Вчера имаме доказан случай в Референтната лаборатория за морбили в

...
Вчера имаме доказан случай в Референтната лаборатория за морбили в
Коментари Харесай

Диагностицираха жена с морбили в София

" Вчера имаме потвърден случай в Референтната лаборатория за морбили в София при жена на 37 години... След лекуване в частна болница към този момент тя е настанена в Инфекциозна болница ". Това съобщи пред БНТ проф. доктор Тодор Кантарджиев - шеф на Националния център по заразни и паразитни заболявания.

По думите му броят на случаите с морбили в Европа и на Балканите пораства. Основната причина за това е неналичието на имунизации и свободното придвижване на сезонни служащи от страни, в които имунизацията против дребната шарка не е наложителна.

Проф. Кантарджиев предложи да се заобикалят пътувания в рисковите страни на деца под имунизационната възраст от 13 месеца, а тези, които не са боледували от морбили и са пътували в чужбина, да заобикалят контакт с деца в първите дни след завръщането си.

" Най-много са случаите в Украйна - 36 000 души... Като наемат девойки и момчета да работят по нашите курорти, здравните управляващи би трябвало да желаят имунизационен паспорт или притежателите на хотели да ги ваксинират ", предложи специалистът.

Проф. Кантарджиев заключи наклонността на Балканите - 5 500 заболели в Сърбия, в Румъния броят на болните понижава - от 10 000 през предходната година на 1500 в този момент, 2500 заболели в Гърция за предходната година.

Епидемия от морбили е оповестена в прилежаща Македония, където към този момент трето дете умря от дребната шарка. Ваксинация не е била направена.

Миналата година Световната здравна организация предизвести за увеличение на броя на заболелите в международен мащаб, включително и в Европа. У нас имунизацията е наложителна и до момента България съумява да избегне епидемията без значение, че болестта е в прилежащи страни като Сърбия, Гърция и Македония.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР