат никакъв резултат и считат, че няма изгода. Всъщност изгода има, само че неправилното взаимоотношение я понижава и даже изцяло я погубва.

Сред по-известните странични резултати на инозитола са гадене и разстройство, които се получават при предозиране. За да се избегнат, добавката би трябвало да се приема в упоменатите на опаковката дневни дози.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР