Вероятно сте чували, че котките са едни от най-чистоплътните животни,

...
Вероятно сте чували, че котките са едни от най-чистоплътните животни,
Коментари Харесай

Как да подстрижем Персийска котка

Вероятно сте чували, че котките са едни от най-чистоплътните животни, които имат безупречни хигиенични привички (освен когато не са разгонени или пък просто ви вършат напук). Макар да не прекарват часове наред пред огледалото, те прекарват часове наред, къпейки се.

Да, тъкмо по този начин! Когато една котка ближе козината си, тя в действителност се къпе, без да се постанова да надвишавате разноските си за вода. Котките имат характерен език, който играе ролята на тяхната гъба за тяло (по-скоро четка), а слюнката им съдържа такива субстанции, които рядко ще срещнете и в най-скъпите перилни препарати.

Колкото и да държат на външния си тип обаче, има някои породи котки, които разполагат с прекомерно дълга котешка четина, за която мъчно могат да се грижат сами. Типичен образец за това са персийските котки и котараци, които с право се славят като едни от най-красивите котки. Именно поради буйната си грива.

Притежателите на персийска котка знаят, че ежедневното разресване на техните котаци е наложително, защото козината им елементарно се сплъстява и се появяват колтуни - слепва се мъртвия (ненужен) подкосъм. Това трансформира котешката четина в парадайс за всевъзможни котешки паразити, което пък може да заплаши здравето на котката.

За разлика от множеството породи котки, къпането на персийска котка би трябвало да се случва най-малко един път месечно и то с шампоан за омекотяване на косъма. Никак не е зле по-късно да бъдат напръсквани и с антистатичен спрей, тъй че разресването на козината им да е по-лесно.

Но от време на време всички тези грижи не са задоволителни и се постанова животинката да бъде подстригана. Но по какъв начин да подстрижем персийска котка?

 Персийските котки изискват специфична грижа

Подстригването на персийската котка никога не би трябвало да е до нулата, а да се в профил единствено онази част от козината, която се е сплела. Не се подстригва козината по главата на животинката, нито тази към лапите, а самото подкастряне се реализира със специфична машинка за подкастряне, предопределена за подкастряне на домашни любимци.

Не ви предлагаме сами да подстригвате персийката си котка, а да се обърнете към професионалните услуги на някой груминг салон (козметичен салон за домашни любимци), където против към 30-50 лева котката ви ще бъде обслужена като царска персона - изкъпана, подстригана и т.н.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР