Вероятно не сме се замисляли защо определени породи кучета се

...
Вероятно не сме се замисляли защо определени породи кучета се
Коментари Харесай

Откъде идват имената на кучешките породи

Вероятно не сме се замисляли за какво избрани породи кучета се назовават по един или различен метод . Някои от имената звучат необичайно, тъй като произлизат от езици, много далечни от нашия. Ето и малко съответни образци.

Ротвайлер

Едрата порода домашни любимци по-често се свързва с настъпателност и ролята на куче-пазач, макар че в множеството случаи тези четириноги са обичливи, игриви и податливи на дресировка. А в превод ротвайлер значи " немско куче-пазач ".

 Снимка 342666

Още античните римляни са кръстосвали земите с огромни колкото магарета кучета. Доста по-късно, през Средновековието, месари от северногерманския град Ротвейл почнали да употребяват предците на днешните представители на тази едра порода като пазачи.

Затова немците стартират да ги назовават Rottweiler Metzgerhunds, което значи " месарските кучета на Ротвейл " . А в следствие името бива кратко до ротвайлер.

Басет

Късокраките чаровници също имат своята история. Те са с френски генезис и са употребявани за лов най-вече на зайци и язовци още от Средновековието. Именно от френски произлиза и името на породата.

 Снимка 342669

" Bas " на френски език значи " невисок ", а " et " се употребява, с цел да се отбелязя нещо като малко. Така че басет значи " малко ниско куче ".

Ши Тцу

Дребните и пухкави домашни любимци от тази порода са с китайски генезис. В антични времена, в разнообразни творби на изкуството, те били изобразявани като дребни лъвове . Погледнато реалистично, кученцата нямат нищо общо с царете на животните. Но пък с горделивост носят името си, което значи точно " дребен лъв ".

 Снимка 342664

Чау Чау

Още един домакински лъв на хоризонта. Пухкавите кучета са любимци на дребни и огромни, тъй като наподобяват на плюшени мечета и са идеални зa гушкане. И тази порода идва от Китай, а името й кардинално не значи нищо.

Просто китайското име е прекомерно комплицирано за изговаряне. През 80-те години, когато породата е пренесена във Англия , там употребяват за всичко, което идва от Китай, израза " chow chow " . И по този начин си остава и до през днешния ден.

 Снимка 342665

Хъски

Тази порода се употребява за обобщаване на арктическите кучета, които теглят шейни из големи снегове. Тя има няколко подвида, измежду които сибирско и гренландско, определяни съгласно местонахождението им.

 Снимка 342667

Наименованието " хъски " се счита , че идва като разновидност на " hoskey dog ", " esky dog " или " Eskimo dog " Така че, тези пухкави четириноги без терзание може да назоваваме и кучета-ескимоси, написа Reader`s Digest.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР