Варненският апелативен съд продължи действието на най-тежката мярка за неотклонение

...
Варненският апелативен съд продължи действието на най-тежката мярка за неотклонение
Коментари Харесай

Задържана за притежание на големи количества от 4 вида наркотици остава в ареста

Варненският апелативен съд продължи действието на най-тежката мярка за неотклонение по отношение на жена, упрекната в държане за разпространяване на обилни количества от 4 типа високонаркотични субстанции. Горната инстанция удостовери определение на Окръжния съд във Варна, с което е отхвърлена молбата й за по-лека мярка.

Мария П. е била привлечена като обвинена през юли, откакто в апартамент във Варна и мазето към него били открити над 11 кг. марихуана, близо 2,405 кг. кокаин, 1020,10 гр. амфетамин и 435 гр. метаамфетамин. Конфискувана била и огромна сума пари в лв. и евро. Обвиняемата е неосъждана.

Адвокатът й смята, че след 4 месеца в ареста не е закономерен доводът за публичен интерес, надделяващ над персоналните права.  Продължителният период на задържане е понижил заплахата от осъществяване на закононарушение. Защитата оспорва и съпричастността на дамата с държането на опиати в мазето, защото е арестувана в жилището си, а и няма ключ за избеното помещение.

Представителят на Апелативната прокуратура отхвърли като несъстоятелни тези съображения. Адресът, на който са открити опиатите, се населява само от Мария П. и фамилията й. Има данни от очевидци, че се е занимавала с наркоразпространение. Освен това 2 кг кокаин и 11 кг марихуана са извънредно огромно количество, акцентира прокурорът.

И този правосъден състав не видя подозрение в съществуването на обосновано съмнение за съпричастността на обвинената към вмененото й действие. В тази тенденция са свидетелски показания и резултатите от процесуално-следствените дейности. Веществени и гласни доказателства удостоверяват, че Мария П. трайно е обвързвана с разпространителска активност, от която е генерирала обилни приходи. Има и данни за нелегалност, поради прилаганите умения за връзка в разнообразни електронни приложения. Събраните доказателства демонстрират трайни престъпни настройки. На този декор чистото правосъдно минало не може да има решаващо значение.

По време на следствието след задържането са събрани спомагателни доказателства, които сочат, че дамата може да извърши закононарушение от същия тип при по-лека мярка за процесуална насила. Има заплаха и от нейна интервенция в наказателното произвеждане, поради непозволените й връзки с мъжа, с който съжителства, по време на изтърпявано от него наказване „ отнемане от независимост “.

Изтъкнатите обществени аргументи – че 34-годишната жена се грижи за двете си малолетни деца – не могат да имат тежест, тъй като наркотичните субстанции са държани на адреса, на който се отглеждат децата. Затова домакински арест, даже със средство за електронно наблюдаване, не би бил уместен. Продължителността на задържането на Мария П. е в границите на допустимите от закона от периоди, а и не надвишава границите на рационалното, безапелационен бе правосъдният състав.

Определението на Апелативен съд - Варна не предстои на обжалване.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР