“Във ВиК проекта има заложени средства за асфалтиране след разкопаването

...
“Във ВиК проекта има заложени средства за асфалтиране след разкопаването
Коментари Харесай

Общината ще вложи близо 25 000 000 лв. в мащабно асфалтиране

“Във ВиК плана има заложени средства за асфалтиране след разкопаването на града. Той планува изцяло асфалтиране на 28 улици в града, които са наранени над 50 % при работата. Останалите сектори, както планува законодателството, ще бъдат асфалтирани в границите на опустошения сектор плюс 0,7 метра настрана. Кредитът от 12 000 000 лева, за който имаше публично разискване, и който общината ще изтегли е за асфалтиране на улици отвън този план. ” Това съобщи кметът Пенчо Милков в изявление за Дарик радио. За всички некачествено осъществени действия от ВиК по този план общината ще заведе съответните процедури в съда за обезщетяване, безапелационен бе Милков.

“Независимо дали има ВиК план или не, работа на локалната власт е да поддържа и възвръща уличната настилка. Години наред това не е правено отмерено в Русе. Само за миналата година общината е вложила 4,5 млн. лева лични средства в инфраструктура. Асфалтирани са над 60 междублокови пространства и улици ” разясни кметът.

През тази година със средства на общината се планува да продължи тази огромна активност. Успоредно с това се работи и по привличане на държавни средства. През тази година държавното управление ще отпусне 6,4 млн. лева на общината, като половината от тях към този момент са преведени, другите се чакат през февруари.

“Затова одобрявам като спекулации това, което някои хора твърдяха за близо осемте милиона, които общината не получи от финансовото министерство предходната година. Пари бяха отказани за всички общини, след което бяха изменени изискванията за кандидатстване. И ние успяхме да притеглим над 6 000 000 лева, които ще бъдат прибавени към общинския бюджет за асгфалтиране, който и тази година ще бъде над 4 000 000 лева ” изясни Милков.

Кметът изясни още, че повода за изтегляне на заем от 12 млн. лева не е, тъй като са изгубени едни държавни средства. Общинските чиновници са създали икономичеки разбор, който демонстрира, че в последните месеци цените на строителните материали нарастват несъразмерно на останалите артикули. Изтеглянето на заем ще разреши на общината стремително да асфалтира огромна част от улиците в града, откакто той в този момент по този начин или другояче е разкопан, а парите ще стартират да се връщат след 2 години с десетгодишен интервал, което е стопански доста по-изгодно.

“Вземането на едни пари и свършването на една работа бързо и изведнъж е доста по-целесъобразно разходване на средства в сравнение с по малко в продължение на години. А е доста значимо и в каква среда живеят хората. Русенци и по 3000 лева да получават като заплата отново ще не престават да напущат града, в случай че стъпват в дупки, когато излязат от къщи. Затова нашата съществена цел е бързо и уверено възстановяване на свързаността в града ”

Чуйте детайлности в звуковия файл:
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР