Високопоставен пратеник на САЩ изрази силна загриженост относно дейността на

...
Високопоставен пратеник на САЩ изрази силна загриженост относно дейността на
Коментари Харесай

Високопоставен US съветник: Трябва да сложим край на дейността на ЧВК Вагнер - Свят

Високопоставен делегат на Съединени американски щати изрази мощна угриженост по отношение на активността на съветската частна военна компания " Вагнер груп " и хипотетичните ѝ опити да набира наемници в Сърбия и на други места по света.

Съветникът на Държавния департамент на Съединени американски щати Дерек Шолет съобщи, че е изразил тези опасения по време на диалозите си в Белград със сръбския президент Александър Вучич.

" Видяхме, че ЧВК " Вагнер " се пробва да вербува бойци от Сърбия и от други места, и това е нещо, което съгласно нас не може да се търпи ", сподели той пред кореспонденти след срещата.

" Не знам дали има опасения (в Сърбия), говорихме за нашите опасения и чакаме да работим с държавното управление тук, в Белград, и на други места, където Вагнер е деен, с цел да сложим завършек на активността им ", добави той.

" Вагнер Груп " е благосъстоятелност на съветския олигарх Евгений Пригожин и е дейна в десетки най-вече африкански страни, където извършва политически и военни задания на Кремъл.

Частната военна компания се похвали с наличието си в Сърбия - единствената европейска страна, с изключение на Беларус, която не се е включила към интернационалните наказания против Русия поради войната ѝ против Украйна, написа Войс ъф Америка.

Появиха се информации, че групата е оповестила откриването на свои офиси в Белград - нещо, което по-късно беше отречено. В същото време кремълският агитационен тв канал RT, който неотдавна започва собствен сръбскоезичен уебсайт, разгласява публикация на Вагнер за набиране на бойци в Украйна, в която се споделя, че групировката предлага " повече от привлекателни " тласъци.

Шолет съобщи, че " Вагнер Груп " " работи по ужасяващ метод по целия свят, без значение дали става въпрос за Либия, Централноафриканската република или тъкмо в този момент в Украйна ".

Групата, която вербува голям контингент от наказани лица от съветските затвори, е отпред на яростните сражения в Соледар и Бахмут в Украйна.

Пригожин и неговата група са подложени на американски наказания от години, а наскоро Съединени американски щати започнаха спомагателни ограничения, за да спрат достъпа на " Вагнер " до оръжия.

Западните страни и специалистите на Организация на обединените нации упрекват наемниците от Вагнер и в многочислени нарушавания на човешките права в цяла Африка, в това число в Централноафриканската република, Либия и Мали. По-рано този месец държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен разгласи, че " Вагнер " е " организация, пораждаща особена угриженост " поради активността ѝ в Централноафриканската република.

Шолет също по този начин прикани Сърбия да вкара наказания против обичайния си славянски съдружник Русия.

" Смятаме, че страните би трябвало да се причислят към глобите, и повода, заради която считаме по този начин, е, че дейностите на Русия освен би трябвало да бъдат наказани, само че и осъдени ", сподели той. " Русия всеки ден води брутална, неоправдана война против Украйна. Трябва да сме дружно, с цел да подсигуряваме, че това държание, че е ясно, че това държание е недопустимо ".

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР