Вероятно сме чували или чели, че за да поддържаме добра

...
Вероятно сме чували или чели, че за да поддържаме добра
Коментари Харесай

Храните и напитките, които правят паметта ни по-добра

Вероятно сме чували или чели, че с цел да поддържаме добра мозъчна функционалност и да имаме услужлива памет, е добре да вършим разнообразни извършения. Оказва се обаче, че методът ни на хранене също оказва въздействие.
 Как приемът на мултивитамини подкрепя паметта
Още една изгода от приема на мултивитамини

Здраво тяло, здрав мозък

Според ново с диета, която включва храни и питиета, богати на флаваноли, човек може да подкрепи паметта си. Въпросното вещество можем да открием в аленото вино, черния и зеления чай, черния шоколад, фасул, зеле, лук и плодове като череши, къпини, черно грозде и ябълки.

В проучването вземат участие повече от 3562 възрастни, като в продължение на три години едната част от тях одобряват добавка от 500 mg флаванол под формата на хапчета, а другата - плацебо таблетки.

Всяка година благодарение на онлайн проби, е изпитвана краткосрочната им памет. Освен това, с цел да се дефинират равнищата на флаваноли, при започване на интервала на проучването и на годишни шпации, се е вземала проба от урината на участниците.
 Снимка 620379

Проучването открива, че при хората, които по този начин или другояче са приемали флаваноли с храната си, няма изключително усъвършенстване в паметта, даже и да са приемали веществото под формата на добавка.

Но измежду хората, чиято диета не е осигурявала задоволително флаваноли, има усъвършенстване на паметта с 16% след единствено една година банкет на добавката. Освен това подобрението им се е задържало през тригодишния интервал на проучването, написа.

Както и при доста други изследвания обаче, и за това експертите отбелязват, че би трябвало да се проведат спомагателни проучвания за въздействието на питателните субстанции върху поддържането на добра мозъчна функционалност до преклонна възраст. По думите на учените, с цел да подпомогнем застаряващите си мозъци, са ни нужни разнообразни хранителни субстанции.
 Снимка 620382

Настоящето изследване обаче среща и рецензии. Едни откриватели акцентират обстоятелството, че разликата в резултатите на хората, които са приемали флаваноли като добавка и тези, които са взимали плацебо таблетките, в действителност не е забележителна.

Други специалисти пък предизвестяват, че фокусът на проучването върху краткосрочната памет не разкрива доста за рисковете от деменция и Алцхаймер. " Важно е да се прави разлика сред свързаната с възрастта загуба на паметта и деменцията. Докато главният симптом на Алцхаймер е загубата на епизодична памет, то загубата наизуст, обвързвана с възрастта, е обща за всички ", изяснява откривателят от Ливърпулския университет " Джон Мурс " Дейвид Бруно.
 Пет метода да подобрим паметта си
Пет метода да подобрим паметта си

От храна до другарство

По думите му макар че е допустимо флаванолите до известна степен да оказват помощ в забавянето на развиването на деменция, резултатите на добавката върху паметта " наподобяват скромни и лимитирани до тези с по-нискокачествена диета при започване на проучването ".
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР