Въздух само за богати не е измислен Мръсният въздух в

...
Въздух само за богати не е измислен Мръсният въздух в
Коментари Харесай

По света мръсният въздух в дома убива 600 души на час

Въздух единствено за богати не е фиктивен

Мръсният въздух в дома или офиса е не по-малко рисков от фините прахови частици и другите отровни газове, които ни дебнат в градския смог на открито. За това сигнализираха учени и медици по време на последната конференция в Женева с присъединяване на специалисти от Световната здравна организация. Потресаващите данни бяха изнесени по време на полемиката за замърсяването на въздуха в затворени пространства, проведена през вчерашния ден в Пловдив от вестник " Марица " и сътрудници.

На всеки час по света умират над 600 души поради болести, свързани с нездравословното въздействие на въздуха на закрито. Годишно жертвите са близо 2,8 милиона. Проблемът ескалира от обстоятелството, че в модерния метод на живот, урбанизацията и миграцията към огромните градове хората прекарват от ден на ден време в дома си, в офиса или в заведения под покрив вечер.

Най-рисковите групи са децата, дамите, хората с хронични болести и тези в неравностойно състояние, заключи по време на полемиката доктор Веселка Христамян. Развитите страни от години търсят способи за справяне с казуса, като трансформират стандартите за вентилация на пространствата и качеството на горивата, оказващи въздействие върху въздуха. Най-голям замърсител, когато става дума за затворени пространства, си остава тютюневият пушек, единомислещи са експертите. Той въздейства директно и непряко върху хората. Следващият фактор са фините прахови частици с размери до 2.5 милиметра, отделящи се от саждите на твърдото гориво. Следващият фактор, влияещ на качеството на въздуха в затворени пространства, е радонът - газ, който се получава от разлагането на урана и се съдържа в най-голяма централизация в избени пространства и сутерени.

Летливите органични и неорганични съединения, тежките метали, влагата и мухълът са другите рискове, които ни дебнат, до момента в който дишаме в домовете и офисите, стана ясно по време на полемиката през вчерашния ден.

Проблемът се задълбочава във времето, а медиците и специалистите упорстват за необятна полемика по въпроса с присъединяване на представители на виновните институции.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР