Васил Терзиев е роден на 9 юни 1978 г., завършил

...
Васил Терзиев е роден на 9 юни 1978 г., завършил
Коментари Харесай

Кой е Васил Терзиев - първият, впуснал се в битката за София

Васил Терзиев е роден на 9 юни 1978 година, приключил е Първа британска езикова гимназия в София, след което Американския университет в Благоевград със компетентност " Бизнес администрация ". Женен, с две деца.

Най-известен е като съосновател и изпълнителен шеф на " Телерик " , компания световен снабдител на принадлежности и решения за разработка на програмен продукт и ръководство на наличие. През 2014 година компанията е продадена за 262,5 милиона $, което за оня миг е най-голямата договорка в историята на българската стартъп екосистема.

Терзиев има основна роля в развиването на софтуерната и новаторска екосистема в България посредством многочислените си начинания и вложения. Освен това подкрепя привличането на вложения в голям брой бизнеси в България.

През 2009 година той е основният мотор зад основаването на Телерик Академия - план на компанията за образование на квалифицирани софтуерни експерти. Академията дава натоварен и безвъзмезден 12-месечен подготвителен курс за хора, които търсят кариера в създаването на програмен продукт, QA или техническа поддръжка.

От основаването си Академията е помогнала на над 10 000 души да стартират работа в ИТ бранша. С стратегии, осъществени в над 50 града в цялата страна, Академията е обучила повече от 20 000 възпитаници от основаването си през 2010 година Близо 93% от възпитаниците на учебното заведение са създали сполучлива професионална кариера в региона, избирайки да останат да работят в България.

През 2017 година Терзиев става ръководещ съучастник в Eleven Ventures, фонд за рисков капитал в ранен стадий, основан в България, който е вложил в някои от най-емблематичните софтуерни компании в Югоизточна Европа.

Признат като един от най-хубавите вложители в района. Съосновател е и на бизнес инкубатора " Кампус Екс ", чиято цел е да основава удобна среда за започващи компании.

През май 2023 година той се отдръпва от позицията си на сътрудник във фонда, с цел да се отдаде на социална активност и през днешния ден към този момент публично посочена повода - битката за кметското място в София.

Васил Терзиев поддържа голям брой благотворителни начинания в региона на опазването на здравето, образованието, спорта, общественото подкрепяне, оказването на помощ при бедствия и доста други. Осигурява стипендии на студенти за образование в чужбина и поддържа редица институции в региона на образованието.

Терзиев е бил член на управителните препоръки на просветителната организация " Заедно в час " и на Американския университет в България.

Васил Терзиев е притежател на голям брой награди за принос към обществото и бизнеса:

Награда за промишлен мениджмънт " Атанас Буров " (2015)

" Христо и Евлоги Георгиеви " (2016)

" Сделка на годината " на българското Министерство на стопанската система (2014)

" Екосистемен воин на годината " от BESCO (2020)

" Най-щедър самостоятелен донор " от SOS Kinderdorf (2017)

" Топ донор " от Тук-Там (2021)

" Посланик на HelpKarma " (признат за най-щедрия самостоятелен донор на платформата)
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР