Не знам дали сме бухалка или пауново перце, но ние

...
Не знам дали сме бухалка или пауново перце, но ние
Коментари Харесай

Проф. Пламен Киров: КЗК е боксова круша за политическите сили

Не знам дали сме бухалка или пауново перце, само че ние – Комисия за защита на конкуренцията, играем ролята на боксова круша за политическите сили. Някои политици, не загатвам имена, тъй като сме в предизборна акция, но ще ги кажа след изборите, в продължение на повече от 6 години се упражняват върху Комисия за защита на конкуренцията.

Това съобщи в изявление пред БНР проф. Пламен Киров, член на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК).

" Нещо, което ме потресе, участвал съм на чувания в икономическа комисия в Народно събрание, е, че едни и същи хора не си направиха труда да прочетат Закона за защита на конкуренцията, Закона за публичните поръчки и за концесиите. Особено Закон за защита на конкуренцията!  Те не желаят да схванат, че Комисия за защита на конкуренцията не дефинира цените, не е ценови орган. Политическото говорене по отношение на Комисия за защита на конкуренцията минава границите на възпитание, аз ги разбирам, те построяват политическата си дейност, като търсят комфортна цел и употребяват Комисия за защита на конкуренцията за боксова круша ", разяснява проф. Киров.

Той показа, че може да има случаи, в които Комисия за защита на конкуренцията да не са били прави, да са позволили неточност, само че като цяло статистиката демонстрира друго.

" В бранш " Обществени поръчки " за 2023 година Комисия за защита на конкуренцията е образувала 1191 преписки за 12 месеца. Забележете, че от тях 1088 са по Закон за обществените поръчки, 102 по производства по Закон за защита на конкуренцията и едно за концесия. От решенията на Комисия за защита на конкуренцията за Закон за обществените поръчки, единствено 38 са атакувани пред съда. Значи 38%, а останалите 60% се одобряват като обективни и законосъобразни, като анулираните от Върховен административен съд наши актове оп Закон за обществените поръчки са към 4% ", аргументира се професорът.

В " Неделя 150 " той бе запитан по отношение на конкуренцията в лечебните заведения и опазването на здравето.

" Изместваме центъра на казуса. В Конституцията се приказва за опазване на здравето, здравна грижа, а не за даване на здрави услуги, несъмнено те са свързани с комерсиална активност. А тук става въпрос с запазване на здравето на хората. Здравето не може да бъде стока. Ние би трябвало да разберем, че гарантирането на здравна помощ, а не услуги, е задача на българското общество и българските политици.  Здравеопазването не е комерсиална активност и не би трябвало да бъде пазар на услуги ", изясни Пламен Киров.

За признатата закрепена надценка на хляба той сподели.

" Този проблем не е нов, с него се занимаваше Комисия за защита на конкуренцията още 2019 година и излезе със умозаключение. Това, което направи Народно събрание е предизборна пропаганда. Подчертавам, че ниските цени са резултат от конкуренцията, а не от регулацията. Цените на 3 типа самун ще бъдат ниски, само че ще се оферират други типове самун, на които цената ще се вдигне. Интересно, е че други страни в Европа са ползвали ограничавания на надценките, само че в къс интервал и резултатът е бил противоположен. "

Според него увеличените на цените на хранителни артикули от първа нужда -  хляба, не се дължи на аргументи, свързани с търговията на дребно.

" Съвсем други са – инфлационни процеси, които не се борят с закрепена надценка, процеси с геополитика, военни спорове, доставки, внасяне на зърно, брашно от други пазари и други ", обясни представителят на Комисия за защита на конкуренцията.

Проф. Киров заяви, че 2 години за секторен разбор наподобяват дълъг интервал, само че такива секторни разбори изискват събирането на голямо количество на информация и анализирането не е елементарно, този период е нормален във връзка с олиото.

" Всъщност през 2023 година са формирани още 3 производства, ориентирани и предмет изследване за картел и безпричинно завишаване на цените на яйца и млечни артикули и други В момента те са на вниманието на комисията, като се сезира за картел и производствата не са завършили, надяваме се да ги приключим. Сега сме на равнище събиране на информация ", изясни той.

И изясни, че  " цените на питателните артикули се покачват освен в Европа, само че и в целия свят ".

" Причините не са свързани единствено с търговията, а с производството. Виждате политиката на Европейски Съюз в сферата, селскостопанските производители са в ъгъла, част от земята не би трябвало да се обработва, а да се остави за угар и в това време се подписва съглашение със страните от Латинска Америка. А цялата политика би трябвало да предизвиква производството. Ако в България не внасяме храни извън, за 3 месеца ще настъпи апетит. Сега внасяме 70% от храните, с помощта на една недалновидна политика в селското стопанство ", разяснява проф. Пламен Киров.

Той заяви, че  на уеб страницата на Комисия за защита на конкуренцията са оповестени решенията за телекомите. Там са и претекстовете от по 40 – 50 страници, с които Комисия за защита на конкуренцията преглежда пазарите и дяловете на играчите.

" Комисия за защита на конкуренцията е постановила решение, което предстои на правосъден надзор. В момента има две висящи производства в Административен съд – София град и ще приключат, дали съдът ще удостовери нашето решение или ще анулира. Ще изчакаме решението на съда ", сподели Киров.

И счита, че постоянно зад отбраната и говоренето във връзка с общия интерес, се прикриват съответни бизнес ползи.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР