Възможно ли е и правителството в Скопие да падне след

...
Възможно ли е и правителството в Скопие да падне след
Коментари Харесай

Ще попреча на българизацията. Как правителството в Скопие се озова пред разпад заради ветото

Възможно ли е и държавното управление в Скопие да падне след българското? И то със същия мотив, който беше употребен в София - ветото.

Досега кабинетът в Северна Македония няма публична позиция по така наречен френско предложение за разрешаване на разногласието със София. Но това държавно управление е към този момент разтърсено, откакто три от по-малките партии в ръководещата коалиция се оповестиха против френската концепция и заплашиха с овакантяване.

Новината идва на фона на свалено държавно управление в София, което и по-рано твърдеше, че решението за ветото би трябвало да е на Народното събрание. Но Народното събрание към този момент два дни поред не съумява да организира съвещание, тъй като няма кворум - ГЕРБ, Движение за права и свободи, Има Такъв Народ и "Възраждане " не влизат в залата.
Скопие и френското предложение
През това време в Северна Македония се уголемява броят на хората, които са срещу френското предложение. Освен опозицията, към този момент и част от държавното управление в Скопие счита, че в случай че каже "да ", страната ще би трябвало да направи прекомерно огромни отстъпки. Абсолютно недопустимо за тях е да вземем за пример това България да може да изрази едностранно позицията си, че македонският език не съществува.

Левият Демократически съюз, зелената групировка ДОМ ( "Демократично обновяване за Македония ") и Либералдемократическата партия заплашиха, че ще излязат от властта поради документа, който дефинират като недопустим. Ако го създадат, кабинетът към този момент няма да има болшинство.

А министърът по локалното самоуправление и водач на Либерално-демократическата партия Горан Милевски непосредствено съобщи, че в случай че предлагането бъде признато, ще подаде оставка.

"Ще направя всичко, което мога, с цел да попреча на българизацията на нашата история ", написа той в своя профил във Facebook.

Премиерът на Северна Македония Димитър Ковачевски също втвърди тона и написа в обществената мрежа, че какъвто и да е окончателният координиран текст на френското предложение, основните детайли за него са:
„ Ясна дефиниция за македонския език в преговорната рамка и ясна отбрана на македонската идентичност;Историческите въпроси да не бъдат критерии в преговорната рамка;Преговорите сред Северна Македония и Европейски Съюз би трябвало да стартират преди началото на процедурата за изменение на конституцията, което ще дефинира българите като един от държавотворните народи;Твърди гаранции както от България, по този начин и от Европейски Съюз, че България няма да слага нови претенции отвън това, което ще бъде контрактувано в преговорната рамка и в двустранния протокол, който към момента не е координиран, а всяко решение ще би трябвало да е съветвано с институциите на Северна Македония. ”
Ковачевски акцентира на това, че формалното предложение на френското председателство, което да е признато от всички 27 държави-членки, не е пристигнало в Скопие.
Скопие и историята
Напрежение има и към изказванията, че Северна Македония би трябвало изцяло да ревизира историята си, в това число поради записаното в протокола на член 8 от Договора за добросъседство с България - за потребността от справедлива работа с историческите извори и други.

"Не мога да приема цялата история, която сме учили в главното и междинното учебно заведение, в този момент да се видоизмени и да потвърдим, че тя е лъжлива история, която са ни наложили комунистите ", сподели в изявление ръководителят на ЛДП Горан Милевски.

"Ние не би трябвало да се отхвърляме от македонизма ", сподели някогашният министър председател и президент от СДСМ Бранко Цървенковски. По думите му "френското " предложение ще отвори кутията на Пандора с още претенции от България, а не може да има компромис с "нашата еднаквост и историята ".

Междувременно албанският министър председател Еди Рама дефинира блокирането на договарянията на Северна Македония с Европейски Съюз от страна на България като срам. Той сподели това при идването си в Брюксел за срещата на водачите от Западните Балкани и представителите на Европейски Съюз, които счита да упрекна в „ изтощение ", съобщи Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

Европейски Съюз преглежда в общ "пакет " кандидатурите на Северна Македония и Албания за започване на договаряния с Брюксел.

"Позор е, че една страна от НАТО, България, държи за заложници две други страни от НАТО, а точно Албания и Северна Македония, в разгара на яростна война в задния двор на Европа, до момента в който 26 други страни от Европейски Съюз седят безмълвно в плашеща проява на изтощение “, сподели Рама.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР