Въвеждат режим на тока в Бачковския манастир, информира NOVA. Храмът

...
Въвеждат режим на тока в Бачковския манастир, информира NOVA. Храмът
Коментари Харесай

Първи манастир у нас въвежда режим на ток

Въвеждат режим на тока в Бачковския манастир, осведоми NOVA. Храмът е обект от национално значение и за това нощно време той би трябвало да бъде осветлен. В светата обител са инсталирани над 50 осветителни тела. Манастирът също по този начин се отоплява на ток. Последната сметка обаче е набъбнала три пъти, защото храмовете заплащат индустриален ток. За януари храмът дължи 20 000 лв. за електричество.
 
Това накара светата обител да вкара режим на тока. Осветлението и отоплението в хотелската част са изцяло изключени. Гости не се одобряват.
 
Епископ Сионий съобщи, че Богослужението в централния храм е прекъснато, а службите се водят в един от параклисите. Една трета от канцелариите са затворени, а чиновниците събрани в една стая по трима-четирима. Социалният дом е изцяло затворен. Кухнята също беше лимитирана и мина на газ, разясни игуменът на манастира. Той уточни, че неговото искане е храмовете и манастирите да заплащат битов, а не индустриален ток.
 
Припомняме, че през януари Светият Синов изиска от КЕВР токът за църкви и манастири да не е индустриален. От регулаторът обаче показаха, че няма законов механизъм, посредством който храмовете да минат на битов ток.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР