Верни на председателката делегати игнорираха подписка на над 270 други

...
Верни на председателката делегати игнорираха подписка на над 270 други
Коментари Харесай

Интифада срещу Нинова на конгреса на БСП, тя непоклатима в танка срещу „джендърите”

Верни на председателката делегати пренебрегнаха подписка на над 270 други делегати за оставката ѝ плюс проекторезолюция на „ Социализъм XXI век ” и изключиха от партията 14 знакови „ бунтовници ”. За „ гражданска война и опозиция ” предизвести лидерът на евродепутатите социалисти Петър Витанов, заметнат с палестинска забрадка. Без да трепне, Нинова издигна битката с „ джендър идеологията ” като фокус на форума, който гласоподава и поддръжка за Румен Овчаров, оповестил се за набеден от „ Магнитски ”, тъй като бранел националните ползи

Отдавна откроилият се вътрешен протест в Българска социалистическа партия против властническото управление на Корнелия Нинова, против чистките ѝ на инакомислещи, против неналичието на съответна лява идеология и политика, против непрекъснатия срив на партийните изборни резултати под нейното водачество мазета през днешния ден съвсем в интифада по време на съвещанието на 50-ия партиен конгрес в зала 3 на НДК.

Още при започване на съвещанието група знакови социалисти, които упорстваха да се прегледа и гласоподава подкрепена от над 270 делегати подписка за оставката на Нинова, се качиха на сцената край трибуната в очакване да им се даде думата – нещо, което водещият Георги Свиленски отхвърляше, защото в дневния ред липсвала такава точка.

След като до микрофона най-сетне се добра заметнатият бунтовно с палестински шал лидер на евродепутатите социалисти Петър Витанов, излъчващата непосредствено работата на конгреса партийна телевизия БСТВ прекъсна предаването си и не сподели изявлението му.

Петър Витанов по време на изявлението си пред конгреса

„ Истинският водач умее да води борби. Умее да печели борби, само че умее и да съобщи щафетата тогава, когато с напъните си не може да усъвършенства резултата “, сподели Витанов. И добави: „ Докога ще се преструваме, че вървим по верния път, откакто сме изгубили посоката, докога ще се оправдаваме за неуспехите си. Вината я носим всички, само че постоянно водачът носи отговорността. Когато нямате героизъм след съвсем една разпродажба, тогава идва революцията и съпротивата. И в съпротивата няма нищо неприятно, това пази партията. Искам първа точка от дневния ред да бъде преустановяване на пълномощията на ръководителя на Националния съвет! “

В поддръжка на същото се изрече и Крум Зарков, който сега е длъжностен правосъден министър. Той съобщи: „ През месец април предходната година за финален път се изправих пред конгреса и се обърнах към делегатите. Днес се обръщам към управлението – тогава вие спечелихте конгрес, а Българска социалистическа партия загуби избори. Призовавам ви през днешния ден да създадем противоположното – откажете се да печелите този конгрес, с цел да може Българска социалистическа партия още веднъж да печели избори “.

Подкрепящият Нинова Румен Гечев обаче се опълчи на разискването на тематиката за оставка на партийната лидерка, тъй като това било нездравословно преди избори и даже дефинира самодейността като „ опит за атентат ”.

Малко по-късно в коридорите някогашният партиен началник и някогашен ръководител на ПЕС Сергей Станишев, който също е измежду критиците на Нинова, съобщи, че „ същинският атентат против вероятността на Българска социалистическа партия ” било да се отсрочва свикването на конгрес директно след избирателен неуспех и да се събира в този момент, в навечерието на нови избори.

По самодейност на Атанас Зафиров полемиката по дневния ред беше прекъсната. Предложението на Витанов беше пренебрегнато и изобщо не бе подложено на настрана гласоподаване, само че пък с избор бе одобрен предварителният дневен ред без точка за оставката на лидерката. Да напомним – Нинова сама подава такава оставка при последния избирателен срив на Българска социалистическа партия, а тогавашното съвещание на конгреса услужливо отхвърли да я „ установи ”. Но оставката по този начин и не е оттеглена.

Така или другояче, след гласуването при започване на днешния конгресен ден бе оповестено, че с 524 гласа „ за “, 237 „ срещу “ и 21 „ въздържал се “ дневният ред на конгреса е одобрен без парливата точка. На което някои от „ бунтовните ” делегати реагираха с отвращение, уверени в нечестна игра с броя на делегатите. „ Пет минути преди гласуването се бяха записали 557 делегати в залата, а на гласуването се оказаха 880. Аз мисля, че това е очевидна имитация и операция, ” разяснява Петър Витанов пред медиите, добавяйки, че е „ обиден ”. За фалшификации сигнализира и Весела Лечева, служебна министърка на спорта, която безрезултатно настоя за прегласуване. „ Бунтовниците ” оповестиха също, че над 70% от преброителите за гласуванията на конгреса са заменени.

В залата на конгреса

Възмущение измежду тях провокира и фактът, че на делегатите изобщо не бе раздаден съответно импортираният план за резолюция на конгреса, квалифициран от вътрешнопартийното идейно обединяване „ Социализъм XXI век ”. Сред подписалите документа са Сергей Станишев, Георги Пирински, Ваня Добрева, Атанас Мерджанов, Валери Жаблянов и други

Жаблянов упрекна скрилото проекторезолюцията управление в цензура. „ Нали за това сме се събрали, с цел да разясняваме ориста на партията “, настоя той. Проекторезолюцията е съответен политически документ, който обрисува проблемите пред Българска социалистическа партия и прави оферти за въздържане на нейния срив. Сред тях е и „ констатиране на прекратяването на мандата на Корнелия Нинова като ръководител на партията според подадената от нея оставка като акт на вдишване на персонална отговорност за спешното положение на партията ”. Очевидно поради това предложение планът на „ Социализъм XXI век ” въобще не стигна до конгресните делегати.

Гневни от игнорирането на мнението им, „ бунтовните ” делегати излязоха първо на стълбите до зала 3 да скандират „ Оставка! ” пред камерите на медиите, а след това още веднъж се върнаха в залата със същите възгласи.

Невъзмутима и непоклатима, произнасящата отчетния си отчет Нинова не им обърна внимание и продължи по авансово квалифицирания текст, възхваляващ триумфите на Българска социалистическа партия по пробутване на значими решения в държавната обществена политика. В отчета бе заявено също, че Българска социалистическа партия няма да влиза в коалиция в ГЕРБ след идните на 2 април следващи парламентарни избори, само че ще води разговор с всички политически сили.

Беше изтъкната позицията на Българска социалистическа партия в отбрана на националната енергетика, в това число нуклеарната, като бе изтъкнато, че за България са неприемливи антируски наказания в този бранш, тъй като ще навредят на националния интерес.

Нинова особено концентрира вниманието на конгреса върху „ битката с джендър идеологията ”, като се оплака, че непрекъснато била притискана да се съгласи с прословутата Истанбулска спогодба, само че нямало да отстъпи. Темата бе толкоз преекспонирана, че даже с гласоподаване бе утвърдено предложение за събиране на подписи за референдум „ за ” или „ срещу ” проучването на въпросната „ джендър идеология ” в учебните заведения.

Впрочем, гласуването на всички документи и оферти на конгреса невиждано мина вкупом, като те бяха включени в общ лист. Вътре бе освен концепцията за референдум, само че и текстът на отчета на председателката, концепцията за нова стратегия на Българска социалистическа партия, както и предложенията за промени в устава на партията, за които критици на Нинова още много преди конгреса сигнализираха, че плануват даже отдалечено гласоподаване по Вайбър, което може да послужи да вземем за пример за изключване на неугодни дейци.

Без изключвания не мина и днешният конгрес. По предложение на Таско Ерменков делегатите изначало за повторно изключиха тогавашната „ дясна ръка ” на Нинова и сегашен неин яростен критик Кирил Добрев, който даже не беше позволен да влезе в конгресната зала. Първото му изключване от Българска социалистическа партия бе в края на 2021 година, след което той бе възобновен със правосъдно решение, без това да бъде прието от Нинова и съратниците ѝ. Днес те още веднъж гласоподаваха да го изгонят.

Пак от Таско Ерменков пристигна и самодейността да бъдат изключени още 13 „ бунтовници ” с претекста, че са нарушили програмата, устава и публичния морал, което също на часа бе утвърдено. Ето и кои са тези 13: Петър Витанов, Валери Жаблянов, Ваня Добрева, Ана Пиринска, Николай Бериевски, Светлана Шаренкова, Петя Михалевска, Костадин Дурчов, Ленко Петканин, Атанас Атанасов, Петко Димитров, Ралица Андреева, Мартин Жаблинков.

Част от „ бунтовниците “ в Българска социалистическа партия

След чистката на тези „ врагове ”, ниновисткият конгрес заявява и гласоподава твърдата си поддръжка за правилния сподвижник на председателката Румен Овчаров, чието име през вчерашния ден се появи в нашумелия санкционен лист по американския закон „ Магнитски ” с изказвания за негово присъединяване в корупционни схеми.

Овчаров направи изявление пред конгреса, в което отхвърли като лъжливи всички обвинявания по отношение на него по „ Магнитски ” и увери, че е набеден, тъй като в действителност бранел националните ползи в нуклеарната енергетика. По негово гледище конгресът се разгласи както в негова отбрана, по този начин и в отбрана на двамата някогашни шефове на АЕЦ „ Козлодуй ” Иван Генов и Александър Николов, също включени в листата „ Магнитски ”.

Овчаров разяснява и вътрешнопартийната съпротива против Нинова, за чиито представители сподели: „ Някак си не мога да приема тези сценки през днешния ден тук, не мога да приема позата на едни хора, които още веднъж са застанали на балкончето и с бели ръкавици раздават оценки ”.

В същия дух се изрази и самата Нинова, която за следващ път повтори рефрена си, че против нея се надигали хора, „ изгубили вероятността за безконечен народен представител ”.

Всъщност очеваден факт е нещо друго – че Нинова съумя да сплоти доста разнообразни персони в Българска социалистическа партия, които са представители на мъчно съвместими трендове, само че са с общи възгледи за пагубността от оставането на актуалното управление отпред на партията.

Вместо да продължи плануваните два дни, съвещанието на 50-ия конгрес на Българска социалистическа партия завърши единствено в границите на един ден – днешния.

„ Бунтовничката ” Велислава Дърева заключи на профила си във Facebook: „ Днес Нинова и нейните преторианци унищожиха Българска социалистическа партия ”. Известната лява журналистка иронично изрази и терзание, за какво самата тя не е измежду изключените през днешния ден.

А ето какво написа в своя Facebook един от днешните 13 изгонени на конгреса – към този момент някогашният началник на Младежкото обединяване в Българска социалистическа партия Николай Бериевски:

„ Днес бях изключен от Българска социалистическа партия. Мотивите са, че съм нарушил демократичното единение в партията по време на провелия се Конгрес. В Българска социалистическа партия от дълго време няма единение, както и народна власт. Българска социалистическа партия, за мое голямо страдание се трансформира в партия със затихващи функционалности, която е подготвена на всевъзможен тип слугинаж, единствено и единствено да бъде във властта. Българска социалистическа партия се срина електорално до пета политическа мощ. И всичко това – с помощта на Корнелия Нинова.

През миналите години станахме очевидци на десетки потъпквания на устава и гонения на неуместни за управлението на партията нейни членове. Днес пристигна и моят ред. През миналите 10 години съм работил за Българска социалистическа партия в безусловно всяка акция, 4 от тях и в качеството си на ръководител на Младежкото обединяване в Българска социалистическа партия. Пропътувал съм десетки хиляди километри, провел съм и съм взел участие в стотици конференции, представлявал съм партията в чужбина. Винаги съм се старал да подкрепям положителни връзки с всеки един приятел и съм работил с чиста съвест.

Партийните позиции и листите за мен в никакъв случай не са били самоцел и съм го доказвал през годините. Радвам се за всичко, което съм претърпял в Българска социалистическа партия. Аз съм благополучен човек, тъй като с помощта на партията съумях да основа и същински другарства! Гордея се, че попадам в „ черния “ лист точно с част от тези мои другари. Защото това не е нито първата ни борба дружно, нито ще бъде последната! На всички останали бих желал да кажа: „ Изправете се, и те ще паднат! “

За мен беше чест! ”

Предлагаме тук и двата документа, които не съумяха да преминат през цедката на днешния конгрес.

Ето първо  подписката за оставката на Нинова , по този начин и не сложена на гласоподаване от делегатите.

До делегатите на  50-ия конгрес на Българска социалистическа партия

До Ръководството на 50-ия конгрес на Българска социалистическа партия

ПРЕДЛОЖЕНИЕ

От делегати на 50-ия конгрес на Българска социалистическа партия:
За предварително преустановяване на мандата на Корнелия Нинова като ръководител на Българска социалистическа партия и избор на краткотрайно управление на Българска социалистическа партия
МОТИВИ:
Обединени от грижата за бъдещето на Българска социалистическа партия и връщането на политическото доверие на левите хора в нея за превръщането ѝ във водеща политическа мощ, почтена за своята 131-годишна история, предлагаме Заседанието на 50-ия конгрес на Българска социалистическа партия да одобри предварителното преустановяване на мандата на Корнелия Нинова като ръководител на Българска социалистическа партия.Под управлението на Корнелия Нинова за 6 години Българска социалистическа партия от водеща политическа мощ се трансформира в пета парламентарна партия. От близо милион гласа и опция на ГЕРБ – през днешния ден има минимално политическо значение. Влезе в безпринципна коалиция с десни, антикомунистически, русофобски партии като Политическа партия и Демократична България, а напълно неотдавна сподели подготвеност за коалиция с ГЕРБ-СДС и Движение за права и свободи.Под управлението на Нинова Българска социалистическа партия се обезличи като социалистическа партия. Много партийни членове си задават въпроса: социалистическа ли е Българска социалистическа партия? Защото Българска социалистическа партия през днешния ден не може да отговори на фундаменталния въпрос: От чие име и в чия изгода прави своята политика! Загубата на идейност не може да се прикрие зад лява словосъчетание и обособени обществени ограничения. Реалността е, че Българска социалистическа партия е изправена пред тежката организационна, идейна и кадрова рецесия.Под управлението на Нинова в Българска социалистическа партия трайно се настани едноличен и команден жанр на ръководство, систематично се унищожиха вътрешнопартийната народна власт и свободният спор, обезличени и лишени от своята уставна роля са всички структури – от ОПО до Националния съвет и Изпълнителното бюро. Заради персоналните упоритости на ръководителя и обкръжението ѝ, в Българска социалистическа партия бяха издълбани тежки разграничителни линии, бяха изгонени или изолирани от партията почтени социалисти. Стимулира се персоналната лоялност, а обещанията за постове изместиха политическия спор и идеологическата непорочност. Всеки несъгласен с това става неуместен, което за демократична партия е път за на никое място! Бяха осъдени и изключени членове на Народно събрание и делегати на Конгреса от София, Пловдив, Видин, Харманли, Симеоновград и др.Под управлението на Нинова Българска социалистическа партия изпадна в изолираност, капсулира се и губи доверието на лявомислещите хора в най-бедната страна – членка на Европейския съюз. Ръководството отвори фронтове против всички в/и отвън партията – млади, ветерани, локални структури, лявата интелигенция, публични обединения, президента Радев и вицепрезидента Йотова. Губи доверие измежду всички обществени групи и райони, в това число и измежду най-верните гласоподаватели. Особено обезпокоително е положението на доверието в Българска социалистическа партия измежду младите и дейните генерации. Българска социалистическа партия от дълго време не е политическият съдружник на бедните и онеправданите, на дребния фамилния бизнес, на синдикатите и кооперациите.Под управлението на Нинова неведнъж бяха погазвани Уставът и главните правила в партията. Един от образците за това е оставката на Нинова, подадена в края на 2021 година, която съзнателно не бе установена от Конгреса, което води след себе си тежки уставни и морални последствия.С Нинова отпред, Българска социалистическа партия върви необратимо към идейна, организационна, кадрова, морална и електорална злополука, която единствено ние, делегатите на Конгреса, можем да предотвратим, с цел да спасим и възродим партията на българските социалисти. В Българска социалистическа партия е време за промени и време за единство!
Временното управление, което предлагаме да изберем през днешния ден се задължава да реализира промени в партията, да я сплоти и активизира за почтено показване на изборите за 49-о национално заседание и за локална власт през 2023 година и да започва уставна процедура за избор на нови ръководител и управителни органи.

В тази връзка съвещанието на 50-ия конгрес на Българска социалистическа партия

РЕШИ:

Предсрочно приключва мандата на Корнелия Нинова като ръководител на Българска социалистическа партия и избира краткотрайно управление на Българска социалистическа партия.

София, 11 февруари 2023 година

Делегати на 50-ия конгрес на Българска социалистическа партия:

272 подписа

А ето по-долу и вторият документ –  проекторезолюцията на Платформа „ Социализъм XXI век ” , която по този начин и не бе раздадена на делегатите на конгреса, макар че създателите я бяха внесли по надлежния ред. Георги Пирински, който е част от „ Социализъм XXI век ” и е основен редактор на списание „ Ново време ”, изясни, че от Платформата са подели самодейност да изработят и внесат този план, тъй като управлението на Българска социалистическа партия не е подготвило и предложило на конгреса подобен политически документ по настоящите съответни задания пред партията и страната.

Тук е редно да се означи, че „ Социализъм XXI век ” е основател за провеждането изключително в последната година на многочислени идейни полемики и конгреси за мястото на левите хрумвания и политики в България. Същевременно работи доста интензивно и по приобщаването на по-широк набор леви хора, групи и обединения отвън Българска социалистическа партия, които да допринесат за създаване на по-силна и авторитетна левица у нас. Това са все отразени обширно в „ Ново време ” дейности и старания, които би трябвало да са присъщи на Българска социалистическа партия и даже да се задействат от управлението ѝ. Но отпред с Нинова то явно е увлечено от по-различни акценти.

Та ето я и шкартираната от ниновистите проекторезолюция:

Политическа резолюция на 50-ия Конгрес на Българска социалистическа партия

София, 11 февруари 2023 година

Днес голямото болшинство от българските жители всекидневно се сблъскват с тежки обществени и хуманни неволи: непостижимите цени на храните и медикаментите, с фрапантните неравенства, с мъчно наличното опазване на здравето, с несправедливостите на работното място. Спадащата изборна интензивност през последната година демонстрира, че болшинството все по-малко разчита на изборите като път за тяхното превъзмогване.

Това е присъда за партиите, които се оказват неспособни да обезпечат нужното ръководство с работещ парламент и отговорно държавно управление. Илюзия са и упованията за завръщане на огромната част от гласоподавателите към урните на 2 април вследствие на някакви нови завладяващи послания или пък на връщането на хартиената бюлетина.

Този срив в доверието към партии и институции е извънредно рисков, тъй като разрушава силата на страната да подсигурява живота и достолепието на жителите, да отстранява пазарната далавера, да утвърждава интернационалния престиж на България.

*

През последния интервал Българска социалистическа партия издигна редица значими обществени начинания, сходни с антикризисните ограничения на европейско ниво. За четвърти път обаче партията не съумя да осъществя мандат за сформиране на държавно управление.

Обществените изследвания сочат, че резултатите за Българска социалистическа партия на идните избори на 2 април ще бъдат без основна смяна, което още веднъж ѝ отрежда нежеланото и унизително място на третостепенна мощ в идващия парламент. Такъв резултат ще бъде гибелен за представянето на партията на локалните избори през октомври.

Възниква действителна опасност за залеза на Българска социалистическа партия като разпознаваема политическа мощ. Причината е сриналото се доверие към Българска социалистическа партия като партия, способна да предложи друго качество политика и ръководство, открита за равноправно взаимоотношение с необятен набор други леви партии, начинания и цивилен обединения.

Този срив на доверието се дължи на цялостен комплекс аргументи, като непосредствената е цялостната промяна на курса, наложена от К. Нинова:
подмяната на социалистическите идейни основи на партията с популизъм, „ ляв консерватизъм “ и дилетанщина;превръщането на партията в лидерска в прорез с правилото на демократично единство;погазването на конгресното решение против колаборацията „ ляво – дясно ”, обезличаваща лявото, с присъединяване в държавното управление Петков;налагането на неизменими, със съмнителни професионални качества водачи на листи с повтарящи се изборни провали, вместо издигането на различни претенденти с висок публичен авторитет;безпринципното катурване на позицията по отношение на метода на гласоподаване.
За огромната загуба на позиции на партията в обществото има и надалеч по-дълбоки аргументи. Такива са изменящите се социално-класови структури, демографските процеси, антисоциалистическата агитация, които пораждат екзистенциалния въпрос, каква социалистическа партия е нужна и съответна на новите действителности в света и у нас.

*

Това обаче не анулира нуждата от незабавни решителни дейности за преодоляване на по-нататъшния срив. За задачата Конгресът приема следните решения:
Констатира, че в настоящето си положение Българска социалистическа партия не може да стартира да възвръща изгубеното доверие в обществото и да уголемява електоралната си поддръжка.Възлага на общинските и регионални структури да обезпечат издигането и одобряването като претенденти за изключителните парламентарни избори на социалисти с висок престиж и потвърден професионализъм в локалните общности и уверено да се опълчват на напън от членове на управителни органи на партията с обещания за кариерно развиване или материални облаги.В 49-ото Народно заседание Българска социалистическа партия да не влиза в съглашения за присъединяване или поддръжка на държавни управления, излъчени от ГЕРБ, Политическа партия или Демократична България, като в същото време спомага за приемането на закони с ясна обществена и демократична устременост.Констатира прекратяването на мандата на Корнелия Нинова като ръководител на партията според подадената от нея оставка като акт на вдишване на персонална отговорност за спешното положение на партията. Отменя като нездравословно за оздравяването на партията решението си за отвод да установи подадената оставка.Възлага на Националния съвет неотложно да избере заместител ръководител на Българска социалистическа партия според член 17, алинея 2 на Устава, решен и кадърен да сътвори нова организация за присъединяване в идните национални и локални избори, както и за начало на всеобхватно обновяване на партията в осъществяване на актуалната Политическа резолюция, като за задачата му оказва цялостно подпомагане.
Георги Пирински, Захари Захариев, Димитър Дъбов, Атанас Мерджанов, Пламен Младенов, Сергей Станишев, Явор Куюмджиев, Валери Жаблянов, Юрий Асланов, Ваня Добрева, Ана Пиринска, Катя Николова, Румен Петков

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР