Влиятелният иракски шиитски духовник Муктада Садр се подготвя за завръщане

...
Влиятелният иракски шиитски духовник Муктада Садр се подготвя за завръщане
Коментари Харесай

Влиятелният иракски шиитски духовник Муктада Садр се готви за политическо завръщане

В лиятелният иракски шиитски свещеник Муктада Садр се приготвя за завръщане на политическата сцена, две години след провален опит за образуване на държавно управление без шиитските му съперници, заяви Ройтерс, базирайки се на осведомени източници.

*Видеото е архивно: 

Неговото завръщане най-вероятно е планувано за парламентарните избори следващата година, като може да заплаши възходящото въздействие на съперниците му, включващи иракските шиитски партии и близки до Техеран въоръжени групировки, доближени до Иран, считат наблюдаващите. То може и да подкопае относителната непоклатимост, открила се в Ирак напоследък.

Същевременно мнозина измежду иракското най-вече шиитско население най-вероятно ще приветстват повторната поява на Садр, изключително неговите набожни и небогати почитатели, които го одобряват за покровител на неоправданите.

Ройтерс е разговарял с повече от 20 души по тематиката, в това число шиитски политици в придвижването на Садр, както и членове на конкурентни групи, духовници и политици в свещения за шиитите град Наджаф, а също по този начин и с държавни чиновници и анализатори. Повечето са поискали анонимност за разискването на сензитивната тематика.

„ Този път придвижването на Садр има по-амбициозни проекти от последния път - да завоюва повече места в Народното събрание, с цел да образува държавно управление на болшинството “, съобщи някогашен народен представител, доближен на Садр. Окончателното решение за кандидатурата към момента не е направено.

През 2021 година Садр завоюва парламентарните избори, само че подреди на депутатите си да подадат оставка, а на идната година разгласи „ дефинитивно отдръпване “ от политиката, откакто противостоящите му шиитски партии провалиха опита му да образува държавно управление единствено само с партии на кюрди и сунити.

Доминираща фигура в Ирак след водената от Съединени американски щати инвазия през 2003 година Садр се опълчи на въздействието както на Иран, по този начин и на Съединените щати в Ирак.

Иран преглежда присъединяване му в политиката като значимо за поддържането на доминираната от шиити политическа система в Ирак в дълготраен проект, макар че Техеран отхвърля стремежите му да бъде приет за единствена преобладаваща мощ.

Съединени американски щати, които се биха срещу  силите на Садр, откакто той им разгласи свещена война през 2004 година, го виждат като опасност за нежната непоклатимост на Ирак, само че също по този начин го преглеждат и като належащо противопоставяне на иранското въздействие.

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР