Великобритания информира Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО), че

...
Великобритания информира Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО), че
Коментари Харесай

ОЗХО е силно обезпокоена от отравянето на бившия руски шпионин в Англия

Великобритания осведоми Организацията за възбрана на химическите оръжия (ОЗХО), че е доста евентуално Русия да е забъркана в приложимост на химическо оръжие, оповестява Ройтерс.

Организацията съобщи, че е мощно обезпокоена от отравянето на някогашния съветски разузнавач Сергей Скрипал, който е в болница с заплаха за живота след излагането му на смъртоносно химическо вещество, съобщи Франс прес, представена от Българска телеграфна агенция.

Юзюмджу заяви, че през вчерашния ден е разговарял по телефона с английския външен министър Борис Джонсън, с цел да се осведоми за резултатите от следствието на този стадий.

"Изключително обезпокоително е, че към момента се употребяват химически субстанции за пострадване на хора. Извършителите би трябвало да понесат отговорност за дейностите си ", съобщи той.

Нервнопаралитичното вещество "Новичок ", което е употребявано против Скрипал, е съветска разработка, която е едва позната отвън Русия. Москва има период до през днешния ден в среднощ да даде пояснение за отравянето на Скрипал. Англия предизвести, че при неявяване на такова пояснение ще бъдат взети ответни ограничения.

Русия от своя страна отхвърли настояването на Англия да даде пояснения за отравянето на Сергей Скрипал и сподели, че Лондон би трябвало да обезпечи на Москва достъп до употребяваното отровно вещество.

Поискахме с публична нота достъп до това вещество и настояхме за достъп до всички данни от следствието, защото една от жертвите е съветската гражданка Юлия Скрипал ", сподели на конференция външният министър Сергей Лавров.

„ Преди да се дават ултиматуми е по-добре да се спазят личните отговорности по интернационалното право”, сподели още Лавров, визирайки Конвенцията за химическите оръжия.

„ Ако процедурите, планувани в конвенцията, бъдат изпълнени, ви убеждавам, че Русия ще извърши отговорностите си. Русия не е отговорна. Русия е подготвена да сътрудничи съгласно Конвенцията за химическите оръжия, в случай че Англия си направи труда и благоволи да извърши интернационалните си отговорности съгласно същия документ”, сподели Лавров.

Какво съставлява веществото, с което е токсичен някогашният съветски сътрудник?

Разработено в някогашния Съветски съюз през '70-те и '80-те, "Новичок " е мощно токсично нервнопаралитично вещество с малко по-различен химичен състав от по-известните отровни газове Ви Екс и зарин. Смята се, че е пет до 10 пъти по-смъртоносен, макар че няма данни да е бил употребен преди. Той е четвърто потомство токсичен газ, чиито съставни елементи са селскостопански химикали. По този метод производството му може с лекост да бъде скрито зад паравана на законна химическа индустрия, считат американски специалисти. Химикалът провокира закъснение на сърдечния темп и ограничение на въздушните пътища, което води до гибел от задушаване. Една от главните аргументи да се създават тези субстанции е, че техните съставни елементи не са неразрешени.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР