Велико Търново. Над 10 центъра за настаняване от семеен тип

...
Велико Търново. Над 10 центъра за настаняване от семеен тип
Коментари Харесай

Над 10 центъра за настаняване от семеен тип в цялата страна са посетени от Съвета на децата в рамките на кампанията „Деца помагат на деца“

Велико Търново. Над 10 центъра за настаняване от фамилен вид в цялата страна са посетени от Съвета на децата в границите на акцията „ Деца оказват помощ на деца “. Това заяви пред публицисти Йоана Захариева, ръководител на организацията, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус “ – Велико Търново. Инициативата е стартирала преди една година. Кампанията е взаимна с Министерство на труда и обществената политика. „ Нашата концепция е да посещаваме центрове за настаняване от фамилен вид дружно с екип от доброволци и да оказваме помощ на децата с личностна поддръжка, да изградим една другарска мрежа към тях, а през образователната година да им оказваме помощ в научаването на уроците “, уточни Захариева. Вследствие на визитите си в разнообразни центрове през последната година, от съвета са открили, че тези деца освен имат проблеми с научаването на избрани уроци, само че напълно нямат привички за създаване на нужните познания. „ Трудно им е да се концентрират и не могат да намерят мотивацията това да се случи, по тази причина ние приветстваме включването на множеството експерти в работата с тези деца, с цел да може да изградят навиците си и по-късно да се занимаят с съответните уроци “, уточни Йоана Захариева.
Тя означи, че една от задачите на Съвета е да помогне на децата от центровете за настаняване да получат финансова просветеност. „ Установихме, че доста от тях, когато навършат 18 години, не са подготвени за това по какъв начин да разполагат със личния си бюджет. Те не знаят по какъв начин да разпределят вярно финансовите си средства, тъй че да водят един добър метод на живот. Затова бихме инициирали образование по финансова просветеност на тези деца. Миналата година се запознахме с самодейността на „ Джуниър Ачийвмънт “, които се занимават тъкмо с провеждането на такива образования. Затова нашето предложение е да включим тази организация в нашите визити при децата, тъй че те да им предат по интерактивен и забавен метод материала, който им е необходим “, добави Йоана Захариева. Според нея тези деца имат потребност и от повишение на мотивацията. Това би могло да стане, когато те практикуват заниманията си и развиват гениите си. В тази връзка от Съвета на децата са предложили два разновидността. Единият е да ги срещнат с деца, които към този момент са излезли от Центровете за настаняване от фамилен вид и са съумели да се осъществят. Захариева напомни, че предходната година от Съвета на децата са създали оферти за промени в фамилния кодекс. „ Предложенията бяха свързани с това деца, които им следва да бъдат осиновени, да имат законово право на среща с деца, които към този момент са осиновени. Така те ще имат опцията да разговорят с някого, който е техен връстник, за това по какъв начин ще протече целият развой по осиновяването “, сподели още Йоана Захариева.
Втората концепция на Съвета на децата по повод повишение на мотивацията на децата от Центровете за настаняване от фамилен вид, е да се провеждат акции с известни персони, които да им покажат по какъв начин се получава обещано нещо на процедура.
Надежда КРЪСТЕВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР