Върховният представител на ЕС по външната политика Жозеп Борел заяви

...
Върховният представител на ЕС по външната политика Жозеп Борел заяви
Коментари Харесай

Жозеп Борел: Единственото решение на кризата в Газа е да работим за две държави

Върховният представител на Европейски Съюз по външната политика Жозеп Борел съобщи в събота, че проектът на Израел да изтегля повече от един милион души от северната част на Газа за един ден е " изцяло неосъществим за осъществяване ", съобщи Агенция Франс Прес. Израел предизвести жителите в региона да се изтеглят преди предстоящата наземна атака против палестинската ислямистка организация Хамас в отговор на най-смъртоносното нахлуване в историята на Израел. „ Казвам, че представяйки формалната позиция на Европейския съюз... (планът за евакуация) е изцяло, изцяло невероятно да се приложи “, сподели Борел на конференция в Пекин в последния ден от тридневно дипломатическо посещаване в Китай. „ Да си представим, че можете да преместите един милион души за 24 часа в обстановка като Газа, може да бъде единствено филантропична рецесия “, добави той. Ръководителят на Европейски Съюз Урсула фон дер Лайен изрази поддръжка на израелския министър председател Бенямин Нетаняху в петък по време на посещаване в страната. " Европа е до Израел ", сподели фон дер Лайен и добави, че страната има " ангтажимента да пази своите жители ".

Но мненията на Борел в Пекин демонстрираха границите на това изказване, като сподели, че Израел също е задължен да следва интернационалното филантропично право в процеса на отбрана. „ Позицията е ясна “, сподели Борел. „ Ние сигурно пазиме правото на Израел да се пази “. „ Но, както всяко право, то има граница. И тази граница е интернационалното право “.

Думите на Борел идват една седмица откакто въоръжени бойци на Хамас нахлуха през мощно милитаризираната граница към линията Газа и убиха над 1300 души, основно цивилни. Израел отговори с интензивна бомбена акция против палестински цели в Газа, убивайки минимум 1900 души - множеството от тях цивилни и в това число повече от 600 деца, както заяви здравното министерство на Газа. Това провокира апели от някои представители на интернационалната общественост Израел да прояви въздържаност и да разреши отварянето на филантропични коридори за палестинските цивилни.

Борел сподели в събота, че единствената осъществима дълготрайна тактика за разрешаване на това, което той назова " серпантина от принуждение ", е да се преследва основаването на самостоятелна и интернационално приета палестинска страна. Реакцията на Китай на спора, която не включваше директно наказание на офанзивите на Хамас, беше подложена на критика от западните водачи като прекомерно слаба. След поредност от диалози на високо равнище с китайските водачи Борел сподели, че Европейски Съюз и Китай са съгласни с решението за две страни. „ Със сигурност сме съгласни, че единственото дълготрайно решение на тези рецесии, които идват една след друга... е да работим върху решението на две страни. Съгласихме се, че интернационалната общественост би трябвало да направи всичко допустимо, с цел да предотврати по-нататъшното утежняване на обстановката, което може да се популяризира в района “, сподели Борел. (БГНЕС)
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР